Lentokielto ei vaikuta Nokian Renkaiden toimintaan - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Lentokielto ei vaikuta Nokian Renkaiden toimintaan

Suomalaisyrityksiä Yhdysvaltojen markkinoille auttava Amcham-yritysverkosto on saanut runsaasti yhteydenottoja viime päivinä.

Nokian Renkaat avasi rengastehtaan Daytonissa Yhdysvalloissa viime lokakuussa. Yksi yrityksen kasvun painopisteistä on Pohjois-Amerikassa.

13.3.2020 18:25

Trumpin asettama lentokielto ja Finnairin päätös perua kaikki lennot Yhdysvaltoihin vaikuttavat useisiin suomalaisyrityksiin, mutta esimerkiksi Nokian Renkaiden uuden Daytonin tehtaan toimintaan Tennesseen osavaltiossa ne eivät tällä hetkellä vaikuta.

Nokian Renkailla on vajaat 300 työntekijää parhaillaan Pohjois-Amerikassa, josta se hakee nyt kasvua. Daytonissa Yhdysvalloissa avattiin lokakuussa uusi rengastehdas.

– Tehtaan toimintaan ja koko bisnekseen lentojen peruutukset eivät vaikuta. Vielä ei pystytä sanomaan, miten koronaviruksen kokonaistilanne voi vaikuttaa Nokian Renkaisiin, viestintäpäällikkö Tarja Kuittinen toteaa.

Hän kertoo, että liikematkat ulkomaille olivat pysähdyksissä jo ennen lentojen peruutuksia.

– Yritys on lopettanut suositusten mukaisesti kaikki ulkomaan liikematkat toistaiseksi koronaviruksen vuoksi.

Yli puolet laivoilla

Lentojen loppumiset eivät myöskään viivästytä kuljetuksia, sillä renkaita ei kuljeteta lentorahtina. Reilut puolet renkaista kulkee laivoilla ja loput junissa ja kuorma-autoissa.

Viivästyksiä on odotettavissa renkaiden raaka-aineiden kuljetuksiin. Tarja Kuittinen sanoo, raaka-aineiden varalta on kuitenkin varmuusvarastoja.

– Tuotanto ei ole vaarantunut, ja meillä on varatoimittajia. Seuraamme tilannetta tietysti aktiivisesti, Kuittinen kertoo.

Turvallisuusjohtaja Jukka Rikkinen painottaa, että globaalisti toimiva yritys ryhtyi toimenpiteisiin jo silloin, kun virus lähti leviämään Kiinassa.

Tarja Kuittisen mukaan etätyökäytännöt ovat yrityksellä hyvin hallussa.

– Siltäkin osin toiminta sujuu hyvin.

Nokian Renkailla on kaikkiaan noin 4 700 työntekijää Suomessa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Suurin henkilöstömäärä on Pohjoismaissa. Konserniin kuuluu myös autonhuoltoon ja rengaspalveluihin erikoistunut Vianor-ketju.

Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli noin 1,6 miljardia euroa. Nokian Renkaiden osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä.

Mahdotonta messuilla

Suomalaisyrityksiä Yhdysvaltojen markkinoille auttava Amcham-yritysverkosto arvioi, että lentojen peruutukset vaikuttavat eniten niihin suomalaisyrityksiin, joilla ei ole vielä henkilöstöä Yhdysvalloissa.

– Näiden yritysten on nyt mahdotonta järjestää myyntitapaamisia tai osallistua eri teollisuudenalojen messuille ja konferensseihin, kansainvälisten yritysten ohjelmaa johtava Rosa Thurman sanoo.

– Juuri nämä ovat olleet pääkeinoja, joilla suomalaiset yritykset ovat aloittaneet toiminnan USA:ssa.

Yhdistyksen isoilla jäsenillä, kuten Marimekolla ja Koneella, on henkilöstöä USA:ssa. Thurmanin arvion mukaan lentokiellot eivät siis tule vaikuttamaan niihin yhtä voimakkaasti kuin niihin pieniin tai suuriin yrityksiin, joilla henkilöstöä ei maassa ole.

Amchamilla on kaikkiaan 211 jäsenyritystä, mukaan lukien useita suomalaisia suuryrityksiä, kasvuyrityksiä sekä Suomessa toimivia kansainvälisiä yrityksiä.

Paljon yhteydenottoja

Amcham-yritysverkosto saa tällä hetkellä runsaasti yhteydenottoja jäsenyrityksiltään. Se on myös itse aktiivisesti yhteydessä yrityksiin.

– Viestimme on se, että kenenkään ei tulisi joutua navigoimaan tätä yksin ja että yritysten tulisi tehdä päätöksiä, jotka perustuvat tietoon, ei pelkoon.

Thurmanin mukaan yritykset ovat valmistautuneet koronaviruksen aiheuttamaan häiriöön hyvissä ajoin. Useat yritykset ovat ottaneet jo viikkojen ajan käyttöön virtuaalikokoukset ja etätyön.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos