Koronaan risteilyaluksella sairastuneet kymmenet saksalaiseläkeläiset pääsivät sairaalahoitoon Länsi-Australiassa – jatkossa maa käännyttää risteilijät satamistaan

Vastaanottotarkastuksen turisteille tehnyt suomalaislääkäri Sanna Huhtamäki yllättyi sairauden salakavaluudesta.

Australian viranomaiset linjasivat perjantaina, että reilun kymmenen risteilyaluksen on lähdettävä sen aluevesiltä. Sydneyn edustalla olevalta Ruby Princess -alukselta 340 ihmistä on sairastunut koronavirukseen.

3.4.2020 20:15

Maantieteellisesti eristäytyneen Australian mittapuullakin muusta maasta eristäytyneen Länsi-Australian viranomaiset painiskelevat risteilijäongelman kanssa. Kuinka toimia laivoilla koronavirukseen sairastuneiden ihmisten kanssa?

Australialaiset nimittävät risteilijöitä "kuolemanaluksiksi" eivätkä halua matkustajien levittävän tautia maahan. Australian reilusta 5 300:sta koronavirustartunnasta on todettu Länsi-Australiassa noin neljäsataa, kertovat maan terveysviranomaiset.

Joka kolmannella sairastuneella on Länsi-Australiassa kytkös risteilijöihin, kun koko maan sairastuneista joka kymmenennen sairastuneen taustalla on yhteys risteiljään.

Lähes 900 turistia maailmanympärimatkalla kuljettanut saksalaisen Phoenix Reisen -varustamon Artania-risteilijä saapui Fremantlen satamaan lisäämään polttoainetta viikko sitten, mutta jäi sinne, kun aluksella ilmeni koronavirusta, kertoo paikallinen WA-Today -lehti. Alus pyysi lääkintäapua, kun kymmenillä aluksessa olevilla ilmeni hengitysvaikeuksia.

Viikonloppuna alukselta lennätettiin noin 800 ihmistä kotimaihinsa Saksaan, Itävaltaan ja Sveitsiin. 41 ihmistä kuljetettiin paikallisiin sairaaloihin maanantaina päiviä jatkuneen väännön jälkeen.

"Hyvä että annettiin tulla"

Perthin miljoonakaupungin Joondalup-sairaalassa työskentelevä suomalainen anestesialääkäri Sanna Huhtamäki hälytettiin tekemään vastaanottotarkastuksia ensimmäisinä saapuneille ikääntyneille potilaille.

– Yllätyin sairauden salakavaluudesta. Potilas saattoi näyttää hyväkuntoiselta, istua ja jutella tavallisesti, mutta (veren happipitoisuutta mittaava) happisaturaatio oli alhainen. Potilas ei tuntenut olevansa sairas, ja ilman mittaustuloksia olisin arvioinut hänen olevan kotiutuskunnossa, Huhtamäki kuvailee.

Yli 700-paikkaisessa sairaalassa oli hoidettu tätä ennen yhtä koronaviruspotilasta. Risteilijältä tulleille potilaille raivattiin kaksi omaa osastoa ja tilaa teho-osastolta. Perjantaina yksi risteilijältä tullut potilas kuoli Perthissä.

– Hyvä että heidän annettiin tulla. Osa oli vakavasti sairastuneita, Huhtamäki sanoo.

Alus ei noudata käskyä lähteä

Australian viranomaiset linjasivat perjantaina, että reilun kymmenen maan aluevesillä olevan kansainvälisen risteilijän on lähdettävä matkoihinsa, mutta on toinen kysymys noudattavatko ne linjausta.

"Uransa turhauttavimmaksi tapaukseksi" Artaniaa kuvaillut Länsi-Australian osavaltiopääministeri Mark McGowan kehotti jo aiemmin rannikkovartiostoa saattamaan alus pois Australiasta.

Artania, joka on sattumoisin rakennettu 1980-luvulla Suomessa Helsingin Wärtsilän telakalla, seisoo yhä Fremantlessa. Sen kyydissä on 12 matkustajaa ja 450 työntekijää.

Phoenix Reisen kieltäytyy liikuttamasta alusta ennen kuin kaksi viikkoa on kulunut ja uusia sairastuneita ei ole tullut, kertoo Australian yleisradioyhtiö ABC.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut