Koronavirus hiipii Valkoiseen taloon - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Koronavirus hiipii Valkoiseen taloon

Brasiliassa viruksen tahti kiihtyy, mutta presidentti Bolsonaro vastustaa yhä liikkumisrajoituksia.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump testataan päivittäin.

9.5.2020 20:31

Sao Paulo

Yhdysvalloissa huoli koronaviruksen leviämisestä Valkoiseen taloon lisääntyi, kun varapresidentti Mike Pencen tiedottajalla todettiin virustartunta. Uutiskanava CNN:n mukaan tiedottaja Katie Miller on Valkoisessa talossa toinen Pencen henkilökuntaan kuuluva, jolla tartunta on todettu. Edellinen positiivinen testitulos uutisoitiin maaliskuussa.

Millerin puoliso Stephen Miller puolestaan työskentelee presidentti Donald Trumpin maahanmuuttoasioiden neuvonantajana.

Varapresidentin tiedottajalla on työnsä takia pääsy Yhdysvaltain hallinnon korkean tason neuvotteluihin. Torstaina hän osallistui Trumpin isännöimään, ulkona pidettyyn rukoushetkeen yhdessä kymmenien muiden ihmisten kanssa. Paikalla tilaisuudessa oli esimerkiksi Valkoisen talon virkakuntaa sekä Trumpin ja Pencen puolisot.

Sekä Trump että Pence testataan Valkoisen talon mukaan viruksen varalta päivittäin. Molempien tuoreimmat testit olivat negatiiviset.

Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany vakuutteli, että tartuntavaaraa ei ole.

Torstaina Trumpin esikunnasta kerrottiin, että presidentin lähellä työskentelevällä palvelijalla oli niin ikään todettu koronavirustartunta. CNN puolestaan kertoi, että myös presidentin tyttären Ivanka Trumpin henkilökohtaisella assistentilla olisi todettu koronavirustartunta. Avustaja ei kuitenkaan ole ollut Ivanka Trumpin lähettyvillä viikkoihin, vaan on tehnyt etätöitä.

CNN:n lähteen mukaan sekä Ivanka Trumpin että hänen puolisonsa Jared Kushnerin virustestit olivat perjantaina negatiiviset.

Brasilian kuolinluvut kasvavat

Latinalaisessa Amerikassa koronaviruksesta pahiten kärsineessä Brasiliassa kirjattiin perjantaina toistaiseksi korkein päivittäinen viruskuolemaluku. Maan terveysministeriön mukaan yli 750 ihmistä kuoli viruksen seurauksena vuorokauden aikana.

Yhteensä kuolleita oli lauantaina jo yli 10  000. Tautilukemia maailmanlaajuisesti tilastoivan Worldometerin mukaan Brasiliassa on ollut 47 koronakuolemaa miljoonaa ihmistä kohti. Luku on sama kuin Suomessa.

Tartuntoja on kirjattu yli 147  000. Asiantuntijoiden mukaan testaus on Brasiliassa puutteellista, joten todelliset luvut lienevät huomattavasti korkeampia.

Maan teollisuuskeskuksena tunnetussa Sao Paulon osavaltiossa koronakuolemia on yli 3  400. Osavaltio on sulkenut koulut ja joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta yritykset toukokuun loppuun saakka.

Maan presidentti Jair Bolsonaro on silti vastustanut kiivaasti erilaisia liikkumisrajoituksia, koska hänen mukaansa ne tuhoavat maan talouden. Myös maan talousministeri Paulo Guedes on varoittanut, että Brasilialla voi olla koronarajoitusten vuoksi pian vastassa taloudellinen romahdus ja yhteiskunnallinen sekasorto.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut