Satakunnassa koronakuolemista tiedotetaan niukasti - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Tämän vuoksi Satakunnassa ei kerrota koronakuolemista – lisätietoa ehkä luvassa

Koronakuolemista tiedotettaessa on arvioitava sekä omaisten että yleisen hyödyn näkökulmaa.

Satasairaala tiedotti Ässien juniorijoukkueen asettamisesta karanteeniin.

11.11.2020 18:00

Satakunta

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri saattaa kertoa avoimesti Facebook-sivuillaan osastohoidossa olleen seniori-ikäisen koronapotilaan menehtymisestä tarkan viikonpäivänkin mainiten. Samassa viestissä kulkee vieläpä osanotto omaisille.

Satakunnan sairaanhoitopiirissä vedetään sen sijaan vaikenemisen linjaa. Miksi näin, Satakunnan sairaanhoitopiirin johtaja Ermo Haavisto?

– Tietääkseni Kanta-Häme on ainut, joka poikkeaa THL:n suosituksesta ja siitä, mitä sairaanhoitopiirien kesken on tiedottamisesta valtakunnallisesti sovittu.

THL:stä kerrotaan ainakin omana periaatteena pidettävän, että alle viidestä kuolemantapauksesta ei raportoida yksityisyyden suojaamiseksi.

Ermo Haaviston mukaan TYKSin erityisvastuualueella (erva) toimitaan juuri tämän THL:n periaatteen mukaan.

– Meillä Satakunnassa on kuolemia ollut niin vähän, ettemme ole täällä niistä kertoneet. Periaatteessa sitäkään ei saisi sanoa, jos kuolemia ei ole ollut ollenkaan.

Haaviston mukaan tietosuojavaltuutetun tiedetään puuttuneen asiaan, jos koronaraportointi on ollut liian yksityiskohtaista.

Koronakuolemat

TYKSin erityisvastuualueella (erva) on koko aikana sattunut yhteensä 22 koronakuolemaa. TYKS-ervaan kuuluvat Vaasan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit. Erva-alueen koronakuolleiden määrään lasketaan mukaan myös Ahvenanmaan tapaukset.

Koronakuolemat (tilanne 11.11.) muilla erva-alueilla koko korona-aikana: HYKS (Helsinki) 291, KYS (Kuopio) 26, OYS (Oulu) 14 ja TAYS (Tampere) 12.

Koko maassa koronakuolemia on tähän mennessä kirjattu 365.

Kuolleet ovat olleet lähes järjestään vähintään 50 vuotta täyttäneitä. Selkeästi suurin osa koronakuolemista Suomessa on sattunut yli 80-vuotiaiden ikäryhmässä. Alle 20-vuotiaiden koronakuolemia ei ole raportoitu Suomessa.

Lähde: THL

Tietosuoja ja omaisten yksityisyyden kunnioittaminen on keskeinen syy niukkaan tiedottamiseen koronakuolemista.

– Jos vaikka Satasairaalassa olisi kaksi tai jopa yksi koronapotilas hoidettavana ja sitten tiedotettaisiin yhdestä koronakuolemasta, on todennäköistä, että useampi ihminen ainakin vainajan tuttavapiirissä osaisi päätellä, kenestä on kyse. Se olisi tietosuojarike, sanoo myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä TYKS-ervan johdosta.

Julkista tietoa on, että koko TYKSin erva-alueella on tähän mennessä kirjattu yhteensä 22 koronakuolemaa. Tämä sisältää myös Ahvenanmaan luvut.

Pietilä lupaa selvittää ja kysyä erva-alueen sairaanhoitopiirien kantaa siihen, voitaisiinko koronaan kuolleiden yhteismäärät nyt jo julkaista sairaanhoitopiireittäin koko korona-ajalta. Kyseessä on niin pitkä ajanjakso, että kenenkään henkilöllisyyttä ei pitäisi voida enää pelkkien lukumäärien perusteella päätellä.

Koronakuolemista tiedottamisessa on muukin kuin tietosuojan näkökulma. Ajantasainen tieto lähialueen kuolemista auttaisi ihmisiä arvioimaan omien toimiensa turvallisuutta ja järkevyyttä korona-aikana.

Ermo Haavisto sanoo ymmärtävänsä tämänkin näkökulman.

Tasapainottelu tiedon tarpeen ja tietosuojan välillä ei olekaan helppoa.

– Satakunnassa koronatilanne on onneksi muutenkin kuin kuolemien suhteen rauhallinen. Silti suosituksia etäisyyksistä ja hygieniasta kannattaa ehdottomasti noudattaa edelleen, Haavisto painottaa.

Hän toteaa viestin ilmeisesti menneenkin maakunnassa tähän asti hyvin perille, koska koronatilanne on pysynyt niin maltillisena.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut