Maailman nopein supertietokone: muovivisiirit täysin hyödyttömiä pienten pisaroiden estämisessä

23.9.2020 11:30

Läpinäkyvästä muovista tehdyt naamavisiirit ovat täysin hyödyttömiä torjumaan pienten pisaroiden leviämistä, kertoo maailman tehokkain supertietokone Fugaku Japanista.

Sanomalehti Guardianin mukaan tietokone mallinsi, kuinka lähes sata prosenttia alle viiden mikrometrin kokoisista pisaroista kiersi visiirin. Yksi mikrometri on miljoonasosa metristä.

Sen sijaan suurempia, 50 mikrometrin kokoisia pisaroita visiiri kykenee estämään paremmin. Visiirin suojausteho on kuitenkin maskia heikompi, kertoo tutkija.

– Tietokonesimuloinnin tuloksista voi nähdä, että visiirin suoja pisaroiden leviämiseksi tartunnan saaneesta on rajallisempi kuin maskilla. Tämä pitää paikkansa erityisesti pienillä, alle 20 mikrometrin kokoisilla pisaroilla, sanoi Rikensin tietokonekeskuksen ryhmäjohtaja Makoto Tsubokura Guardinin mukaan.

Itse koronavirus on huomattavasti pienempi kuin tutkitut pisarat, noin 50–200 nanometriä eli metrin miljardisosaa. Esimerkiksi aivastettaessa virus ei kuitenkaan siirry ilmatilaan yksin, vaan leviää muiden, suurempien pisaroiden mukana.

Fugaku maksoi noin miljardi euroa ja se kykenee tekemään enemmän laskutoimituksia sekunnissa kuin mikään muu koskaan rakennettu tietokone.

Aiemmin tietokone on mallintanut sen, että esimerkiksi puuvillasta tai polyesteristä kudotut kangasmaskit ehkäisevät virustartuntaa huonommin kuin kutomattomista materiaaleista valmistetut suojaimet. Tällaisia tehokkaampia maskeja ovat esimerkiksi terveydenhuollossa käytetyt kertakäyttöiset suojaimet. Niitä on valmistettu polypropeenista.

Tietokoneesta odotetaan apua myös koronalääkkeiden kehittämisessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut