Kiireettömiä leikkauksia siirretään koronaviruksen takia - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Satasairaala: Tällä hetkellä koronavirus vaikuttaa kiireettömiin leikkauksiin ja synnytyksiin vain jos potilas on altistunut virukselle – Leikkauksista karsitaan, jos vakavat tartunnat lisääntyvät

Satasairaalan sairaanhoidollisen toimialueen johtajaylilääkäri Sari Sjövallin mukaan sairaalan päiväkirurgisten potilaiden leikkausaikoja siirretään, jos potilas on altistunut koronavirusinfektiolle. Sairaalan synnytysosaston toiminta jatkuu normaalisti, mutta koronaviruksen leviämisen hillitsemistoimet ovat asettaneet synnyttämään tulevillekin erityisohjeita.

Satasairaalan päiväkirurgia jatkuu vielä normaalisti terveiden potilaiden osalta.

14.3.2020 6:00 | Päivitetty 14.3.2020 8:47

Satasairaalan päiväkirurgia varautuu koronaviruksen aiheuttamiin infektioihin käymällä nyt ajanvarauspotilaita läpi.

Potilaita tavoitellaan puhelimitse ja heiltä tiedustellaan mahdollisia riskitekijöitä, jotka ovat saattaneet altistaa heidät koronavirusinfektiolle.

– Soitamme läpi päiväkirurgisia potilaita, joilla ei ole kiireellistä leikkaustarvetta. Jos he ovat juuri olleet matkalla, niin leikkaus peruutetaan ja siirretään myöhemmäksi. Mutta tällä hetkellä terveiden potilaiden leikkaukset tehdään suunnitelmien mukaisesti, johtajaylilääkäri Sari Sjövall sanoo.

Tilannetta seurataan kuitenkin päivittäin ja tarvittaessa kiireettömät leikkaukset peruutetaan kokonaan. 13. maaliskuuta perjantaina päivällä Satasairaalan infektio-osastolla ei ollut vielä yhtäkään koronaviruspotilasta.

– Jos koronaviruspotilaita alkaa meille tulla niin paljon, että kapasiteettimme ei riitä, niin silloin elektiivinen toiminta ajetaan alas nopealla tahdilla, Sjövall toteaa.

Synnyttäjillekin erityisohjeita, synnytysosasto toimii normaalisti

Satasairaalan Lasten- ja naistentalo tiedotti perjantaina, että sairaalan vierailukäytäntöjä tiukennetaan koronaviruksen takia.

Nyt osastolla saavat vierailla vain potilaina olevien vauvojen ja lasten vanhemmat. Heilläkään ei saa olla hengitystieoireita, kontaktia koronavirusinfektioon tai matkustushistoriaa viimeisen kahden viikon ajalta.

Tämän lisäksi koronaviruspaniikki ei näy vielä Lasten- ja naistentalon arjessa.

– Osastoilla jo olevia ja synnyttämään tulevia potilaita koskee ihan ne samat hygieniaohjeistukset kuin muitakin ihmisiä, Sari Sjövall toteaa.

Thl:n koronavirustiedotteen mukaan raskaana oleva nainen on kuitenkin muuta väestöä alttiimpi virukselle. Virus ei kuitenkaan nykytiedon mukaan tartu äidiltä sikiöön.

Normaalisti Satasairaalaan synnyttämään tuleva äiti voi saapua sairaalaan ilman ennakkoilmoitusta, mutta koronaviruksen takia oheistusta on nyt tarkennettava.

– Synnytysosastolle pitäisi soittaa etukäteen, jos on alitustunut koronavirukselle tai jos synnyttäjällä on itsellään oireita. Itse synnytys tapahtuu silloin synnytysosastolla, mutta eristystoimien mukaisesti, Sjövall kertoo.

Sektiot ja 32 raskausviikon jälkeen syntyneet keskoset hoidetaan Satasairaalassa normaalisti.

– Odottavien ja jo synnyttäneiden äitien sekä heidän läheistensä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota käsihygieniaan ja välttämään turhia kontakteja. Vastasyntynyt on erityisen herkkä infektioille, mutta esimerkiksi äidinmaitoon viruksen ei ole todettu välittyvän, Sjövall ohjeistaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut