Tegnell käyttää Suomea varoittavana esimerkkinä Pietarin EM-kisaturistien koronatartunnoista - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Anders Tegnell käyttää Suomea varoittavana esimerkkinä Pietarin EM-kisaturistien korona­tartunnoista – Ruotsiin palaavat joutuvat viikon karanteeniin

Lauantaihin mennessä Pietarista Suomeen matkustaneilla EM-kisaturisteilla oli todettu yli 120 koronavirustartuntaa.

Ruotsi pelasi Pietarissa kaksi EM-jalkapallo-ottelua. Pietariin matkusti arviolta 1 500 ruotsalaista jalkapallofania. Viime viikon perjantaina fanit kannustivat Pietarissa Ruotsin voittoon Slovakiasta.

27.6.2021 11:48

Suomen EM-kisaturistien koronavirus­tartunnat ovat herättäneet huomiota ulkomailla. Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin (DN) haastattelussa Ruotsin valtion­epidemiologi Anders Tegnell käyttää Suomea varoittavana esimerkkinä kisaturistien keskuudessa nähdyistä tartuntamääristä.

Tegnell vetoaa ruotsalaisiin Pietarissa käyneisiin jalkapallo­faneihin, jotta he pysyisivät kisamatkan jälkeen karanteenissa.

– Jos on käynyt Pietarissa, on ollut alueella, josta on riski tuoda tartunta mukanaan. Siksi on erittäin tärkeää, että ihmiset noudattavat karanteeniohjeita. Tämän osoittaa etenkin Suomen kehitys [tartuntaluvuissa]. Emme halua tartuntojen leviävän työpaikoillemme, Tegnell sanoo Dagens Nyheterille.

Tegnell kuitenkin lisäsi, että nyt käytössä olevilla toimenpiteillä tartuntojen leviäminen Ruotsiin Venäjältä palaavien mukana on vältettävissä.

Ruotsin kansanterveys­viranomaisen mukaan Pietarissa käyneiden EM-kisaturistien pitää viettää viikko karanteenissa paluun jälkeen ja käydä koronavirus­testissä maahan saavuttuaan. Ruotsin kansalaisten ei tarvitse esimerkiksi esittää todistusta negatiivisesta koronatesti­tuloksesta päästäkseen matkustamaan kotimaahansa.

Lauantaihin mennessä Pietarista Suomeen matkustaneilla EM-kisaturisteilla oli todettu yli 120 koronavirus­tartuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuus­johtaja Mika Salminen kertoi, että tartuntoja on todettu niin paljon, että jokainen bussilla Pietarista palannut on voinut altistua virukselle.

Lauantaina HS kertoi, että kisaturistien koronavirus­tartuntojen jäljittäminen on ruuhkauttanut tartunnan­jäljityksen Helsingissä.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoi, että altistuneille on annettu runsaasti karanteeni­määräyksiä pitkin juhannusta.

– Jäljityksessä on satojen ihmisten nimitietoja.

Ruotsin jalkapallomaa­joukkue pelasi kaksi lohkovaiheen otteluistaan Pietarissa: ensimmäisen Slovakiaa vastaan viime viikon perjantaina ja toisen Puolaa vastaan viime keskiviikkona. Otteluissa oli paikalla DN:n mukaan arviolta 1 500 ruotsalaista jalkapallofania. Suomalaisia faneja oli Pietarissa arviolta noin 2 000.

Ensi tiistaina maa kohtaa neljännes­välierissä Ukrainan Skotlannin Glasgow’ssa.

Lehden mukaan on odotettavissa, että Skotlantiin matkustavien jalkapallofanien määrä jää vähäiseksi, koska kisaturistien täytyisi maahan saavuttuaan olla kymmenen päivän karanteenissa ja saada kaksi negatiivista koronatesti­tulosta karanteenin aikana.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut