”Käsiemme ulottuvilla voi olla maailman ensimmäinen koronavirusrokote” – Pfizerin ja Biontechin koronarokote tehosi kolmannen vaiheen testeissä 90-prosenttisesti

9.11.2020 16:03 | Päivitetty 9.11.2020 21:45

Pariisi

Käsiemme ulottuvilla voi olla maailman ensimmäinen koronavirusrokote, mikäli lääkeviranomaiset myöntävät myyntiluvan Pfizerin ja Biontechin kehittelemälle rokotteelle tämän vuoden puolella, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

Yhtiöt kertoivat maanantaina tiedotteessa, että koronarokote on estänyt 90-prosenttisen tehokkaasti koronaviruksen aiheuttaman taudin testauksissa.

Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla arvioi tiedotteessa yhtiöiden olevan merkittävästi lähempänä sitä, että ne voivat tarjota maailmalle läpimurron terveyskriisin päättämiseksi.

Myös Nohynekin mukaan uutinen on erinomainen, sillä tähän mennessä ei ole ollut saatavilla suojatehotietoja vielä yhdestäkään testauksessa olevasta koronavirusrokotteesta.

Toimitussuunnitelmat lääkeviranomaisten käsissä

Pfizer ja Biontech uskovat kykenevänsä toimittamaan tänä vuonna maailmanlaajuisesti jopa 50 miljoonaa rokoteannosta ja ensi vuonna jopa 1,3 miljardia annosta.

Nohynekin mukaan yritykset ovat aloittaneet rokotteiden valmistuksen jo ennen myyntiluvan saamista. Tälle vuodelle ennustettujen 50 miljoonan annoksen osalta onnistuminen riippuukin pitkälti siitä, millaisella aikataululla yhtiöt saavat myyntiluvat.

–  Se riippuu nyt sitten lääkeviranomaisista. Pfizer samaten kuin AstraZeneca ovat sanoneet, että sinä päivänä, kun he saavat myyntiluvan, he pystyvät aloittamaan rokotteiden jakamisen, ylilääkäri kertoi STT:lle maanantaina.

Pfizerin ja Biontechin mainitsemaa 50:tä miljoonaa annosta ovat jakamassa ainakin Yhdysvallat, Britannia ja EU.

Nohynekin mukaan Euroopan sisällä asiasta on sovittu niin, että EU tekee rokote-erästä esisopimukset ja tämän jälkeen EU-maat kertovat, kuinka ison siivun esisopimuksessa sovituista annoksista he haluavat.

–  Maat saavat rokotetta sitten suhteessa omaan väestömäärään. Suomessa asuu 1,23 prosenttia Euroopan väestöstä, ja tulemme saamaan annoksia siinä suhteessa, jos me niitä haluamme tänne hankkia.

Biden onnittelee rokoteläpimurron takana olleita

EU-komissio aikoo pikapuoliin tehdä Pfizerin ja Biontechin kanssa sopimuksen jopa 300 miljoonasta koronarokoteannoksesta, kertoi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen maanantaina.

Von der Leyen arvioi Twitterissä rokotetestauksen tuoreita tuloksia merkittäväksi uutiseksi ja suitsutti "eurooppalaisen tieteen toimivan".

Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden arvioi puolestaan yhtiöiden ilmoituksen olevan aihe toivoon, mutta varoitti, että edessä on vielä pitkä taistelu.

–  Onnittelen suurenmoisia naisia ja miehiä, jotka auttoivat saamaan aikaan tämän läpimurron ja antamaan meille niin paljon syytä toivoon, Biden sanoi tiedotteessa.

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump taas kuvaili Twitterissä uutisia erinomaisiksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut