Raumalla koronavirusepidemia kiihtymisvaiheessa – Satasairaalan koko henkilökunta ottaa käyttöön maskit - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Raumalla koronavirusepidemia kiihtymisvaiheessa – Satasairaalan koko henkilökunta ottaa käyttöön maskit

Satasairaalan drive in -testauspisteessä on tähän astikin käytetty suojamaskeja, mutta maanantaista lähtien suu-nenäsuojuksen ottaa käyttöön sairaalan koko henkilökunta kaikissa kontakteissa.

13.11.2020 19:51 | Päivitetty 13.11.2020 20:54

Satakunnan kohtuullinen koronavirustilanne on muuttunut huolestuttavaan suuntaan Raumalla, jossa epidemia on kiihtymisvaiheessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pitää kiihtymisvaiheen alarajana vähintään 10:tä koronatapausta 100 000:ta asukasta kohden kahden viime viikon aikana.

Raumalla lukema on 20,4, kun Porin ja koko Satakunnan ilmaantuvuusluku on 8,3.

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä päätti yhdessä Rauman kaupungin kanssa reagoida tilanteeseen aktiivisesti ja etupainotteisesti.

Rauman sosiaali- ja terveystoimiala ilmoitti keskiviikkona uudesta kasvomaskisuosituksesta, jonka mukaan perjantaista lähtien kaikkien yli 15-vuotiaiden tulisi käyttää maskia käydessään sairaanhoidollisissa palveluissa. Nyt suositellaan kasvomaskien käyttämistä julkisissa sisätiloissa.

– Yli 15-vuotiaiden maskisuositusta laajennetaan koskemaan koko sosiaali- ja terveystoimialan asiakkaita. Suosituksena on oman maskin käyttö Satasairaalan tavoin. Yksiköt ovat varautuneet antamaan maskin sitä tarvitseville, ohjeistamaan maskin käytössä ja hävittämisessä, Rauman kaupungin toimialajohtaja Satu Helin kertoo.

Sosiaali- ja terveystoimialan henkilöstö käyttää jatkossa yhteisissä työtiloissa maskia.

Maskisuositusta harkittiin myös toisen asteen oppilaitoksiin ja yläkouluihin, mutta siihen ei vielä edetty. Raumalla ei ole syytä rajoittaa myöskään harrastustoimintaa, mikäli yleisistä hygieniasuosituksista huolehditaan.

Myös Satasairaalan henkilökunta ottaa maanantaista lähtien käyttöön suu-nenäsuojuksen kaikissa kontakteissa.

Tähän saakka maskisuositus on ollut voimassa kaikissa potilaskontakteissa, mutta nyt se laajenee myös yleisiin tiloihin ja henkilökunnan välisiin kontakteihin.

Kokonaisuutena Satakunnassa on viimeisen kahden viikon aikana todettu 18 uutta koronatapausta, joista kuluvan viikon aikana viisi.

Näytteitä on edelleen otettu aktiivisesti, joskin määrä on ollut pienessä laskussa. Positiivisten näytteiden osuus on pysynyt matalana, ollen 0,4 prosenttia.

Todennäköinen tartunnanlähde on selvillä 14 tapauksessa 18:sta.

Kolme tartunnoista on ulkomailta, kolme perhetartuntoja ulkomailla matkailleilta, yksi jääkiekko-ottelusta varsinaissuomalaiselta, yksi savolaiselta vierailijalta ja yksi sukulaiselta Varsinais-Suomesta.

Kaksi tartuntaa on todennäköisesti saatu pääkaupunkiseudulta. Kuusi tartunnoista liittyy Rauman telakkaan.

Neljässä tapauksessa tartunnanlähde on jäänyt epäselväksi.

Kahden viikon aikana on ollut yhteensä seitsemän joukkoaltistustilannetta. Harjavallassa pelattuun Kuparikiekon ja Paimion Kiekkoseuran jääkiekko-otteluun liittyen löytyi yksi tartunta Satakunnasta ja yksi Varsinais-Suomesta.

Isosäkylän koulusta ei ole todettu jatkotartuntoja ja karanteenit ovat päättymässä.

Sen sijaan Rauman telakan tilanteeseen liittyy nyt kaikkiaan kuusi tapausta, joista kaksi on kotoisin Varsinais-Suomesta. Todetut kolme jatkotartuntaa kuuluvat loogiseen tartuntaketjuun ja tilanteen katsotaan olevan nyt hallinnassa, mutta tarkka seuranta ja karanteenit jatkuvat.

Uutiseen lisätty kello 20.02 toimialajohtaja Satu Helinin kommentit.

Vähävaraisille kasvomaskit

Rauman kaupunki jakaa kaksi pestävää kangasmaskia vähävaraisille ja haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille, joiden on välttämätöntä kulkea joukkoliikenteessä tai asioida paikoissa, joissa turvavälin noudattaminen on uhattuna.

Maskeja jaetaan:

1) Sosiaalitoimistossa, Kalliokatu 2, arkisin klo 9–10

2) Lääkärien ja hoitajien vastaanotolla, Steniuksenkatu 2, arkisin klo 8–15

3) Lapin terveysasemalla, keskiviikkoisin klo 13.30–14.30

Sosiaali- ja terveyspalveluissa eri toimipisteissä asioidessaan asiakas voi kysyä maskeja työntekijöiltä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos