Porin joukkoaltistuminen koronalle sai SK:n tietojen mukaan alkunsa perhejuhlista – 60 altistunutta on tavoitettu kahta ulkopaikkakuntalaista lukuun ottamatta

Satasairaalan infektioyksikön ylilääkärin Raija Uusitalo-Seppälän mukaan altistuksesta todennäköisesti syntyy muutamia tartuntoja nyt karanteeniin määrätyille, mutta kovin suurta riskiä ei ole, että tartunnat leviävät laajemmalle, kun tilanne selvisi näin nopeasti.

Kuvituskuva.

13.10.2020 20:20

Porissa viime lauantaina (10.10.) järjestetyssä yksityistilaisuudessa on altistunut noin 60 henkeä koronavirukselle. Porin perusturva, eikä myöskään Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kerro tarkemmin, mistä joukkoaltistuminen on peräisin, mutta Satakunnan Kansan saamien tietojen mukaan kyseessä oli yksityinen perhejuhla.

– Tilaisuudessa oli osallistujia Satakunnasta ja muualta Suomesta. Porin tartuntatautiviranomaiset ovat selvittäneet asiaa ja saamieni tietojen mukaan kaikki satakuntalaiset on nyt tavoitettu ja vain kahta ulkopaikkakuntalaista ei ole vielä saatu kiinni, Uusitalo-Seppälä kertoo.

Kaikki lähialtistuneet on Uusitalo-Seppälän mukaan asetettu karanteeniin, joka nykysuositusten mukaan on 10 vuorokautta altistumispäivästä.

– Asia on ihan hoidossa. Tämän kaltaisesta tilanteessa todennäköisesti syntyy muutamia tartuntoja nyt karanteeniin määrätyille, mutta kovin suurta riskiä ei ole, että tartunnat leviävät laajemmalle, kun tilanne selvisi näin nopeasti. Nyt karanteeniin määrätyt eivät ole tartuttavia eteenpäin, elleivät sairastu.

Uusitalo-Seppälä muistuttaa, että jos on lauantaina ollut mukana isommassa tilaisuudessa, eikä yhteydenottoa ole tähän mennessä tullut, syytä huoleen ei ole.

Tartunnan lähde on Porin perusturvan mukaan tiedossa ja se on Satakunnan ulkopuolella.

– Haluan korostaa, että tartunnan jäljityksellä ei haeta syyllisiä tilanteeseen, vaan pyritään pysäyttämään taudin eteneminen. Kyseinen henkilö oli ollut oireeton lauantaina, eikä hän voinut tietää tartunnasta. Hän oli saanut vasta sunnuntaina tiedon altistumisestaan. Tilaisuus oli muutenkin pyritty toteuttamaan hyvin turvajärjestelyin, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Koronaepidemian kiihtyessä Uusitalo-Seppälä haluaa kuitenkin varoittaa yhä kasvavasta riskistä saada koronavirustartunta, jos isoja tapahtumia ei rajoiteta.

– Jatkossa olisi syytä harkita isompien tapahtumia järjestämistä ja niihin osallistumista, erityisesti, jos niihin tullaan laajemmalta alueelta.

Kyseinen henkilö (tartunnan lähde) oli ollut oireeton lauantaina, eikä hän voinut tietää tartunnasta. Hän oli saanut vasta sunnuntaina tiedon altistumisestaan.

Fakta

Jos epäilet koronaa, toimi näin

Porin perusturva ohjeistaa kaikkia lieviäkin koronavirusinfektion oireita kokevia ottamaan yhteyttä koronaneuvontapuhelimeen numeroon 02 623 4333 (ma– su kello 8-16).

Jos yhteydenottotarve tulee päivystysaikaan arkisin tai viikonloppuisin, soitetaan Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 116 117.

Hoidon tarve arvioidaan puhelimessa ja potilas ohjataan tarvittaessa korona-näytteenottoon tai infektiovastaanotolle.

Oireettomia ei tällä hetkellä testata.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut