Hallitus haluaa, että lapset ja nuoret otetaan paremmin huomioon koronarajoituksissa – alueille ohjauskirje - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Hallitus haluaa, että lapset ja nuoret otetaan paremmin huomioon koronarajoituksissa – alueille ohjauskirje

Kulttuuritapahtumia pitäisi järjestää niin, että kahden metrin turvaväliä ei välttämättä tarvittaisi.

Hallitus haluaa lähettää kentälle viestin, että lapset ja nuoret ensin -periaate toteutuu koronarajoituksissa. Kuvassa nuoria jalkapalloilijoita jalkapallon Helsinki Cup -junioriturnauksessa Olympiastadionilla heinäkuussa.

12.8. 20:58

Helsinki

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan lapset ja nuoret ensin -periaatteen tulee toteutua koronarajoituksissa. Se tarkoittaa sitä, että kun erilaisiin tilaisuuksiin tai tapahtumiin liittyen tehdään rajoituksia, esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoiminta ei saa olla ensimmäisten rajoitettavien asioiden joukossa. Hän kommentoi asiaa hallituksen neuvottelujen jälkeen Säätytalolla torstaina.

Sosiaali- ja terveysministeriö antaa asiasta ohjauskirjeen alueille. Ohjauskirjeeseen on vaikuttanut ainakin osaltaan pääkaupunkiseudulla annetut tuoreet rajoitukset. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) kertoi torstaina uusista kokoontumisrajoituksista, joiden mukaan yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin saa ensi viikon perjantaista lähtien osallistua sisätiloissa enintään 25 henkilöä ja rajatuissa ulkotiloissa 50 henkilöä. Rajoitukset koskevat esimerkiksi elokuvanäytöksiä ja ryhmäliikuntaa.

Avin mukaan esimerkiksi sisätilassa ryhmäliikuntatunnilla voi olla enintään sen verran osallistujia kuin tilaan mahtuu niin, että kahden metrin turvaväli voidaan huomioida. Viraston linjauksen mukaan myös lasten ja nuorten harrastustoiminta kuuluu rajoitusten piiriin.

Mikäli ohjeistus ei riitä, hallitus valmis muuttamaan lakia

Marinin mukaan hallitus keskusteli myös kahden metrin turvavälistä, joka hiertää erityisesti kulttuuri- ja tapahtuma-alaa.

–  Hallituksen yhteinen tahto on se, että pyrittäisiin järjestämään toimintaa sillä tavalla terveysturvallisesti, että tätä kahden metrin turvaväliä ei välttämättä tarvitsisi olla.

Myös tästä STM antaa ohjeistuksen alueille. Marin korosti, että viranomaiset toimivat itsenäisesti lainsäädännön pohjalta.

–  Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos voivat antaa ohjausta viranomaisille siitä, millä tavalla esimerkiksi tätä tautitilannetta olisi hyvä tulkita.

Mikäli ohjeistus lapset ja nuoret ensin -periaatteesta ja kahden metrin turvavälistä ei riitä, hallitus on Marinin mukaan valmis lainsäädäntömuutoksiin.

Yli 80 prosentin rokotekattavuutta tavoitellaan yli 12-vuotiaissa

Hallitus neuvotteli Säätytalolla myös koronaepidemian hoitoa Suomessa määrittelevän hybridistrategian päivittämisestä. Hallitus haki yhteisiä linjauksia, mutta valmistelutyö käytännön toimenpiteiden osalta jatkuu yhä. Marinin mukaan päivityksen valmistelua jatketaan lähiaikoina. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti esitti siihen torstaina muutamia kysymyksiä ja tarkennuksia.

Marin vahvisti tiedon, että Suomi tavoittelee vähintään 80–90 prosentin rokotekattavuutta yli 12-vuotiaiden keskuudessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: