Jos tehohoitopaikoista on pula, näillä perusteilla potilaat valitaan - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Kuka päättää ketkä saavat tehohoitoa? Näillä perusteilla potilaat valitaan, jos resurssit loppuvat – kaikkia ei ole eettisesti oikein laittaa hengityskoneeseen

Jos tehohoidon tarve kasvaa yhtäkkiä, millä perusteilla tehohoitoon päätyvät potilaat valitaan?

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo, että lääkärikunnan eettiset ohjeet pitävät epidemiatilanteessakin. Myllymäki kuvattuna Lääkäriliiton toimistolla vuonna 2017.

3.4.2020 7:58

Suomen terveydenhuollon huolena on se, että koronavirukseen vakavasti sairastuneiden ja tehohoitoa tarvitsevien määrä kasvaisi yhtäkkiä merkittävästi.

Toistaiseksi Suomen tehohoito ei ole ruuhkautunut. Torstaipäivään mennessä tehohoidossa oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 65 ihmistä.

Tehohoito Suomessa

Suomessa on tavallisesti ollut noin 300 tehohoitopaikkaa ja noin 150–200 tehovalvontapaikkaa. Tehohoitopaikkojen määrää pyritään kasvattamaan noin tuhanteen paikkaan.

Ennusteet vaihtelevat. THL:n ennusteen mukaan näillä rajaustoimilla noin 3 600 sairastunutta tulee tarvitsemaan tehohoitoa. Epidemian huipulla tehohoidossa olisi samanaikaisesti 280 henkilöä. Mallinnuksessa tehohoitoa tarvitsevien on arvioitu tarvitsevan noin kahdeksan päivää tehohoitoa ja kahdeksan päivää sairaalahoitoa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: