Sosiaali- ja terveysministeri: Huoltovarmuuskeskus ei ole tyhjä, siellä on edelleen tavaraa

Kuuden suurimman kaupungin johto tiukkana: Keskeisissä suojavarusteissa oltava omavaraisuus.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoo, ettei huoltovarmuuskeskus ole tyhjä. Hän toivoo, että Suomi pystyy ostamaan suojavarusteita vielä lisää ulkomailta.

7.4.2020 19:19

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kommentoi tiistaina suojavarusteiden riittävyyttä.

Hänen mukaansa tässä vaiheessa ei voida arvioida, miten pitkäksi aikaa ne riittävät, mutta hän totesi, että huoltovarmuuskeskus ei ole tyhjä.

Pulaa helpottamaan Suomi tilasi varusteita Kiinasta. Lentokoneella saapui tavaraa tiistaina Suomeen. Pekonen odottaa, että ulkomailta saataisiin vielä lisää varusteita.

– Olen edelleen vilpittömästi sitä mieltä, että olimme varautuneet hyvin. Ehkä kunnissa ja yksityispuolella olisi pitänyt varautua myös hyvin.

Hän muotoili, ettei se riitä, että valtio on varautunut. Ehkä kaikkien muidenkin olisi pitänyt varautua.

Ratkaisuja pöytään

Kuuden suurimman kaupungin kaupunginjohtajat lähettivät tiistaina kirjelmän, jossa korostettiin suojavarusteiden tärkeyttä.

Kirjelmän mukaan pula varusteista on kaikissa kuudessa suurimmassa kaupungissa sekä koko maassa kriittinen. Siksi tilanne vaatii nopeita ratkaisuja. Kaupunginjohtajat korostavat, että päävastuu suojavarusteiden riittävyydestä on pandemiassa valtiolla.

Kritiikkiä tulvii

Koronaepidemia on Suomessa levinnyt kaikkiin maakuntiin ja tartuntojen saaneiden määrä koko maassa on reilusti yli 2000 ja määrä kasvaa.

– Epidemian levitessä ja sairastuneiden määrän kasvaessa on suojavarusteiden kysyntä kasvanut voimakkaasti. Tilanne suojavarusteiden riittävyyden kannalta on kriittinen, kaupunginjohtajat toteavat.

Heidän mukaansa kaupungit pystyvät tällä hetkellä turvaamaan lähinnä koronaviruspotilaiden hoitoon varattujen terveysasemien, suun terveydenhuollon asemien ja koronasairaalaosastojen suojavarusteet.

– Muiden kriittisten sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta tilanne on suojavarusteiden osalta sen sijaan heikompi.

Kaupunginjohtajilta tuli kovaa palautetta viranomaisille.

Heidän mukaansa tilannetta eivät ole helpottaneet sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen THL:n ristiriitaiset ja muuttuvat ohjeistukset suojavarusteiden käytöstä esimerkiksi kotipalveluissa.

Kotimaista tuotantoa

Johtajat peräänkuuluttavat nopeita päätöksiä valtiolta.

– Valtion pitää tehostaa hankintojaan markkinoilta ja työ- ja elinkeinoministeriön on jatkettava työtä, jolla varmistetaan kotimainen kapasiteetti suojavarusteiden tuotannon käynnistämiseksi.

Ainakin keskeisissä suojavarusteissa on saatava mahdollisimman nopea kansallinen omavaraisuus.

Kirjelmän ovat allekirjoittaneet Helsingin, Espoon, Tampereen, Turun, Oulun ja Vantaan pormestarit sekä kaupunginjohtajat.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut