Koronavirus saattaa vaurioittaa keuhkoja - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Koronavirus saattaa vaurioittaa keuhkoja – osalla parantuneista keuhkojen toimintakyky on heikentynyt 20– 30 prosentilla

Koronavirus saattaa aiheuttaa elinvaurion sairastuneille.

Arkistokuva keuhkoröntgenistä. Kuvan henkilö ei liity uutiseen.

14.3.2020 9:03 | Päivitetty 14.3.2020 9:22

Osalla parantuneista koronapotilaista on merkittävästi pienentynyt keuhkotilavuus, lääkärit Hongkongissa ovat havainneet.

Lääkärit ovat tutkineet ensimmäistä ryhmää ihmisiä, jotka ovat parantuneet koronaviruksen aiheuttamasta taudista ja päässeet pois sairaalahoidosta.

Ensimmäiseen ryhmään kuuluu vain kaksitoista ihmistä. Lääkäreiden mukaan näistä potilaista kahdella tai kolmella on todettu muutoksia keuhkojen tilavuudessa.

– He haukkovat henkeään, jos he kävelevät hivenen nopeammin, Owen Tsang Tak-yin totesi tiedotustilaisuudessa South China Morning Postin mukaan.

– Osalla potilaista keuhkojen toimintakyky on pudonnut noin 20–30 prosentilla.

Tsangin mukaan potilaita tutkitaan ja heille tehdään testejä, joilla pyritään selvittämään, kuinka paljon toimintakykyä pystytään palauttamaan.

Yhdeksällä potilaalla mainituista kahdestatoista on lisäksi keuhkokuvissa havaittu muutoksia, jotka viittaavat vaurioihin keuhkoissa.

Tsang sanoo, että koronaviruksen aiheuttamista pitkäkestoisista vaikutuksista ei ole vielä varmuutta, eikä ole tietoa, voiko potilaille kehittyä esimerkiksi keuhkofibroosi.

Alkuun Tsang suosittaa potilaille kardiotreeniä, esimerkiksi uintia.

Hongkongissa on todettu runsaat 130 koronavirustapausta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut