Näin Tshekki, Itävalta, Tanska ja Norja purkavat koronarajoituksiaan - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Tshekki, Itävalta, Tanska ja Norja aikovat purkaa jo pian rajoituksiaan – Seuraavaksi muut maat voivat ottaa oppia niiden kokemuksista

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa kuitenkin liian hätäisistä toimista.

Tanskalainen kirkkoherra Anders Gadegaard toimitti kiirastorstain jumalanpalveluksen edessään yli tuhat selfietä, jotka hänelle olivat lähettäneet Kööpenhaminassa sijaitsevan seurakunnan jäsenet.

11.4.2020 15:30

Tshekin asukkaat voivat nyt käydä rautakaupassa ja polkupyöräkaupassa, pelata tennistä ja mennä uimaan, kertoo CNN.

Itävalta aikoo avata pienet kaupat pääsiäisen jälkeen. Tanska avaa lastentarhat ja koulut ensi viikosta alkaen, mikäli koronavirustapausten määrä pysyy vakaana. Norjassa lastentarhat avautuvat viikkoa myöhemmin.

Edellä mainitut maat ovat ensimmäiset länsimaat, jotka ovat pikku hiljaa avautumassa koronaviruksen leviämisen estämiseksi asetettujen kovien rajoitustoimien jälkeen.

Muut maat odottavat edelleen haluten oppia edelläkävijöiden tilanteesta. Maat etsivät ulospääsyä rajoituksista tuntien samalla kovat sosiaaliset ja taloudelliset paineet kotimaassa.

"Arvostan työtäni nyt enemmän"

Ammattiurheilija Irena Gillarovalle Tshekissä rajoitusten helpottaminen torstaina merkitsi, että hän saattoi jälleen aloittaa treenaamisen Juliskan stadionilla Prahassa ensi kertaa sen jälkeen kun liikkumisrajoitukset asetettiin.

– Se oli todella hienoa. Olin täynnä innostusta ja tunnen oloni loistavaksi, kertoi keihäänheittäjä CNN:lle perjantaina.

– Nämä kaksi viikkoa kotona auttoivat minua arvostamaan työtäni vielä enemmän kuin ennen ja että mitään ei pidä ottaa annettuna.

Urheilijoita päästetään stadionille vain tietty määrä kerralla. Gillarova vakuuttaa tunteneensa olonsa siellä turvalliseksi.

Tohtori Peter Drobac, globaalin terveyden asiantuntija Oxford Saïd Business Schoolissa, sanoo liikkumisrajoituksia helpottavien maiden olevan "tärkeitä ja toiveita nostattavia esimerkkejä" lännelle.

– Meillä on vielä paljon opittavaa siitä, miten me aiomme tulla pois rajoituksista turvallisesti ja tehokkaasti, hän sanoi.

WHO varoitti liiasta kiirehtimisestä

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti perjantaina, että liikkumisrajoitusten liian aikainen helpottaminen koronaviruspandemian yhä raivotessa voi käynnistää "tappavan uudelleen tulemisen" virukselle. Koronavirukseen kuolleiden määrä ylitti perjantaina maailmassa sadantuhannen rajan.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi, että järjestö työskentelee maiden kanssa etsien tapaa, jolla rajoitukset voidaan purkaa asteittain. Liian nopea eteneminen voi kuitenkin olla vaarallista.

– Tiedän että jotkut maat jo suunnittelevat kotonapysymismääräysten lopettamista. WHO haluaa nähdä rajoitusten purkamisen yhtä paljon kuin kuka tahansa muu, hän sanoi virtuaalisessa lehdistötilaisuudessa Genevessä Guardian-lehden mukaan.

– Samaan aikaan rajoitusten purkaminen liian nopeasti voi johtaa (viruksen) tappavaan uudelleen tulemiseen. Alaspäin meno voi olla yhtä vaarallista kuin ylöspäin meno, ellei sitä hoideta kunnolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut