Virolaiset eivät pääse palaamaan Suomen rakennustyömaille - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Virolaiset eivät pääse palaamaan Suomen rakennustyömaille – Työntekijäliitto: "Työvoimaa taitaa tulevina kuukausina riittää omastakin takaa"

Rakennusteollisuus toivoo, että virolaiset rakennustyöntekijät pysyisivät Suomessa, sillä raja paluulle on kiinni koronaviruksen vuoksi. Työntekijäliitossa arvioidaan, että koronatilanne lisää kotimaista työttömyyttä. Ministeriö käynnistää työt pulman ratkaisemiseksi.

Virolaisen työvoiman pääsy takaisin työmaille Suomeen estyy näillä näkymin sunnuntaina.

20.3.2020 19:26 | Päivitetty 20.3.2020 20:07

Rajojen sulkeminen on pysäyttämässä ulkomaisen työvoiman pääsyä etelän suunnasta takaisin Suomen rakennustyömaille.

Sisäministeriön päätöksen vuoksi Suomen ja Viron välinen työmatkaliikenne pysähtyy sunnuntaina. Suomessa pysyvässä työsuhteessa olevat ulkomaalaiset voivat tämä jälkeen ylittää sisärajan Suomen suuntaan vain Ruotsin ja Norjan rajojen luontaisella työssäkäyntialueella.

Alan yritysten etujärjestö Rakennusteollisuus RT huomauttaa, että erityisesti Etelä-Suomessa valtaosa talonrakennustyömaiden ulkomaisesta työvoimasta on virolaisia. Heidän käyntinsä kotimaassa uhkaa RT:n mukaan johtaa työvoimapulaan.

– Jos ei ole nyt välttämätöntä tarvetta mennä Viroon ja haluaa jatkaa töitä keskeytyksettä, kannattaa toistaiseksi pysytellä Suomessa, kehottaa järjestön toimitusjohtaja Aleksi Randell.

Työtekijäliitto: Työttömyyttä edessä etelässäkin

Työntekijäliitossa tilannetta ei työvoiman saatavuuden suhteen nähdä aivan samoin.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi huomauttaa, että koronatilanteen vuoksi asuntokauppa on hiljenemässä ja tarvikkeiden saatavuuskin vaikeutuu. Tämä johtaa hänen arvionsa mukaan laajaan työttömyyteen rakennusalalla ja myös Etelä-Suomessa.

– Työvoimaa taitaa tulevina kuukausina riittää omastakin takaa, hän sanoo.

Harjuniemi toteaa työvoiman pendelöinnin rajan yli olevan ymmärrettävä riski.

– Etenkin, kun ulkolaisten komennusmiesten yhteismajoitusten laatu vaihtelee. Alan etu olisi, että koronan isku jäisi niin vaimeaksi kuin mahdollista.

Ministeriöiden työryhmä aloittaa heti maanantaina

Ympäristöministeriö ilmoitti perjantai-iltana käynnistävänsä selvitykset tilanteen ratkaisemiseksi. Ensi maanantaina työnsä aloittaa työryhmä, joka tekee ehdotuksia tarvittavista toimenpiteistä.

Työryhmään osallistuvat ympäristöministeriön lisäksi valtiovarainministeriö, sisäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Rakennusteollisuus RT ry sekä RAKLI ry.

– On ilmiselvää, ettei rakennusala ole voinut ennakoida näin suuria muutoksia, toteaa hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi.

Henkilöstöyhtiö etsii ratkaisua

Randellin mukaan teollisuuden pitäisi nyt kuitenkin arvioida yhdessä, miten työmatkaliikenne olisi mahdollista saada luvalliseksi "akuutin ensivaiheen jälkeen".

Henkilöstöyritys Barona ilmoittaa jo aloittaneensa ratkaisun etsimisen Virosta Suomeen suuntautuvaan työmatkaliikenteeseen. Selvitystä tehdään yhdessä majoitusyhtiö Forenomin ja sosiaali- ja terveysyhtiö Luonan kanssa.

– On arvioitava todella tarkkaan, miten turvaamme kansalaisten terveyden ja pidämme samalla rakennustyömaat pyörimässä, toteaa yhtiön rakennusalan toimialajohtaja Timo Ahola tiedotteessa.

Hän sanoo, että rakennusmaiden tukemisessa on arvioitava tarkoin, miten kansalaisten terveys turvataan samaan aikaan. Yhtiö vetoaa kuitenkin päättäjiin Viron työmatkaliikenteen jatkamiseksi.

Muokattu klo 20.06: Lisätty tieto maanantaina aloittavasta työryhmästä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: