Korona levisi Raumalla ikääntyneiden palveluihin - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Korona levisi Raumalla ikääntyneiden palveluihin – lähes sadan henkilön altistumista selvitetään

Itä-Porin koronaklinikka. Itä-Porin Lähipalvelukeskus on valjastettu koronaklinikaksi. Sairaanhoitaja Heidi Alila valmistautuu ottamaan koronatestejä.

19.4.2020 18:52 | Päivitetty 19.4.2020 19:34

Rauma

Raumalla on todettu kolme uutta koronatartuntaa. Ilmoitus tartunnoista saatiin lauantaina, ja kontaktien jäljitystyö aloitettiin samana iltana.

Tartunnoista kaksi liittyy ikääntyneiden palveluihin. Pohjoisen kotihoidon alueella palvelukodissa todettu tartunta ei sunnuntai-illan tiedon mukaan ole altistanut asiakkaita. Tartunnan vuoksi Raumalla on aloitettu selvitystyö mahdollisista altistuneista sekä henkilökunnan että asiakkaiden keskuudessa.

Kaupungin lähettämässä tiedotteessa kerrotaan, että pohjoisen kotihoitoalueen asiakkaisiin ja omaisiin ollaan terveyspalveluista yhteydessä sunnuntain aikana. Satasairaalan infektioyksikön ohjeen mukaisesti kaikista tartunnan saaneen lähikontakteista sekä kotihoidon työntekijöistä että asiakkaista, otetaan koronanäyte.

Kotihoidon asiakkaista näytteet ottavat kotisairaalan mobiilihoitajat. Samalla asiakkailta kerätään tietoja mahdollisista koronaoireista.

Pohjoisella alueella henkilökunta käyttää kahden viikon ajan varotoimena kirurgisia suu-nenäsuojaimia, suojakäsineitä ja esiliinoja kaikissa asiakaskontakteissa.

Kotihoidossa mahdollisesti altistuneita asiakkaita on 33 ja henkilökunnasta on lähdetty tarkemmin selvittämään 50 hoitajan mahdollista altistumista. Hoitajien näytteet otetaan näytteenottokaistalla yhteistyössä pandemiapoliklinikan kanssa.

Lisää henkilöstöä hälytetään töihin

Sosiaali- ja terveystoimialan pandemiajohtoryhmän ydinryhmä on pitänyt sunnuntaina palaverin ja sopinut lisähenkilöstön hälyttämisestä, lisätyön teettämisestä sekä käytännön toimintaprosesseista, jotta suuri testaus- ja jäljitystyö saadaan tehtyä.

Koko kotihoidon henkilöstölle oli jo perjantaina annettu ohje, jonka mukaan kaikissa asiakaskontakteissa tulee käyttää visiiriä. Kotihoitoon kuluneella viikolla saadut kankaiset maskit jouduttiin palauttamaan käyttökelvottomina.

Pandemiajohtoryhmä muistuttaa, että ihmiskontakteja tulee välttää, sekä pitää vähintään parin metrin turvaväliä, pitää yskiä ja aivastaa hihan yläosaan tai puhtaaseen kertakäyttönenäliinaan, joka tulee välittömästi hävittää.

Käsien pesu ja tai desinfiointi kotiin tullessa ja ennen ateriointia on keskeinen osa itsensä suojaamista.

Pitää muistaa, että oireettomanakin voi tartuttaa

On tärkeää muistaa, että koronan voi sairastaa oireettomana tai vähäoireisena, jolloin voi kuitenkin tartuttaa muita. Koronan oireet vaihtelevat. Osalla on pientä köhää, painon tunnetta rintakehällä, noin puolella kuumetta tai vilunväristyksiä taudin alussa. Monilla on väsymyspuuskia.

Osalla voi olla lihassärkyä, jonka paikka saattaa vaihdella. Osalla on päänsärkyä, poskionteloiden tukkoisuutta. Joillakin on ollut ihon kipeytymistä, ripulia ja pahoinvointia. Varsin monilla häviää tai vääristyy maku- ja hajuaisti, mikä saattaa olla pääasiallisin oire.

Pitkäaikainen kuume on myös joidenkin oireena.

Hengenahdistus ja yleistilan lasku kotikaranteenissa tai -eristyksessä olevilla on syy ottaa yhteyttä pandemiapoliklinikalle tai yöaikana Satasairaalaan. Jos karanteeniin tai eristykseen määrätty henkilö joutuu käyttämään taksia tai ambulanssia, tulee hänen soittaessaan ilmoittaa koronakaranteenista tai –eristyksestään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut