Ahdistaako korona tai epäiletkö tartuntaa, mutta et tiedä miten toimia? – Tästä löydät kaikki Satakunnan kuntien neuvontanumerot ja auttavat puhelimet

Kokosimme tähän artikkeliin numerot, jotka auttavat koronakysymyksissä.

Kaksi sairastunutta päivystystyöntekijää on asetettu karanteeniin.

13.9.2020 15:14 | Päivitetty 14.9.2020 9:32

Pori

Onko sinulla hengitystieinfektion oireita tai epäiletkö altistuneesi koronavirukselle? Ahdistaako koronaepidemia tai mietityttääkö suu-nenäsuojuksen oikeanlainen käyttö? Kokosimme tähän artikkeliin sekä Satakunnan koronaneuvontapuhelimia että valtakunnallisia koronatilanteessa auttavia puhelinpalveluita.

Terveydenhuollon puhelimet ovat paikoin ruuhkautuneita. Soitathan niihin vain silloin, jos et pärjää itsehoidolla tai löydä vastausta koronavirukseen liittyvään kysymykseesi muualta.

Listasimme tähän artikkeliin Satakunnan kuntien koronaneuvontanumerot. Kokosimme artikkeliin myös koronaviruksen oireet, viruksen riskiryhmät, itsehoito-ohjeet sekä tietoa maskien käyttämisestä ja Koronavilkku-sovelluksesta.

Koronaviruksen oireet

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Sen oireita voivat olla kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli. Taudin yhteydessä on havaittu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä.

Vakavia oireita ovat hengenahdistus ja yleistilan heikkeneminen, kuten se, että heikotuksen vuoksi on vaikea nousta makuulta.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, tee oirearvio Omaolo-palvelussa tai ota yhteyttä oman kuntasi terveydenhuoltoon.

Riskiryhmät

Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.

Vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat lisätä myös perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi: vaikea sydänsairaus, huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus, diabetes johon liittyy elinvaurioita, krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta, aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva syöpätauti ja vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito).

Koronavirusinfektio saattaa olla vaikeampi myös sairaalloisen ylipainoisilla ihmisillä ja henkilöillä, jotka tupakoivat päivittäin.

Koronapotilaan itsehoito kotona

Jos sinulla on todettu koronavirustartunta, mutta oireesi ovat lieviä, etkä kuulu riskiryhmiin, voit sairastaa kotona. Sairastaessasi vältä lähikontakteja muihin.

Jos joudut lähtemään lääkäriin, käytä suu-nenäsuojusta tai peitä suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla. Huolehdi lisäksi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Älä hakeudu hoitoon omin päin, vaan ota aina ensin puhelimitse yhteyttä terveydenhuoltoon.

Jos sinulla on varmistettu koronavirustauti, pysy kotona vähintään 14 vuorokauden ajan. Jos sinulla on oireita vielä 14. vuorokautena tai sen jälkeen, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Kun kotona on hengitystieinfektioon sairastunut henkilö, muut samassa taloudessa asuvat voivat pienentää tartuntariskiä välttämällä lähikosketusta sairastuneen kanssa ja huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta.

Lisää tietoa koronapotilaan hoitamisesta kotona täällä.

Maskit

THL suosittelee maskin käyttöä joukkoliikenteessä. Lisäksi maskia suositellaan käytettäväksi matkalla koronavirustestiin ja testin tulosta odotettaessa, jos silloin on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Maskisuositus koskee myös riskialueelta Suomeen palaavia, jotka siirtyvät maahantulopaikastaan karanteeniin ja lisäksi tilanteita, joissa karanteenissa olevien on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella.

Joukkoliikenteen maskisuositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Suositus koskee yli 15-vuotiaita.

Lue lisää: Satakunnassa jaetaan ilmaisia suojamaskeja vähävaraisille – katso tästä, mistä maskeja saa sinun kunnassasi

Koronavilkku

Koronavilkku-puhelinsovellusta käytetään koronatartuntojen jäljittämiseen. Koronavilkun käyttäminen on vapaaehtoista, mutta sovelluksen hyöty on sitä suurempi, mitä useampi sitä käyttää.

Jos aiemmin kohtaamasi henkilö ilmoittaa tartunnastaan Koronavilkun avulla, saat ilmoituksen altistumisesta. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi ja kanssasi lähikontaktissa olleet sovelluksen käyttäjät saavat ilmoituksen altistumisestaan.

Altistusilmoituksen saavat pääsääntöisesti sellaiset käyttäjät, joiden kohtaaminen tartunnan saaneen kanssa kesti yli 15 minuuttia, ja joiden puhelimet olivat kohtaamisen aikana alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan.

Sovellus ei voi antaa vääriä hälytyksiä, sillä koronatartunnasta voi ilmoittaa vain koodilla, jonka saa terveydenhuollosta positiivisen koronatestin jälkeen.

Lue lisää: Koronavilkun hälytys voi johtaa jopa kahden viikon karanteeniin – toimi näin, jos puhelin hälyttää mahdollisesta altistuksesta

Pori, Ulvila, Merikarvia

Epäily koronatartunnasta

Jos epäilet koronavirustartuntaa, soita ensisijaisesti Porin yhteistoiminta-alueen koronaneuvontapuhelimeen 02–6234333. Numerosta vastataan joka päivä kello 8–16. Palvelusta potilas ohjataan tarvittaessa infektiovastaanotolle tai drive in -koronanäytteenottoon puhelimessa tapahtuvan hoidon tarpeen arvioinnin perusteella.

Satasairaalan päivystysapu palvelee numerossa 116 117. Numerosta saa terveysneuvontaa ja ohjausta ympäri vuorokauden. Päivystysapu palvelee myös englanniksi.

Muut epäselvyydet koronavirukseen liittyen

Suun terveydenhuollon neuvontapuhelin 044–7010044 vastaa suun terveyteen liittyviin kysymyksiin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Puhelinneuvonta auttaa myös koronaan liittyvissä kysymyksissä, jotka koskevat suun terveyttä.

Korona-ajan palvelut ja kotiinkuljetukset

Yli 70-vuotiaat hoitotarvikejakelun asiakkaat voivat tilata hoitotarvikkeensa kotiinkuljetuksella soittamalla numeroon 02–6213756. Puhelinpalvelu on avoinna maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin kello 8–15, keskiviikkoisin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–13. Hoitotarvikkeet pyritään toimittamaan samana tai seuraavana arkipäivänä kello 16 mennessä. Kotiinkuljetus on maksuton. Hoitotarvikkeiden luovuttamisen edellytyksenä on lääkärin tai hoitajan toteama tarve ja kirjallinen selvitys. Maksuttomia hoitotarvikkeita on oikeus saada yli kolme kuukautta kestäneisiin tai pysyviin sairauksiin.

Rauma

Epäily koronatartunnasta

Mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita tai epäilet saaneesi koronatartunnan, soita pandemiapoliklinikalle numeroon 044–4035234. Numerosta vastataan maanantaista sunnuntaihin kello 8–16. Terveydenhuollon henkilökunta haastattelee ja arvioi tilanteen puhelimitse sekä konsultoi tarvittaessa infektiolääkäriä. Tämän jälkeen soittajalle annetaan toimintaohjeet.

Muina aikoina korona-asioissa tulee olla yhteydessä Rauman keskitettyyn ajanvaraukseen tai Satasairaalan päivystysnumeroon seuraavasti: maanantaista torstaihin kello 7.30–17, perjantaisin ja aattopäivinä kello 7.30–15 numeroon 02–8352400. Maanantaista torstaihin kello 17–22, perjantaisin kello 15–22 ja lauantaista sunnuntaihin kello 7.30–22 numeroon 02–8352670.

Kaikkina päivinä yöllä kello 22–7.30 Satasairaalan yhteispäivystys vastaa kiireellisestä hoidosta. Päivystykseen saa yhteyden soittamalla numeroon 116 117.

Muut epäselvyydet koronavirukseen liittyen

Yli 70-vuotiaiden palvelupuhelimessa vastataan kysymyksiin, jotka koskevat koronan vuoksi kotiinsa jääneitä ikäihmisiä. Ikäihmisten asioista voi kysyä soittamalla numeroon 044–4035555. Neuvontaa annetaan maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15.

Huittinen

Epäily koronatartunnasta

Ota yhteyttä ensisijaisesti omahoitajaan Huittisten terveyskeskuksessa arkipäivisin kello 8–16. Mikäli sinulla ei ole nimettyä omahoitajaa, soita terveyskeskuksen tartuntatautinumeroon 044–7728400 maanantaista perjantaihin kello 8–16.

Muina aikoina yhteydenotot Satasairaalaan numeroon 116 117 tai Loimaan sairaalaan numeroon 02–3138800.

Muut epäselvyydet koronavirukseen liittyen

Vanhuspalveluiden geronomin tavoittaa numerosta 044–5604188.

Toimeentuloon liittyvissä asioissa yhteydenotot numeroon 044–5604247-

Eura

Epäily koronatartunnasta

Epäillessäsi tartuntaa, ota virka-aikana yhteyttä Euran sote-keskuksen päivystykseen soittamalla numeroon 02–83980400.

Muuna aikana yhteydenotot Satasairaalan päivystysapuun numeroon 116 117.

Harjavalta, Kokemäki, Nakkila, Eurajoki

Epäily koronatartunnasta

Keski-Satakunnan terveydenhuolto: Ota terveysasemalle ensisijaisesti yhteyttä aina ensin puhelimitse soittamalla numeroon 02–6773922, niin saat toimintaohjeet siihen, miten ja missä hoitosi tapahtuu.

Mikäli koet oireiden vaikeutumista etkä tunne pärjääväsi kotona, ota ensisijaisesti puhelimitse yhteys Harjavallan terveysasemalle lääkärinvastaanottoon puh. 02–6773705 (arkisin klo 8–21).

Samanlaisessa tilanteessa voit arkisin kello 8–16 ottaa yhteyttä myös Eurajoen terveysasemalle numeroon 02–6773935.

Terveyskeskusten aukioloaikojen ulkopuolella (arkisin kello 21–08 sekä viikonloppuisin) ota yhteys Satasairaalan päivystykseen soittamalla numeroon 116 117.

Muut epäselvyydet koronavirukseen liittyen

kysymykset maksuttomista hengityssuojista (Harjavalta): vanhustyön johtaja Leila Saarelalle numeroon 044–4325277.

Nakkilan kunnan neuvontapuhelin vastaa koronaan liittyvissä arjesta selviytymiseen liittyvissä asioissa. Neuvontapuhelin palvelee numerossa 044–7475887 kello 9-13. Numerossa vastaa palveluohjaaja Eliisa Mannila.

Säkylä

Epäily koronatartunnasta

Ota yhteyttä arkisin kello 8–16 numeroon 02–8329255 ja iltaisin sekä viikonloppuisin kotisairaalaan soittamalla numeroon 044–7328172.

Kankaanpää, Honkajoki, Jämijärvi, Karvia, Pomarkku, Siikainen

Epäily koronatartunnasta

Kankaanpääläiset voivat soittaa flunssapoliklinikan numeroon 044–5773396. Puhelinneuvonta on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8–16 ja lauantaista sunnuntaihin kello 9–15.

Honkajoen, Jämijärven, Karvian, Pomarkun ja Siikaisten asukkaat voivat varata ajan koronatestiin numerosta 040–6524340.

Valtakunnalliset numerot

Epäily koronatartunnasta

Valtakunnallinen palvelunumero antaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa, vaan näissä tilanteissa käännytään oman kaupungin terveydenhuollon puoleen. Valtakunnalliseen palvelunumeroon 02–95535535 voi soittaa arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15.

Valtakunnallinen tekstiviestipalvelunumero 050–9020163 on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa. Tästäkin palvelusta annetaan vain yleistä tietoa koronaviruksesta.

Tartuntaa epäillessäsi voit tehdä oirearvion Omaolo-palvelussa. Arvion tehtyäsi saat toimintaohjeet. Oirearvio on tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden arviointiin sekä antamaan neuvoja infektion leviämisen estämisestä ja hoidon tarpeen arvioinnista.

Koronaviruksen aiheuttamat murheet, huolet ja ahdistus

Mielenterveystalon Koronahuolichat on kaikille avoin ja maksuton anonyymi keskustelukanava. Chatissa voi keskustella kaikenlaisesta koronapandemian aiheuttamasta psyykkisestä ahdingosta. Keskustelun aiheita voivat olla esimerkiksi ahdistuneisuus, unettomuus tai huoli taloudellisesta pärjäämisestä tai perhetilanteesta. HUS psykiatrian ammattilaiset neuvovat ja ohjaavat sinua palvelussa. Keskustelemaan pääsee Mielenterveystalo.fi-palvelun etusivulta sekä Nuorten Mielenterveystalon etusivulta. Keskusteluikkuna avautuu Milli -virtuaaliapurin yhteydestä. Palvelu on auki maanantaista torstaihin kello 12–16 sekä perjantaisin kello 12–15. Arkipyhinä chat on suljettu.

Muokattu 14.9. kello 9.32: Jutusta poistettu tiedot SPR:n valtakunnallisesta auttavasta puhelimesta, joka ei ole enää käytössä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut