Neljäs päivä ilman uusia koronatapauksia Satakunnassa - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Jo neljäs päivä ilman uusia koronatapauksia maakunnassa – ”Satakunnassa näyttää mahdolliselta hallita epidemiaa hybridi-strategialla hyvin”

Itä-Porin koronaklinikka. Itä-Porin Lähipalvelukeskus on valjastettu koronaklinikaksi. Sairaanhoitaja Heidi Alila valmistautuu ottamaan koronatestejä.­

24.4.2020 20:00

Satakunta

Tilanne Satakunnassa on koronavirusinfektion suhteen hyvin rauhallinen. Neljään päivään ei ole löytynyt uusia COVID-tapauksia, vaikka näytteitä otetaan vilkkaasti. Laboratoriovarmistettuja löydöksiä on Satakunnassa kaikkiaan 50.

Toinen tehon potilaista on siirretty osastohoitoon kuntoutumaan, toinen on edelleen teho-osastolla.

– Näytemäärät Satakunnassa ovat lisääntyneet, mutta enemmänkin voidaan tutkia, kertoo infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.

Testiä tarjotaan kaikille potilaille, joiden oireet viittaavat COVID-infektioon. Tavalliset hengitystietulehdukset ovat kuitenkin vähentyneet sekä vuodenajan, että varotoimien myötä, joten tutkittavia ei löydy kovin runsaasti.

Viime päivinä näytteitä on otettu yhteensä noin 120–150 päivässä.

Satasairaalan tietojen mukaan Satakunnassa näytteitä on otettu ainakin 2 158 potilaalta ja infektio on todettu 50 potilaalla, eli testeistä vain 2,3 prosenttia on positiivisia.

Luvuissa ovat mukana sekä julkisen että yksityisen puolen näytteet.

THL:n koronakartassa kerrotaan kuitenkin Satakunnassa otetun 1 546 testiä, joten merkittävä osa otetuista tutkimuksista puuttuu THL: karttasovellutuksesta.

– Syytä siihen, miksi kaikki testit eivät sovellutuksessa näy selvitetään. Tapausmäärä näkyy sovellutuksessa oikein, Uusitalo-Seppälä toteaa.

Hänen mukaansa Satakunnassa on ainakin toistaiseksi onnistuttu COVID-infektion torjunnassa ja aktiivisessa tartunnanjäljityksessä hyvin.

– Asiassa on auttanut hyvä yhteistyö sairaanhoitopiirin ja kuntien välillä sekä maantieteellinen sijaintimme. Satakunnassa näyttää mahdolliselta hallita epidemiaa hallituksen esittämällä niin kutsutulla hybridi-strategialla hyvin. Tämä kuitenkin edellyttää, että väestö jatkaa suositeltuja varotoimia.

Virus ei ole Suomesta eikä varsinkaan maailmasta häviämässä, Uusitalo Seppälä muistuttaa.

Jos epäilet COVID-infektiota, ota puhelimitse yhteyttä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseesi tai oireiden niin vaatiessa Satasairaalan päivystykseen.

Mikäli tilanne säilyy yhtä rauhallisena, Satasairaala tiedottaa tilanteesta seuraavan kerran maanantaina.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?