Satasairaala: ”Satakunnan osalta THL:n luvuissa on tarkistettavaa” - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Turun laboratorion testien virheet päätyivät myös THL:n lukuihin – Tämän verran koronatartuntoja Satakunnassa oikeasti on todettu

Kuvituskuva. ­

29.10. 13:48 | Päivitetty 29.10. 17:59

Helsinki, Pori

Suomessa on raportoitu toissa päivästä 188 uutta koronavirustartuntaa, kerrottiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) päivittäisessä tilannekatsauksessa.

THL:n torstain luvut ovat Satakunnan osalta kuitenkin epäselvät, kommentoi Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä Satakunnan Kansalle.

THL:n torstaisen kartan mukaan Satakunnassa olisi yli viiden tapauksen kunnissa todennettuja koronatartuntoja epidemian alusta laskien seuraavasti: Pori 48, Rauma 39, Eurajoki 14, Eura 8 ja Ulvila 8.

Tämä tarkoittaisi, että esimerkiksi pelkästään Poriin olisi tullut sunnuntaista viisi todennettua tapausta lisää ja yli viiden tapauksen kuntiin Satakunnassa yhteensä 11 tapausta.

Tämä ei pidä Uusitalo-Seppälän mukaan paikkansa.

Tiistaina THL:n päivittäinen raportti ei päivittynyt teknisten vaikeuksien takia.

Suomessa on todettu 193 uutta koronavirustartuntaa – tarkemmat tiedot jäivät päivittymättä koronakartalle teknisen vian vuoksi

Samana päivänä saatiin kuitenkin ensin tieto, että Satakunnassa olisi yksi uusi tartunta Eurassa, Ulvilassa, Kokemäellä ja Eurajoella kussakin. Tieto osoittautui keskiviikkona virheelliseksi.

Virhe Turun yliopistollisen sairaalan laboratoriossa: Tiistain neljä koronatartuntaa eivät pidä paikkaansa – Euran laajat varotoimet voidaan purkaa

– Epäilen, että nuo virheelliset positiiviset ovat yhä mukana THL:n torstain luvuissa, kommentoi Uusitalo-Seppälä.

Porin perusturvan infektiotaudeista vastaavan lääkärin Jari Sainion mukaan Porin luvussa voi olla mukana yksi tai kaksi muualla Suomessa asuvaa, mutta Porissa kirjoilla olevaa tartunnan saanutta.

– THL:n kartassa on ollut aiemminkin viivettä, Sainio toteaa.

Satasairaala kävi lukuja läpi torstaina ja tiedotti iltapäivällä, että tilanne oli juuri niin kuin Uusitalo-Seppälä epäili.

– Turun yliopistollisen sairaalan virheellisesti Satakuntaan ilmoittamat neljä tapausta näkyvät vielä kartassa. Nämä tapaukset ovat tosiasiassa Varsinais-Suomesta, tiedotteessa kerrotaan.

Satakunnassa on epidemian aikana kaikkiaan 131 varmennettua koronatapausta.

Porissa tapauksia on 48, Raumalla 39, Eurajoki 13, Eurassa 7 ja Ulvilassa 7. Muissa Satakunnan kunnissa on alle viisi tartuntaa, joten niitä ei eritellä kuntakohtaisesti.

Esiintymisluku on korjauksen jälkeen 7,9 tapausta 100 000 asukasta kohti 14 vuorokaudessa. Se on tänään Suomen neljänneksi alhaisin luku ja selkeästi perustasolla.

Satasairaalan mukaan neljä ylimääräistä koronatapausta poistuu rekisteristä perjantaihin mennessä. Tarkempaa analyysiä viikon uusista tapauksista annetaan huomenna.

Sunnuntaina ennen kuluvan viikon teknisiä vaikeuksia ja vääriä hälytyksiä tartuntoja oli THL:n mukaan viiden tapauksen kunnissa Satakunnassa seuraavasti: Pori 43, Rauma 37, Eurajoki 13, Eura 7 ja Ulvila 6.

THL: Suomessa raportoitu 196 uutta koronavirustartuntaa sunnuntaina –  Porissa yksi ja Raumalla kaksi uutta tartuntaa

Maanantaina tapauksia tuli THL:n mukaan yksi lisää sekä Poriin että Raumalle.

THL: Suomessa on todettu 122 uutta tartuntaa – Porissa ja Raumalla yksi kummassakin

Keskiviikkona ilmeni yksi tartunta porilaisessa päiväkodissa. Tästä raportoi ensi Porin perusturva.

Porilaispäiväkodissa työntekijällä todettu koronatartunta – altistuneita lapsia noin 50 ja henkilökuntaa noin 10: ”Mitään paniikkia ei vanhemmissa ole herännyt”

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan tartuntojen kasvu Suomessa on ainakin tällä hetkellä taittunut, mutta tilanteen pysyvyyteen ei voi tuudittautua.

STM:n strategiajohtajan Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan sairaalapotilaiden määrä on melko vakaa.

Tehohoitopotilaiden määrässä nousua on vähemmän kuin tartuntojen määrä voisi antaa olettaa. Tehohoitopotilaiden keski-ikä on sama kuin viime keväänä eli hieman alle 60 vuotta.

Raumalla kolme uutta joukkoaltistumista: Kaksi jääkiekkojoukkuetta ja yksityistilaisuudessa 13 altistunutta – Lukon U20-joukkueen illan peli peruttu

Suomessa ei uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia, sairaalassa olevien määrä laski

Päivitetty 29.10. kello 17.09: Lisätty tieto Satasairaalan iltapäiväisestä tiedotteesta, jonka mukaan THL:n Satakunnan luvuissa on neljä tapausta liikaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?