Virolaisille hamstraus ja suljettu satama tuovat mieleen Neuvostoliiton - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Virolaisille hamstraus ja suljettu satama tuovat koronakriisissä mieleen Neuvostoliiton – yksi asia on infosodassa päinvastoin

Vaikka suljettu raja muistuttaa neuvostoajoista, virolaisten tilanne on toinen. Neuvostoliitossa virallisia uutisia ei uskonut kukaan. Nyt ne ovat ainoita, joihin voi luottaa, kirjoittaa Ville Hytönen Tallinnasta.

Kuvassa kirjailija Ville Hytönen­

21.3.2020 12:30

Viron poliisit tarkastivat matkustusasiakirjoja Valgassa Latvian rajalla tiistaina. Kaksoiskaupungin asukkaat saivat liikkua rajan yli töihin rajan sulkemisesta huolimatta.­

Olen vapaaehtoisessa karanteenissa perheeni kanssa kotona Tallinnassa. Virolaisille lääkäreille suomea opettava vaimoni on perunut kaikki tuntinsa. Päiväkoti ei ole vielä kiinni, mutta vanhemmat eivät tuo enää sinne lapsiaan. Kaupat tyhjentyvät niin asiakkaista, alkoholista kuin makaronistakin.

On poikani viides syntymäpäivä, ja tunnelma on erilainen kuin koskaan aiemmin. Syntymäpäivillä kakkua syövät vain isi ja äiti. Isovanhemmat soittavat. Kavereita ei näy kuin vanhempien Facebook-seinällä onnittelemassa pientä sankaria.

Tilanne on Virossa ymmärtääkseni samanlainen kuin Suomessa. Kaupunkimetsät ja virolaisten rakastamat suot ovat täyttyneet yksinäisistä reippailijoista. Suoratoistopalveluita ja ruokaa tilataan netistä. Ravintolat sulkevat ovensa ja bussit matkustavat puolityhjinä.

Vallitsee jonkinlainen hämmentynyt kaksijakoisuus. Toisaalta ilmassa on hitunen pelkoa ja jännitystä, mutta myös poikkeusolojen innostamaa kekseliäisyyttä ja puuhakkuutta. Naapuritalon hippi korjaa pakettiautoaan. Seinänaapurini Jevgeni tyhjentää autotalliaan suolakurkuista ja puhdetöinä tekemistään saunavihdoista.

Jokainen seuraa kaikkia mahdollisia tiedotusvälineitä koko ajan. Yksinäisyys on siis vain näennäistä. Sosiaalinen media on ottanut jälleen aimo harppauksen eteenpäin.

Rekat odottivat pääsyä rajatarkastukseen Valga/Valkan raja-asemalla 17. maaliskuuta 2020. Viro julisti poikkeusolot samana päivänä.­

Nyt lämmitetään mökillä kamiinaa

Virolaisen mentaliteetille eristäytyminen ei ole niin katastrofaalista kuin vaikkapa italialaiselle. Virolaiset ovat kansojen introverttejä, sisäänpäin kääntynyttä ja omassa yksinäisyydessään viihtyvää porukkaa. Alakerran rouva pakkasi jo viikko sitten onnessaan Toyotansa ja lähti maalle lämmittelemään kamiinaa. Moni muu virolainen toimi samoin.

Iäkkäämmät ihmiset muistavatkin nykyiset poikkeusolot nuoruutensa arkipäivänä. Silloinkin jonotettiin leipää ja vessapaperia. Silloinkin saattoi pienestä asiasta tulla ulkonaliikkumiskielto. Silloinkin opetettiin suojautumaan naamareilla ja maskeilla.

Neuvostoliitto-nimisestä kansojen vankilasta ei päässyt noin vain Itämeren yli M/S Georg Otsilla tai M/S Tallinnalla. Piti olla pätevä syy ja luottamus. Tätä kirjoittaessani on tullut selväksi, ettei turisteilla ole enää asiaa Helsingistä Tallinnaan tai päinvastoin. Matkustusoikeus säilyy vain niillä, joilla on kansalaisuus toisessa maassa ja koti toisessa. Rajatarkastuksessa odottaa joukko aseistettuja sotilaita kysymyksineen.

Viron kansalaisia kutsutaan kotiin, mutta moni on jäänyt Euroopassa sulkeutuvien rajojen taakse loukkoon. Puola ei päästänyt virolaisia rajan yli, joten Viron ulkoministeriö lähetti Tallinkin M/S Romantikan hakemaan Saksan Sassnitzin satamasta virolaiset. Samalla kyydillä Riikaan pääsi lauma latvialaisia. Rekkajonot kasvavat taas Liettuan rajalla. Saarenmaa on suljettu muulta maalta.

Nämä ovat oikeita uutisia, mutta kaikki uutisointi ei ole totta.

M/S Romantika toi Viron, Latvian ja Liettuan kansalaisia kotimaihinsa Saksasta perjantaina 20.3. Kun Puola sulki rajansa, tuhansia Baltian kansalaisia jäi jumiin matkallaan Saksasta.­

Viro taistelee myös infosotaa vastaan

Hallitus varoitti alkuviikosta tiedotustilaisuudessaan valeuutisista. Sosiaalisessa mediassa leviävien huhujen mukaan Tallinnaa ja ympäröivää Harjumaata ollaan sulkemassa muulta maalta. Toisten juorujen mukaan alkoholimyynti lakkautetaan kokonaan ja vessapaperi on koko maasta loppu. Ulkoministeri Urmas Reinsalu on korjannut parhaansa mukaan vääriä tietoja sosiaalisessa mediassa.

Jopa laitapopulistisen Ekre-puolueen sisäministeri Mart Helme on painottanut, että oleellisesti yhteiskuntaa vahingoittavaan disinformaatioon puututaan, tuli se sitten Viron sisäpuolelta tai ulkopuolelta.

Termi “Viron ulkopuolelta tuleva disinformaatio” on koodisana, jonka merkityksen tietää jokainen virolainen. Se tarkoittaa itänaapuria. Sitä maata, joka oman kertomansa mukaan ei juurikaan kärsi koronaviruksen aiheuttamista COVID-19-sairastumisista.

Kun Neuvostoliitossa uutisia ei uskonut kukaan, nyt viralliset lähteet ovat ainoita joihin voi luottaa. Disinformaatio ja misinformaatio yrittävät syödä virolaisten luottamusta oikeusvaltioon. Sitä vastaan on taisteltava levittämällä vain varmistettua tietoa.

Esimerkiksi siitä, että kyllä, meidän lähikaupassamme on vessapaperia. Ja ei, Tallinnaa ei ole eristetty muusta Virosta.

Kirjoittaja on Tallinnassa asuva suomalainen kirjailija ja toimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?