Happi ei Suomessa lopu, mutta pullonkaulaksi voivat osoittautua pullot – lääkehapen tuotantoa valmistaudutaan lisäämään epidemiahuippua varten - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Happi ei Suomessa lopu, mutta pullonkaulaksi voivat osoittautua pullot – lääkehapen tuotantoa valmistaudutaan lisäämään epidemiahuippua varten

Sosiaali- ja terveysministeriö on aloittanut toimet lääkehapen saatavuuden varmistamiseksi myös koronaepidemian pahentuessa. Happipulloja on saatavissa rajattu määrä, ja hamstrausta yritetään nyt hillitä.

Italian pahoilla koronaepidemia-alueilla lääkehapen kulutus on kasvanut jopa yli kymmenkertaiseksi tavanomaiseen verrattuna. Pulaa on ollut enemmän pulloista kuin itse hapesta.

3.4.2020 16:05 | Päivitetty 3.4.2020 16:10

Suomessa ei pitäisi monista muista maista poiketen tulla pulaa lääkehapesta, vaikka koronaepidemian huippu olisi pessimististen skenaarioiden mukainen.

Maassa on kaksi nestemäistä lääkehappea tuottavaa yhtiötä ja useampia tuotantolaitoksia. Kun raaka-aineena on ilma, ei senkään saatavuus ole ongelma.

– On arvioitavissa, että tuotantoa olisi suhteellisen helppo lisätä, jos lääkehappea tarvitaan enemmän, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Rajun epidemian aikana hapen logistiikka voi sen sijaan olla hankalampaa.

– Lääkehapen pulloista ja niiden kierrätyksestä voi tulla ongelmaa, jos tyhjiä tai täysinäisiä pulloja on väärässä paikassa ja niiden kierto ei ole kunnossa.

Ministeriö onkin aloittanut toimet hapen saatavuuden varmistamiseksi.

Sairaaloissa lääkehappi virtaa yleensä isoista, paikalla täytettävistä säiliöistä sisäiseen verkkoon. Terveyskeskuksissa, tilapäisissä sairaaloissa ja esimerkiksi kodeissa käytetään happipulloja, jotka on kuljetettava täytettäviksi muualle. Koronasairaalaksi muutettuun Lontoon ExCel-messukeskukseen (kuvassa) rakennettiin alkuviikolla lääkehappijärjestelmää.

Varoittavia esimerkkejä ulkomailta

Kun uusi koronavirus vie sairaalaan, tärkeimpiä hoitoja on hapensaannin turvaaminen. Siihen tarvitaan lisähappea, mikä Suomessa tarkoittaa lähes poikkeuksetta nestemäisessä muodossa varastoitua lääkehappea.

Hapen tarve voi epidemian huipulla nousta terveydenhuollossa moninkertaiseksi tavanomaiseen verrattuna. Tästä on saatu esimerkkejä jo monesta maasta, joissa pandemia on edennyt rivakammin kuin Suomessa.

Paikoin lääkehappi on osoittautunut tai osoittautumassa myös hoidon yhdeksi pahaksi pullonkaulaksi.

Esimerkiksi Italian pahimmilla epidemia-alueilla on kärsitty happi- ja erityisesti pullopulasta. Bergamon kaupungissa jopa poliisi on valjastettu keräämään pulloja kotihoidossa menehtyneiden kodeista.

Britannian tehohoitoasiantuntijat varoittivat puolestaan vastikään happipulan kärjistyvän akuutiksi pahimmillaan päivissä tai jopa tunneissa, ellei varautumiseen tehdä nopeita korjauksia.

Suomessa riskejä pyritään eliminoimaan etukäteen.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on ohjeistanut lääkekaasuteollisuutta varautumaan lääkehapen tarpeen lisääntymiseen ja tuotannon kasvattamiseen.

Sairaaloissa happitilanne on helpompi hallita

Niin kauan kuin koronapotilaat mahtuvat varsinaisiin sairaaloihin, on happitilanne hallittavissa hyvin.

Sairaaloissa nestemäinen lääkehappi on suurissa säiliöissä, joista se jaetaan kiinteää kaasuverkostoa pitkin. Pullopula ei sen vuoksi vaikuta merkittävästi niiden tilanteeseen, kunhan säiliöihin saadaan täydennystä.

– Ennen lääkehapen loppumista kuitenkin tulee ongelmia riittävän henkilöstön saannissa ja kertakäyttötuotteissa, Keistinen huomauttaa.

Terveyskeskustasolla pulma voi olla vastassa aiemmin. Vaikka niissäkin on yleensä kiinteät kaasuverkot, saadaan happi yleensä isoista, vaihdettavista kaasupulloista.

Yksittäisiä potilaita voidaan hoitaa myös suoraan ilmasta happea ja typpeä erottelevalla happigeneraattorilla. Keistisen mukaan tämä tulee kuitenkin kyseeseen lähinnä kotihoidossa, jossa generaattori olikin käytössä sadoilla keuhkopotilailla jo ennen koronaepidemiaa.

– Laitoksessa monien potilaiden hoitoon käytettävän lääkehapen kansainväliset laatuvaatimukset ovat tiukat.

Keistisen mukaan ainoastaan Pellon terveyskeskus saa Suomessa happensa generaattorista.

Irtopullojen hamstraus riskinä

Kokonaan toisen tason pulmia syntyy, jos vuodepaikat sairaaloissa loppuvat ja koronapotilaita joudutaan hoitamaan muissa tiloissa. Kun kiinteää kaasuverkostoa ei ole, lääkehappea olisi jaettava yksittäisistä pulloista niin tilapäissairaaloissa, hoitokodeissa kuin tavallisissa kotitalouksissakin.

Tämä toisi logistiikkaan ja tuotantoon huomattavia riskejä, sillä happipulloja on vain rajallinen määrä.

Jotta kokonaisuus toimii, on pullojen kierrettävä tehokkaasti tuotannon ja käyttöpaikkojen välillä. Toimivan logistiikan lisäksi tarvitaan yhteisvastuullisuutta.

– Suurin ongelma on se, että lääkehappipullot voivat olla tyhjinä tai täysinä väärässä paikassa tai niitä on hamstrattu vääriin kohteisiin, Keistinen sanoo.

– Jotkut käyttäjät voivat tilata niitä ”omaan varastoon” varmuuden vuoksi, vaikka niitä ei juuri silloin tarvittaisi. Jos kaikki tekevät sen, niin jossain vaiheessa kaasutehtaan pullot loppuvat ja hylly on tyhjä.

Ministeriö on puuttunut tähänkin riskiin etukäteen, ja Fimea on ohjeistanut hapen toimittajia ottamaan asian huomioon.

Teollisuus ei kommentoi varautumistaan

Miten teollisuus käytännössä varautuu ja on mahdollisesti jo varautunut kasvavaan lääkehapen tarpeeseen? Siihen ei suoraa vastausta heru.

Woikoski kieltäytyi Lännen Median haastattelupyynnöstä. Yhtiöstä ilmoitettiin, ettei se kommentoi koronavirustilanteeseen liittyviä asioita.

Vielä pari viikkoa sitten yhtiön johto kuitenkin kertoi varautumisestaan Länsi-Savo -lehdelle. Tässäkin jutussa pullonkaulaksi todettiin happipullojen eli alan termistön mukaan pullokuorien määrä.

Haastattelun antamisen sijaan yhtiö on valottanut varautumistilannettaan asiakkailleen lähettämässään tiedotteessa, jossa se pitää lääkehappipulaa epätodennäköisenä.

Woikoski valmistaa nestemäistä lääkehappea kahdessa tuotantolaitoksessa. Myös pakkauslaitoksia on kaksi.

Tiedotteen mukaan lääkehapen tuotantoa, pakkausta ja varastointia pystytään lisäämään "merkittävästi". Lisää lääkehapen tuotantokapasiteettia voidaan saada teollisuushapen tuotannosta.

Pullopulaa Woikoski kertoo ehkäisevänsä siirtämällä tarvittaessa teollisuushappipulloja lääkehappikäyttöön, mikä edellyttää pullojen uudelleenkatsastusta.

Toisaalta yhtiö huomauttaa, että esimerkiksi hapen toimitukset voivat hidastua, mikäli merkittävä määrä henkilökuntaa sairastuu samaan aikaan.

– Epidemiasta mahdollisesti johtuvat niukat henkilöstöresurssit kohdistetaan ensisijaisesti lääketoimitusten varmistamiseksi asiakkaille, tiedotteessa vakuutetaan.

Toinen Suomessa lääkehappea myyvä yhtiö eli Linde (ent. AGA) ei vastannut Lännen Median haastattelupyyntöön.

Verkkosivuillaan julkaisemansa uutiskirjeen mukaan yhtiö ei odota koronaepidemian aiheuttavan viiveitä kaasujen toimituksiin. Teksti on julkaistu kaksi viikkoa sitten.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos