Näin Satakunnassa tarjotaan kauppakassipalveluita - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Mistä asiointiapua ikäihmisille ja karanteeniin määrätyille? Ruuan verkkokaupassa on enemmän kysyntää kuin tarjontaa, mutta uusia ratkaisuja syntyy jatkuvasti

Kunnat, seurakunnat, urheiluseurat ja elintarvikeliikkeet keksivät ratkaisuja ruuan etämyyntiin. Kokosimme tietoja kauppakassipalveluista Satakunnan alueelta.

Asiakas on toivonut hoikkia porkkanoita. Ulvilan kaupungin kauppakassipalvelussa työskentelevä Maarit Virtanen yrittää toteuttaa toiveen parhaansa mukaan.

25.3.2020 20:06

Satakunta

Monet kunnat tarjoavat koronakriisin aikana kauppakassipalveluita ikäihmisille. Ulvilassa toiminta alkoi maanantaina, kun kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka kävi itse sopimassa asian paikallisen kauppiaan kanssa.

Löfbacka kertoo, että tarkoitus on varmistaa sellaisten ihmisten ruokahuolto, jotka ovat karanteenissa tai kuuluvat riskiryhmiin. Ensisijaisesti palvelua tarjotaan heille, joilla ei ole sukulaisia tai tuttavia, jotka voisivat asian hoitaa.

– Jonkinlainen kysyntä tälle palvelulle on ollut ja siihen pystytään nyt yhteistyössä vastaamaan.

Löfbackan mukaan ainakin alkuvaiheessa kassien kuljetus sitoo yhden tai kaksi henkeä. Kun korona on sulkenut kunnan palveluita, niin tekijöitäkin on irrottaa.

Tavallisesti nuorten työpajalla työskentelevä Maarit Virtanen kertoo, että palvelu kiinnostaa. Keskiviikkona uusia asiakkaita on tullut toistakymmentä ja puhelin soi taukoamatta.

– Ihmiset haluavat ihan peruselintarvikkeita. Yritän kysellä mahdollisimman tarkkaan, jotta saavat mitä haluavat.

K-market Hansan kauppias Kalevi Viinamäki on varsin tyytyväinen järjestelyyn. Hän on monta vuotta pohtinut ruuan verkkokaupan avaamista, mutta todennut sen liian tehottomaksi.

– Viime viikon aikana sain kymmenkunta soittoa vanhuksilta, jotka kyselivät palvelua. Heistä yhdellä taisi olla tietokone, Viinamäki kertoo.

Hyllyissä viime viikkojen kysyntäpiikki ei enää näy kuin siellä täällä. Viinamäki sanoo, että joissain määrätyissä säilykkeissä tai espanjalaisissa kasviksissa voi olla saatavuusongelmia, mutta muuten kaikki pelaa normaalisti.

Ihmiset kaipaavat ihan tavallisia elintarvikkeita, kertoo Maarit Virtanen.

Näin kunnissa järjestetään apua

Eurajoki

K-Supermarket Eurajoen Portilla on ostosten keruu- ja kotiinkuljetuspalvelu. Tilaukset verkkokaupasta, sähköpostitse eurajoenportti@ k-supermarket.fi tai puhelimitse, p. 040 0216496. Luotsipoika (Luvialla), p.02-558 1212, kuljettaa kauppatavaroita kotiin. Luvian veto avustaa.

Eurajoen apteekki, p. 02-868 0121. Apteekki kuljettaa lääkkeet kotiin 10 km säteellä. Lääkkeet voidaan tuoda myös suoraan autoon parkkipaikalle, tästä sovittava apteekin kanssa etukäteen. Luvian Apteekki, p.02-558 1043, kotiinkuljetus

Harjavalta

Ikäihmisten palveluneuvonnan puhelinnumeroista saa neuvontaa, ohjausta ja tarvittaessa apua esimerkiksi ateriapalveluiden, kauppapalveluiden ja kotihoidon järjestämiseen. Numerot ovat: 044 4325 269 (uudet asiakkaat) 044 4325 527 (jo säännöllisten palveluiden piirissä olevat asiakkaat).

Honkajoki

K-Market Honkajoki kuljettaa Koronavirus karanteerin aikana ruuan kotiovelle kaikille yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville asiakkaille. Yhteydenotot: K-Market Honkajoki 040-5540275. Lääkkeiden toimittamiseen voi kysyä apua esim. kunnan asiointipalvelusta. Yhteydenotot puh. 050 5775 281 tai sähköpostilla honkajoen.asiointipalvelu@honkajoki.fi.

Jämijärvi

Jämijärven K-Market on järjestänyt ruoan kotiinkuljetuspalvelun yhteistyössä Lions Club Jämijärven ja Jämijärven kunnan kanssa. Ruokatilaukset hoidetaan sähköpostilla ruokatilaukset@jamijarvi.fi ja tarvittaessa puhelimitse numerosta 050 911 3834. Jämijärven apteekki (p. 02 547 1040) on järjestänyt lääkkeiden kotiinkuljetuksen.

Kankaanpää

Jos olet yli 70-vuotias tai karanteenissa sairauden vuoksi ja tarvitset apua ruokaostoksiin tai apteekissa käyntiin, voit soittaa seurakuntaan numeroon 044 713 3521 ma–pe klo 9-11. Laadi kauppalista tai ostoslista valmiiksi ennen puhelua. Seurakunnan työntekijä hakee tarvikkeet kaupasta ja toimittaa ne sinulle kotiin. Ostokset laskutetaan kuitin perusteella laskulla.

Karvia

K-Lastula: Järjestämme ostosten kotiinkuljetuksen joka arkipäivä ma-pe klo 15 jälkeen. Tilaukset kuluvan päivän kuljetukseen klo 13 mennessä numeroon 02-5234400 tai sähköpostilla jari.lastula@k-market.com

Kyläkauppa Käntynmäki: Tarvittaessa toimitamme tuotteet kotiisi. Tilaukset soittamalla numeroon 02 5441 116 tai sähköpostilla kantynmaki@gmail.com

Sale Karvia: Toimitamme ostokset kahtena päivänä viikossa (tiistaisin ja perjantaisin) klo 14:00 jälkeen. Tilaukset voi tehdä soittamalla 0107672120 tai sähköpostilla sale.karvia@sok.fi edellisenä päivänä.

Kokemäki

Tarvittaessa kaupunki on varautunut auttamaan karanteeniin asetettuja kuntalaisia ruokaostoksien hankkimisessa. Ikäihmisten palveluneuvonnan puhelinnumerosta saa neuvontaa, ohjausta ja tarvittaessa apua esimerkiksi ateriapalveluiden, kauppapalveluiden ja kotihoidon järjestämiseen. Puhelinnumero on 040 488 6295 ja puhelinnumero on avoinna klo 9.00-15.00.

Nakkila

Asiakas avaa tilin K-supermarket Onnipekkaan, tilaa tuotteet ja kunta kuljettaa ostokset kotiin. Kauppakassiasiakastietoja otetaan vastaan numerossa 044-9248688 kello 10 ja 16 välisenä aikana. Kertokaa mitä tuotteita haluatte ostaa ja voiko mahdollisesti puuttuvan tuotteen tilalle ostaa jotakin muuta korvaavaa tuotetta. Muista jättää yhteystietosi tilatessasi.

Pori

Ikäihmisten palveluneuvontanumero: 02 623 4466. Palveluneuvonnasta saa neuvontaa, ohjausta ja tarvittaessa apua esimerkiksi ateriapalveluiden, kauppapalveluiden ja kotihoidon järjestämiseen. Palvelunumeroon voivat soittaa kaikki Porin, Ulvilan ja Merikarvian alueiden ikääntyneet asukkaat. Palvelunumerossa on mahdollisuus takaisinsoittopalveluun.

Porin alueella kaupan kotiinkuljetuspalvelu on Mikkolan Prismassa, K-Citymarketeissa sekä K-Supermarket Kampuksessa ja Antinkadulla.

Rauma

Yli 70-vuotiaiden palvelupuhelin palvelee ma–to 8-16 ja pe 8–15 numerossa 044 403 5555. Numerosta yli 70-vuotiaat ja heidän läheisensä saavat neuvontaa ja ohjausta esimerkiksi ateriapalveluiden ja kauppa-avun järjestämisessä poikkeusolojen aikana.

Rauman keskustan alueella kotiinkuljetusta tarjoavat K-Citymarket, K-Supermarketit Areena ja Rosmariini. Prismassa noutopalvelu. Pallo-Iirot toimittavat Pick N Payn ostoksia. Soittamalla tai tekstiviestillä 044 476 6730, soitot klo 10-14.

Siikainen

Asiakas tekee K-Vestoriin puhelimitse tilauksen kello 15 mennessä, jolloin asiakkaan tekemät tilaukset toimitetaan samana päivänä. Sen jälkeen tehdyt tilaukset toimitetaan seuraavana päivänä. Palvelu toimii maanantaista perjantaihin. Perjantaina klo 15 jälkeen tehdyt tilaukset toimitetaan maanantaina. K-Vestorin puhelinnumero: 02 5521058.

Ulvila

Ulvilan kaupunki käynnistää yhteistyössä K-Supermarket Hansan kanssa kauppakassipalvelun niille ulvilalaisille yli 70 vuotiaille, jotka sitä tarvitsevat. Tilaukset vastaanotetaan puhelimella ma-to klo 8.00-12.00 ja toimitetaan seuraavana päivänä klo 15 mennessä. Palvelun tavoittaa numerosta 0400 135339

Tiedot ovat koottu Satakunnan kuntien ja kauppojen verkkosivuilta.

Pienessä Siikaisten kunnassa on niin ikään otettu käyttöön kauppakassipalvelu. Ikäihmiset voivat tehdä tilauksen paikalliselle kauppiaalle ja kunnan vapaa-aikatoimi noutaa sekä kuljettaa kotiovelle.

Kunnanjohtaja Viveka Lanne sanoo, että väki on muutenkin tottunut pärjäämään itsenäisesti.

– Kylillähän meillä asutaan. Siellä on lihat ja marjat pakkasessa. Kun tällainen kauppakassipalvelu on otettu käyttöön, niin oletan ihmisten pysyvän kotonaan, Lanne sanoo.

Siikaisissa käynnistettiin pari vuotta sitten Pärjätään yhdessä -hanke. Tarkoituksena on se, että vapaaehtoisista koostuva porukka voidaan tarvittaessa jalkauttaa liikkeelle, kun kriisi tai hätä iskee.

Lanne kertoo, että korona-aikana vapaaehtoisvoimia on käytetty tiedottamiseen, se on jopa tehokkaampaa kuin kunnan omat kanavat.

– Meillä on edelleenkin olemassa naapuriverkosto. On se vanhanaikaista tai ei.

Koronavirustilanne on ruuhkauttanut ruuan verkkokauppoja. Satakunnan osuuskaupalla on noutokassi- ja kotiinkuljetuspalvelut Mikkolan Prismassa.

Osuuskaupan market- ja tavaratalotoimialan johtaja Jussi Kaartinen kertoo, että ruuan verkkokaupan kanssa ollaan aivan kapasiteetin äärirajoilla.

Keskiviikkona iltapäivällä varauskalenteri näytti siltä, että noutopalvelusta valmiiksi keräillyn kassin olisi saanut tasan kahden viikon päähän ja kotiinkuljetuksen viikon päähän.

– Kysyntää on enemmän kuin pystymme tarjoamaan. Teemme koko ajan töitä, että saisimme koulutettua lisää väkeä keräilyyn.

Mikkolan Prisma on toistaiseksi osuuskaupan ainoa toimipiste, jossa on nouto- ja kuljetuspalvelu. Toimintaa on suunniteltu laajennettavaksi Länsi-Porin Prismaan kevään aikana, mutta tarkasta avaamisen ajankohdasta ei vielä ole varmuutta.

Maakunnassa sijaitsevien toimipisteiden osalta osuuskauppa on tällä hetkellä keskittänyt voimansa siihen, ettei yksiäkään kaupanovia ole tarvinnut sulkea.

– Meille on tarjottu kuljetuspalveluita myös Porin ulkopuolelta, mutta olemme toistaiseksi keskittäneet resurssit normaalin kaupan toiminnan ylläpitämiseen.

Keskolla tilanne vaihtelee. Esimerkiksi Porin keskustan alueella kotiinkuljetusta tarjoavia kauppoja on neljä. Toimipisteestä riippuen kotiinkuljetuksen olisi keskiviikkona iltapäivällä saanut jopa torstaiaamuun tai ruuhkaisemmissa kaupoissa ensi viikolle.

K-Citymarket Puuvillan kauppias Jaakko Kauppinen sanoo, että ruuan etämyyntiin viime viikolla syntynyttä ruuhkaa on onnistuttu hieman purkamaan.

Hän kertoo, että kauppaan on rekrytoitu lisää keräilijöitä ja kapasiteetti on nyt kolminkertainen normaaliaikoihin verrattuna.

Kauppinen sanoo, että vessapaperin ja pastojen hamstraaminen on nyt loppu. Tavaraa on hyllyssä jälleen normaaliin tapaan ja asiakkaat käyttäytyvät kauniisti.

– Ihmiset ostavat laajasti erilaisia tarvikkeita. Selvästi huomaa, että laitetaan enemmän ruokaa kotona ja tämä näkyy etenkin hedelmien, vihannesten ja lihan kysynnässä, Kauppinen sanoo.

Porissa ja Raumalla toimiva Pick N Pay on puolestaan turvautunut kotiinkuljetuksissa paikallisiin urheiluseuroihin.

Raumalla Pallo-Iirojen juniorit ovat kuljettaneet ostoksia maanantaista asti ja Porissa toiminta alkaa Toejoen Veikkoen kanssa ensi viikolla.

Toimitusjohtaja Oskar Nyholm kertoo, että kuljetuksia tehdään kymmenen kilometrin säteellä ja kuljetusmaksu menee urheiluseurojen talkookassaan.

Nyholmin mukaan kauppa on edelleen käynyt hyvin ja kysyttyjä ovat olleet etenkin hygieniatuotteet, käsidesi ja jauheliha.

– Uskoisin, että tässä tulee vielä heilahtelua ja hiljaisempia aikoja. Silmiinpistävää on se, että ihmiset ostavat enemmän kerralla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut