Heidi Viljanen jäi vapaaehtoiseen kotikaranteeniin. - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Porilainen Heidi Viljanen jäi maanantaina lasten kanssa kotiin, vaikka koulut olivat auki – ”Tässä kaipaa johtajuutta poliitikoilta”

Heidi Viljanen jäi lastensa Aino ja Lotta Harrivaaran kanssa vapaaehtoiseen koronakaranteeniin.­

16.3.2020 15:19

Pori

Porilainen Heidi Viljanen teki sunnuntaina ratkaisun. 9- ja 14-vuotiaat tyttäret eivät menneet kouluun.

Vielä torstaina, kun koronapaniikki iski, Viljanen ajatteli kyseessä olevan ylireagointi. Viikonlopun hän käytti tiedonhakuun ja tuli toisiin ajatuksiin.

– Luin tilastotietoa näistä muista maista ja tulin siihen lopputulokseen, että koulut ovat sellaisia virushautomoita, etten halua lapsiani sinne. Tilanne on kuitenkin niin vakava, Viljanen sanoo.

Haastatteluhetkellä maanantaina puolilta päivin itse asetettu karanteeni on kestänyt neljä tuntia ja jopa puhelimen kautta välittyy lasten turhautuminen.

– Onhan tämä tylsää, kun ei pääse kavereiden kanssa leikkimään. Vanhempi oli lähdössä hevostallille, mutta sitäkin pitää miettiä uudestaan.

Viljasen mielestä etäopetukseen siirtyminen helpottaisi kotona olemista. Omia lapsia hän ei aio laittaa takaisin kouluun ennen kuin tilanne rauhoittuu ja siihen voi mennä viikkoja. Hän ei ole ajatuksineen yksin, sillä Porissa sadat oppilaat jättivät menemättä kouluun maanantaina aamulla.

– Tässä kaipaa johtajuutta poliitikoilta ja virkamiehiltä. Tulisi sellainen olo, että homma on hallussa. Luottamuspula on paha asia, jos sellainen pääsee syntymään.

Tyttäristä nuorempi käy Itätuulen koulussa, josta on Viljasen mukaan tiedotettu asiallisesti. Vanhempi on Psylissä, josta ei ole lähtenyt yhtään tiedotetta. Sitä hän hieman ihmettelee.

– Tilanne on vakava. Ihmiset haluavat suojautua, niin toivottavasti koulut ja päiväkodit menisivät pian kiinni, niin ihmisten olisi helpompi tehdä ratkaisuja, eikä tulisi niin herkästi konflikteja työnantajan kanssa.

”Normaalisti voisi hakea muuta työtä”

Viljanen työskentelee tai työskenteli Porin kaupunginteatterissa freelancerina My fair lady -näytelmässä. Hommat loppuivat kuin seinään, joten hänellä on mahdollisuus olla kotona.

Viljanen itse kuuluu riskiryhmään. Hänellä on astma. Maanantain aikana lämpö on noussut, mutta sen Viljanen epäilee johtuvan pidemmän aikaa kestäneestä kausiflunssasta, johon on liittynyt myös poskiontelotulehdus.

– Kävin läpi näitä oireita ja ainoa, mikä huolettaa, on löysä vatsa, joka liittyy koronaan.

Koronaviruksen taloudelliset vaikutukset näkyvät nopeasti etenkin kulttuurialalla. Viljasella itsellään on onneksi myös muita tulonlähteitä ja Palmgren-konservatoriossa soitonopettajana työskentelevä mies lähti pienestä vastustelusta huolimatta töihin.

Hän epäilee, että monelta kollegalta loppuvat ensin rahat kuin kaupasta ruoka.

– Normaalisti voisi hakea jotain muuta työtä, mutta nyt se ei ole mahdollista. Olen tosi huolissani oman alan ihmisistä, koska tukijärjestelmät ovat ihan olemattomat. Toivottavasti valtio tulee apuun, koska muuten ihmiset menevät henkilökohtaiseen konkurssiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?