Presidentti Niinistö vetoaa suomalaisiin eristäytymisen noudattamiseksi - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Presidentti Niinistö vetoaa suomalaisiin eristäytymisen noudattamiseksi ja sanoo toimineensa lain mukaan – "Tällainen urheus päättyy viimeistään sairasvuoteella"

Viranomaiset ja hallitus eivät pysty yksin estämään virustartuntojen leviämistä, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo. Siitä vastaavat kaikki suomalaiset.

Presidentti Sauli Niinistö puhui perinteisessä uudenvuodenpuheessaan politiikan työrauhan ja kansalaisten yhteisymmärryksen puolesta.

20.3.2020 13:45

Helsinki

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vetoaa suomalaisiin, jotta ihmiset noudattaisivat kehotuksia etäisyyden pitämisestä kanssaihmisiin.

Niinistö totesi Ylen radiohaastattelussa, että hallitus ja viranomaiset toimeenpanevat valmiuslain säännökset, mutta että niiden hyöty on kiinni ihmisten toiminnasta.

– Voimme tehdä kovia päätöksiä, mutta päätökset eivät tartuntatautia vielä pysäytä, ellemme me toimi sen mukaisesti, Niinistö sanoo.

Suomalaiset elävät nyt raskasta vaihetta, Niinistö sanoi. Hän arvioi, että monia koronavirusepidemia pelottaa.

– Yllättävän monia on myös alkanut jo rasittaa se, että joutuu pidättäytymään normaalista olemisesta ja oleskelusta.

Niinistö muistuttaa, että eristäytyminen jatkuu vielä pitkään, ja silloin on vain kyettävä pidättäytymään kanssakäymisestä läheisten kanssa.

– On toimittava niin, että fyysinen läheisyys unohdetaan ja pidetään sitten henkistä läheisyyttä enemmän.

Niinistö sanoo toimineensa lain mukaan

Niinistö vakuuttaa, että hän on toiminut täysin lain edellyttämällä tavalla valmiuslain käyttöönottamisessa.

Presidentin toimivaltuuksia valmiuslakiasiassa on Niinistön mukaan pohdittu lain käyttöönoton jälkeen.

Julkisuudessa on puitu myös sitä, oliko Niinistö aloitteellisessa roolissa valmiuslain asettamisessa.

Valtioneuvostolle päätäntävaltaa keskittävä valmiuslaki otetaan käyttöön valtioneuvoston omalla asetuksella, minkä jälkeen eduskunta päättää, jätetäänkö valmiuslaki voimaan.

Ennen kuin valtioneuvosto voi antaa asetuksen valmiuslain käyttöönottamisesta, sen on todettava yhdessä tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsevat poikkeusolot.

– Ymmärsin joskus torstai-iltana, että kyllä me olemme poikkeusoloissa, Niinistö sanoo.

Hän ilmoitti käsityksensä hallitukselle, joka totesi yhdessä presidentin kanssa, että meneillään on poikkeusolot.

Niinistö toteaa, että vaikka poikkeusolojen yhteinen toteaminen on edellytys valmiuslain käyttöönotolle, jää lopullinen päätös kuitenkin hallitukselle.

– Toimin juuri niin kuin laissa edellytetään.

Niinistö vähätteli omaa rooliaan valmiuslain käyttöönottamisen suosittamisessa. Hän korosti esimerkiksi oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (rkp.) puheita valmiuslain mahdollisuudesta.

– Siinä mukana myöskin minä otin asiaa viikon mittaan esille, Niinistö totesi omasta roolistaan.

Veli-Pekka Ketola, 71, patistaa ihmisiä käyttämään järkeä: ”Sooloilut pitää jättää nyt pois”

"Tällainen urheus päättyy sairasvuoteella"

Kehotusta vältellä turhia kokoontumisia ja ihmisten tapaamista ei ole täysin noudatettu. Julkisuudessa on keskusteltu esimerkiksi helsinkiläisen kaupan avajaisiin keräytyneestä väkijoukosta ja pohjoisen hiihtokeskusten täysistä baareista.

Myös yli 70-vuotiaiden liikkumista ulkona on kritisoitu, koska yli 70-vuotiaiden tulisi ohjeiden mukaan pysytellä kotonaan.

Niinistö katsoo, että Suomessa on ollut ilmoilla eräänlaista urheutta. Ihmiset kommentoivat Niinistön mukaan esimerkiksi niin, että koronavirustartunta otetaan kyllä vastaan, jos sellainen on tullakseen.

– Uskon, että tällainen urheus päättyy viimeistään sairasvuoteella, ja silloin voi tulla mieleen, että olisiko sittenkin pitänyt olla vähän varovaisempi.

Pahin tilanne olisi Niinistön mukaan sellainen, jossa varomattomasti epidemiaan suhtautunut henkilö tartuttaisi samalla läheisensä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: