Satakunnassa ei enää testata kaikkia koronavirusepäilyjä – ”Lievien oireiden kanssa kannattaa olla vain rauhallisesti kotona” - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Satakunnassa ei enää testata kaikkia koronavirusepäilyjä – ”Lievien oireiden kanssa kannattaa olla vain rauhallisesti kotona”

Infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälän mukaan testausprotokollaa piti muuttaa myös Porissa THL:N linjausten mukaisiksi.

13.3.2020 19:29

Satakunnassa on todettu perjantaihin mennessä yhteensä yhdeksän varmistettua koronavirustapausta. Torstaina testattiin 14 potilasta ja perjantaina näytteitä oli iltaan mennessä otettu jo 31 potilaasta. Lisäys johtuu siitä, että terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) ei enää pystynyt rajaamaan epidemia-alueita.

Siksi Suomessa jouduttiin perjantaina muuttamaan testausprotokollaa niin, että perusterveitä lieväoireisia potilaita ei enää tästä eteenpäin testata. Tämä johtuu siitä, että testikapasiteetti Turussa on rajallinen.

–Torstain THL:n tiedotuksen jälkeen alkoi tulvia paljon yhteydenottoja. Puolen päivän jälkeen Turusta kerrottiin, että enempää testejä ei voida käsitellä. Päädyimme siihen, että jatkossa emme tee testiä lievästi oireileville, jos he ovat muuten perusterveitä, infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoi.

Jatkossa tutkimuksia tehdään siis vain sairaalahoitoa vaativille, riskiryhmään kuuluvia ja iäkkäämpiä voidaan myös tutkia lievempien oireiden takia. Tämän lisäksi tutkitaan matalalla kynnyksellä myös terveydenhuollon ja sosiaalialan työntekijöitä, mikäli he sairastuvat ulkomaanmatkan tai koronaviruskontaktin jälkeen. Näin tehdään potilaiden suojelemiseksi ja henkilökunnan riittävyyden takaamiseksi.

Uusitalo-Seppälä painottaa, että lieväoireisten perusterveiden ihmisten ei pidä kuormittaa terveydenhuoltoa eikä päivystyspuhelimeenkaan ole syytä soittaa, jos oireet ovat lieviä.

– Tällöin pitää olla rauhallisesti kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja, jotta mahdollinen virustartunta ei leviä. Hyväkuntoiset ja terveet ihmiset sairastavat taudin todennäköisesti lievänä, joten mitään pelättävää ei ole. Jos oireet pahenevat, niin silloin pitää tietysti olla puhelimella yhteydessä terveydenhuoltoon, Uusitalo-Seppälä linjaa.

Aiemmin on käyty läpi myös mahdollisuutta tehdä koronavirustestejä Porissa sen sijaan, että kaikki näytteet vietäisiin analysoitavaksi Turkuun. Uusitalo-Seppälän mukaan tässä ei lähiaikoina onnistunta.

– Kaikin keinoin pyrimme siihen, että analysointi onnistuisi Porissa, mutta laboratoriosta on ilmoitettu, ettei testejä ole maailmalta saatavilla ainakaan seuraavaan 4–6 viikkoon.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos