THL: 12–15-vuotiaista noin 20 000 saanut Suomessa ensimmäisen koronarokotteensa – ikäryhmän rokotteet eivät ole Romaniasta ja Bulgariasta tullutta ylijäämää - Koronavirus - Satakunnan Kansa

THL: 12–15-vuotiaista noin 20 000 saanut Suomessa ensimmäisen koronarokotteensa – ikäryhmän rokotteet eivät ole Romaniasta ja Bulgariasta tullutta ylijäämää

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vastasi yleisötilaisuudessa nuorten rokotuksiin liittyviin kansalaisten kysymyksiin.

Helsinkiläinen Tilda Pitkänen, 12 vuotta, sai ensimmäisen koronavirusrokotteensa sairaanhoitaja Inka Ruosteenojalta Messukeskuksen koronarokotuspisteellä maanantaina.

12.8. 19:39

Helsinki

Johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoo, että 12–15-vuotiaista noin 20  000 on saanut Suomessa ensimmäisen koronarokotteensa. Määrä edustaa noin kahdeksaa prosenttia kaikista ikäryhmään kuuluvista suomalaisista. Yhteensä ikäryhmään kuuluu noin 250  000 ihmistä.

Kaikki 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat ovat voineet saada koronarokotteen Suomessa kuluvan viikon alusta alkaen. 12–15-vuotiaille annetaan Biontech-Pfizerin ja Modernan mrna-rokotteita, jotka saivat ehdollisen myyntiluvan EU:ssa toukokuun lopussa.

Kontio: Kaikki rokotteet ovat tulleet Suomeen suoraan tehtaalta

Ikäryhmää varten ei ole Suomessa hankittu mitään erillistä rokote-erää. Kontion mukaan paikkaansa eivät pidä huhut, joiden mukaan 12–15-vuotiaille Suomessa annettavat rokotteet olisivat Romaniasta ja Bulgariasta tullutta ylijäämää.

–  Meille on tullut tästä paljon kyselyitä. Suomeen on ostettu suoraan tehtaalta rokotteita, jotka olisivat olleet menossa Bulgarian ja Romanian EU-kiintiöihin, Kontio sanoo.

–  Mitkään Suomen rokotteet eivät kuitenkaan ole käyneet esimerkiksi näissä maissa, vaan ne ovat kaikki tulleet tehtaalta. Nuoret saavat Suomessa juuri niitä samoja rokotteita, joita kunnissa on muutenkin käytössä.

THL piti tänään avoimen yleisötilaisuuden 12–15-vuotiaiden koronarokotuksista. Verkossa järjestetyssä tilaisuudessa asiantuntijat pitivät aiheesta alustukset ja vastasivat yleisön ennakkoon lähettämiin kysymyksiin. Kaikkiaan kansalaisilta oli tullut THL:lle 950 kysymystä.

Tilaisuuteen osallistuivat THL:stä Kontion lisäksi ylilääkäri Hanna Nohynek, asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner sekä erikoistutkija, lastenlääkäri Petteri Hovi.

Lisäksi tilaisuudessa olivat mukana ylilääkäri Maija Kaukonen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta, lastentautiopin professori Terhi Tapiainen Oulun yliopistosta sekä toimitusjohtaja Tiina Hellgren Suomen Keskinäisestä Lääkevahinkovakuutusyhtiöstä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: