Näin hakeudut koronatestiin kunnallisella ja yksityisellä - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Nyt koronatestiin pääsee helpommin, kun myös lieväoireiset testataan – näin hakeudut näytteenottoon kunnallisella ja yksityisellä puolella

Nyt kaikki potilaat, joilla on koronaan viittaavia oireita tai syytä epäillä tartuntaa, tulisi testata. Se onnistuu sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa. THL.n mukaan koronavirustestausta pitää lisätä nopeasti.

Mehiläisen drive-in koronatestaus Kaupissa.

19.4.2020 20:48 | Päivitetty 20.4.2020 8:55

Koronavirustestiin pääsee nyt matalammalla kynnyksellä kuin aikaisemmin sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. THL päivitti tällä viikolla sairaanhoitopiirien kanssa testausohjetta, ja torstaista lähtien näytteitä on otettu aiempaa laajemmilla kriteereillä.

Nyt näyte covid-19-tutkimusta varten otetaan myös lieväoireisilta, joilla epäillään koronavirustartuntaa.

Testiin pääsevät siis kaikki perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla lääkärin arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa.

Testaukseen ohjataan myös esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja kriittisillä aloilla työskentelevät, jos heillä epäillään tartuntaa.

Aluksi lieväoireinen tauti neuvottiin sairastamaan kotona. THL:n aiemman ohjeistuksen mukaan koronatestejä tehtiin erityisesti hoitohenkilöstölle sekä vakavasti oireileville henkilöille.

Tartuntojen todellinen määrä Suomessa on todennäköisesti ilmoitettua suurempi, koska kaikkia lieväoireisia ei ole aiemmin testattu ja oireettomien tartuntojen määrästä ei ole tietoa.

Ohjeita testiin hakeutumiseen saa verkossa ja puhelimessa

Koronavirusta testataan kaikissa sairaanhoitopiireissä. Testauskäytännöt vaihtelevat eri paikkakunnilla.

Esimerkiksi Pirkanmaalla näytteitä otetaan kaikilta hengitystieinfektioon sairastuneilta, jotka epäilevät covid-19-infektiota ja ottavat yhteyttä puhelimitse tai hakeutuvat oireidensa vuoksi terveyspalveluiden pariin.

Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, ota yhteyttä oman kuntasi terveyspalveluihin soittamalla. Voit soittaa työterveyteen, omalle terveysasemallesi tai terveyspalvelujen neuvontaan.

Lisäksi voit ottaa puhelimitse yhteyttä kuntasi pandemiavastaanotolle tai sairaalan neuvontanumeroon. Ohjeet testiin tai vastaanotolle hakeutumisesta saa puhelimessa.

Jos epäilet tartuntaa, vältä kontaktia muiden ihmisten kanssa ja noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Hätätilanteissa soita aina 112.

Jos epäilet sairastuneesi, voit tehdä oireiden arvioinnin myös Omaolo-palvelussa verkossa. Jos oireesi viittaavat koronavirukseen, saat lisäohjeita näytteenottoon hakeutumiseen kotipaikkakunnallasi postinumerosi perusteella.

Yksityisellä testiin lääkärin etävastaanoton kautta

Yksityisillä terveysyrityksillä koronatestiin pääseminen edellyttää lääkärin lähetettä. Sen voi saada ensisijaisesti lääkärin etävastaanotolla videoyhteydellä tai puhelimessa tai chatissa.

Yksityisen puolen koronavirustestin hinta on vajaa 200 euroa, eikä siitä saa Kela-korvausta. Kunnallisella puolella testit ovat maksuttomia, koska kyseessä on yleisvaarallisen taudin tutkimus.

Koronavirustestauksia tekevät eri puolilla Suomea ainakin Mehiläinen, Pihlajalinna, Terveystalo ja Lääkärikeskus Aava. Esimerkiksi Pihlajalinnalla testi kuuluu työterveyshuoltosopimuksien tutkimusvalikoimaan, jos laboratoriotutkimuksia ei ole rajattu.

Testauskapasiteettia aiotaan kasvattaa entisestään

Koronatestauksen ohjeita on päivitetty, koska kapasiteetti on kasvanut ja sitä pitää THL:n mukaan lisätä nopeasti. Aiemmin laajaan testaamiseen ei ollut Suomessa resursseja, joten testeihin pääsyä jouduttiin rajaamaan.

Kuluvan viikon lopulla Suomessa pystyttiin tutkimaan yli 4 000 näytettä päivässä. Maaliskuun puolessavälissä vuorokaudessa oli mahdollista tutkia noin 1 700 testiä.

THL:n mukaan tavoite on edelleen kasvattaa jokaisen sairaanhoitopiirin ja keskeisten sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden näytteenotto-, testaus- ja tartunnanjäljittämiskapasiteettia. Myös yksityisten terveyspalveluiden tuottajien tulee tukea tätä toimintaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi 9. huhtikuuta, että koronavirustestausta lisätään merkittävästi. Silloin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) arvioi, että julkisen ja yksityisen kapasiteetin käyttö mahdollistaa testimäärän nostamisen yhteensä 10 000 testiin vuorokaudessa.

Kiurun tiedotteen mukaan julkisen puolen kapasiteetti kyettäisiin nostamaan noin 7 000 näytteeseen vuorokaudessa, ja yksityisten ja ulkomaalaisten laboratorioiden avulla määrää voitaisiin täydentää tarpeen mukaan 2 000–3 000 näytteellä vuorokaudessa "kohtalaisen nopealla aikataululla".

Suomessa tehty yli 57 000 koronatestiä

STM:n lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen kertoi torstaina Lännen Medialle, että Suomessa on tehty koronatestejä vähemmän kuin testikapasiteetti sallisi. Huhtikuun alun ja pääsiäisen pyhien välisenä aikana testejä tehtiin keskimäärin 1 800 vuorokaudessa.

Viikonloppuisin testejä tehdään vähemmän. Uuden ohjeistuksen jälkeisenä lauantaina koronatestejä tehtiin THL:n mukaan noin 1 700. Yhteensä suomessa on testattu sunnuntaihin mennessä noin 57 300 koronanäytettä.

Virolainen-Julkusen mukaan testiin ohjaamisen kriteereitä on saatettu tulkita eri tavoin sairaanhoitopiireissä ja käytössä olevasta kapasiteetista on voinut ollut tiedonkulun katkoja.

Hänen arvionsa mukaan sekin on vaikuttanut, että lievästi oireilevat ovat sairastaneet kotonaan ja jättäneet hakeutumatta testeihin, kun ihmisiä on kehotettu välttämään liikkumista kipeänä.

THL:n mukaan testauksen lisäämisen tavoitteena on torjua epidemian leviämistä, suojata riskiryhmiä sekä turvata kriittisen henkilöstön riittävyys ja terveydenhuollon kantokyky. Lisäksi jäljitetään tehokkaasti tartuntaketjuja.

Milloin voi epäillä koronaa?

Koronaviruksen aiheuttaman covid-19-hengitystieinfektion oireet voivat olla varsin vaihtelevia.

Jotkut potilaat sairastavat influenssan kaltaista tautia, johon voi kuulua kuiva yskä, kurkkukipu, lämpöily tai kuume, hengenahdistus, lihaskivut, päänsärky ja väsymys.

Tauti voi olla myös lievä ylähengitystieinfektio, eli kurkkukipua tai nuhaa ja lievimmillään vain kurkun karheutta.

Haju- ja makuaistin menetys on oire, joka viittaa vahvasti covid-19-infektioon. Se voi esiintyä yksinään tai liittyä muihin oireisiin.

Infektio voi ilmetä myös keuhkokuumeena. Siihen liittyvät lämpöily tai kuume, yskä, rintakipu, hengenahdistus sekä voimakas väsymys.

Muun muassa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kannustaa erityisesti oireisia terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijöitä, heidän läheisiään, synnyttäjiä, yli 70-vuotiaita ja riskiryhmään esimerkiksi perussairauden vuoksi kuuluvia hakeutumaan testeihin matalalla kynnyksellä.

Lähde: Tampereen yliopistollinen sairaala

Korjattu Krista Kiurun puoluekanta 20.4. kello 8.55.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut