Euroopan maat sulkevat rajojaan - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Euroopan maat sulkevat rajojaan koronan takia – Näillä perusteilla Suomi voisi rajoittaa maahanpääsyä, mutta ei omilta kansalaisiltaan

Koronapaniikin leviäminen näkyy päätöksinä rajoittaa maahanpääsyä. Pohjoismaista Tanska on päättänyt rajojensa sulkemisesta. Myös Suomi voi tarvittaessa rajoittaa maahanpääsyä kansanterveyteen kohdistuvien uhkien vuoksi, mutta Suomen kansalaisten maahantuloa ei voida estää.

Tanska on ottanut käyttöön järeät toimet koronan torjunnassa muun muassa päättämällä rajojensa sulkemisesta. Kuva Aarhusin yliopistollisesta sairaalasta, jossa koronaepäilyjä tutkitaan pikatesteillä.

14.3.2020 10:02

Pelko koronaviruksen hallitsemattomasta leviämisestä on saanut Euroopan maita rajoittamaan maahanpääsyä. Tanskan hallitus ilmoitti perjantai-iltana, että maan rajat suljetaan ulkomaisilta matkustajilta lauantaina kello 12. Sen jälkeen maahan ei voi matkustaa ilman poikkeuslupaa. Rajoitukset ovat voimassa ainakin kuukauden.

Tanska on turvautunut järeisiin toimiin jo aiemmin muun muassa sulkemalla koulut ja päiväkodit ja kieltämällä yli 100 ihmisen tapahtumat. Suomessa kiellettyjä ovat tällä hetkellä yli 500 hengen tilaisuudet.

Tanskan lisäksi rajojensa sulkemisesta kertoivat perjantaina Tsekki ja Puola. Puolan rajat menevät kiinni ulkomaisilta matkustajilta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Tsekki on julistanut maahan hätätilan, joka estää ulkomaisten ihmisten maahanpääsyn. Lisäksi Tsekki on päättänyt estää kaiken matkustamisen pois maasta 16. maaliskuuta alkaen.

Itävalta, Sveitsi ja Slovenia ovat puolestaan sulkeneet osia Italian-vastaisista rajoistaan Italian vaikean epidemiatilanteen vuoksi.

Suomen kansalaisen maahanpääsyä ei voi estää

Suomen ulkoministeriö on kehottanut välttämään matkustamista ulkomaille. Varsinaisia rajoituksia rajaliikenteessä ei kuitenkaan ole. Rajoilla ei myöskään mitata matkustajien kehonlämpöjä, kuten esimerkiksi Viron viranomaiset tekevät Tallinnan satamassa.

Suomen ja muun EU:n sisärajat ylittävää liikennettä ei säännönmukaisesti valvota rajatarkastuksin. Rajavalvonnan tilapäinen palauttaminen sisärajoille ei ole mahdollista kansanterveyden vaarantumisen perusteella, mutta tarkastukset voidaan palauttaa sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvan vakavan uhkan, kuten terveydenhuoltojärjestelmän romahtamisvaaran perusteella.

Lisäksi Suomi voi halutessaan rajoittaa maahanpääsyä vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimuksesta huolimatta. Sisäministeriö tiedotti aiemmin viikolla, että valtioneuvosto voi halutessaan päättää tietyn rajanylityspaikan sulkemisesta määräajaksi tai toistaiseksi, jos sulkeminen on välttämätöntä kansanterveydelle aiheutuvan uhan tai muun turvallisuuteen kohdistuvan vaaran torjumiseksi. Rajavartiolaitoksella on myös mahdollisuus estää ulkorajoilla yksittäisen henkilön maahanpääsy kansanterveydelle muodostuvan uhan perusteella. Kaikkien ulkomaalaisten henkilöiden maahanpääsyn estäminen epidemiatilanteessa tietyltä alueelta edellyttäisi terveysviranomaisten päätöstä.

Sen sijaan Suomen kansalaisen maahanpääsyä ei voi estää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut