Kansliapäällikkö Varhila koronatilanteesta: terveyskeskusten vuodeosastojen käyttämiseenkin on varauduttu – tällä hetkellä sairaalahoidossa kymmenkunta potilasta - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Kansliapäällikkö Varhila koronatilanteesta: terveyskeskusten vuodeosastojen käyttämiseenkin on varauduttu – tällä hetkellä sairaalahoidossa kymmenkunta potilasta

Suomessa on varauduttu siihenkin, että käyttöön joudutaan ottamaan terveyskeskusten vuodeosastopaikkoja. Aluesairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastojen paikkoja on paljon tyhjillään, ja niihin sijoitetaan kriisitilanteessa muita kuin koronapotilaita.

Koronaviruspotilasta hoidetaan sairaalassa niin, että hänelle annetaan oireenmukaista hoitoa, koska sairauteen ei ole lääkitystä. Potilaalle annetaan hoitoa kipuun ja esimerkiksi kuumeeseen, kansliapäällikkö Kirsi Varhila toteaa.

14.3.2020 13:56

Happihoitokapasiteettia on jonkin verran lisätty sairaaloissa eri puolilla Suomea, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo Lännen Median haastattelussa.

Varhilan mukaan sairaaloilla on riittävästi kapasiteettia siihen, jos erittäin kriittisessä tilanteessa oleville koronaviruspotilaille tulee hengitysvaikeuksia ja he tarvitsevat hengityskonehoitoa.

– Silloin ollaan lähellä tehohoitoa, ja siihen on varauduttu. Tällä hetkellä Suomessa on kuitenkin vasta kymmenkunta ihmistä sairaalahoidossa.

Varhilan mukaan vielä ei näytä siltä, että Suomessa on lisääntyvää tehohoitopiikkiä.

– Jos sellainen piikki tulee, niin kiireettömät leikkaukset, jotka vaativat leikkauksen jälkeen tehohoitoa, siirretään eteenpäin.

Koronaviruspotilasta hoidetaan sairaalassa niin, että hänelle annetaan oireenmukaista hoitoa, koska sairauteen ei ole lääkitystä. Potilaalle annetaan hoitoa kipuun ja esimerkiksi kuumeeseen.

Terveyskeskusten vuodeosastopaikkoja voidaan ottaa käyttöön

Suomessa on varauduttu siihenkin, että käyttöön joudutaan ottamaan terveyskeskusten vuodeosastopaikkoja.

– Aluesairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastojen paikkoja on paljon tyhjillään, ja jos niitä otetaan käyttöön, lähtökohtaisesti sinne eivät tule koronapotilaat, vaan sairaaloista helpommat potilaat, Varhila toteaa.

Hän tähdentää, että tapauskohtaisesti katsotaan, keitä pystytään hoitamaan vaatimattomammissa olosuhteissa.

Vielä ei olla Suomessa sellaisessa tilanteessa, jossa terveyskeskusten vuodeosastoilta jouduttaisiin laittamaan ihmisiä kotihoitoon.

– Skenaariossa kun mennään eteenpäin, niin tilanne voi tulla sellaiseksi. Silloin on arvioitava se, mitkä ovat kotihoidon kapasiteetit. Ketään ei jätetä hoitamatta missään sellaisessa tilanteessa.

Eläkkeellä olevia hoitajia ei vielä hälytetty

Eläkkeellä olevia hoitajia ei ole vielä ruvettu hälyttämään töihin sairaaloihin.

– Ei ole Suomessa sellainen tilanne. Meidän hoitokapasiteettimme riittää vielä ihan hyvin, mutta sairaaloilla on olemassa tähän valmius.

Varhila muistuttaa, että aiemminkin on jouduttu hälyttämään eläkkeellä olevia hoitajia töihin, kun on ollut esimerkiksi kovia influenssapiikkejä tai osaston työntekijöillä vatsatautiepidemia.

– Eläkkeellä olevien hälytys töihin on jo ihan arkeakin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut