Näin syntyy hengityssuojain kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"

Marttaliitto ry, Naisten Valmiusliitto ry ja Tekstiiliopettajaliitto TOL ry ovat julkaisseet ohjeet, joiden avulla jokainen voi valmistaa itse kasvomaskin.

Marttaliitto, Naisten Valmiusliitto ja Tekstiiliopettajaliitto laativat kankaisen kasvomaskin valmistus- ja käyttöohjeen.

8.4.2020 13:47 | Päivitetty 8.4.2020 14:01

Marttaliitto ry, Naisten Valmiusliitto ry ja Tekstiiliopettajaliitto TOL ry ovat julkaisseet ohjeet, joiden avulla jokainen voi valmistaa itse kasvomaskin kotoa löytyvistä materiaaleista, viranomaisten ohjeiden ja vaatimusten mukaisesti.

Liittojen mukaan kasvomaskien oikea käyttö ja valmistaminen poikkeusoloissa on uusi kansalaistaito.

Naisten Valmiusliiton pääsihteerin Kaarina Suhosen mukaan lukuisat kansalaiset ja pienyrittäjät ottivat järjestöön yhteyttä ja kertoivat halukkuudestaan auttaa valmistamaan suomalaisille maskeja sen jälkeen, kun tehdasvalmisteisten suojavaatteiden ja hengityssuojainten uutisoitiin olevan vähissä.

Suhonen sanoo, että puheluiden myötä liitossa ymmärrettiin, että järjestöllä on mahdollisuus tukea kansalaisia omatoimisessa varautumisessa.

Liitot päätyivät yhteistyöhön viranomaisten vinkistä. Kaikki kolme tahoa olivat tiedustelleet viranomaisilta, miten ne voisivat auttaa maskiasiassa.

Kiinnitysosat voi valmistaa myös vanhasta t-paidasta.

Maskin teko on uusi kansalaistaito

Kansalaistaitojen opettelu poikkeusoloissa on liittojen mukaan myös osa kansalais- ja yhteiskuntavastuuta.

– Nyt haluamme kanavoida suuren auttamishalun ja tekemisen yhteiseen kotitalouksille valmistettavaan kasvomaskien ohjeistukseen. Maskien oikeanlainen käyttö ja viranomaisten ohjeistusten seuraaminen ovat tänään uusia kansalaistaitoja ja yhteisvastuuta, toteaa Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä käynnistettävästä kansanliikkeestä.

Kasvomaskien valmistaminen omaan käyttöön onnistuu kotoa löytyvistä materiaaleista. Siihen tarvitaan muun muassa lakanakangasta, vinonauhaa, ompelulankaa ja saksia.

Kotitalouksien käyttöön tarkoitetun kasvomaskin tarkat käyttö- ja teko-ohjeet löytyvät järjestöjen sivuilta.

Suhonen korostaa, että itse tehty maski antaa vain osittaista suojaa. Kohderyhmänä ovat terveet ihmiset, jotka haluavat lisäsuojaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeet ovat yhä tärkeimmät koronaviruksen torjunnassa. Niitä ovat korostettu käsihygienia ja turvavälin pitäminen muihin ihmisiin.

– Korostamme, että kodin ulkopuolella pitäisi hoitaa vain välttämätön asiointi, vaikka käyttäisi maskia. Etenkään sairaana ei missään nimessä pidä lähteä ihmisten ilmoille maskin kanssa tai ilman.

Ompeluohjeet

Näin valmistat kasvomaskin itsellesi tai läheisellesi

Tässä esimerkki yhdestä tavasta, jolla voit valmistaa kasvomaskin. Liittojen sivuilta löytyvät tarkemmat ohjeet ja kaavat kuvineen.

Tarvikkeet:

kasvo-osaan: lakanakangasta (100 % puuvilla) noin 25 cm x 50 cm

nauhoihin: vinonauhaa (100 % puuvilla) 1,4 m TAI kaksinkertainen määrä käyttämääsi kangasta TAI trikoota 10 cm x 30 cm

ompelulankaa, sakset, nuppineuloja, silitysrauta, ompelukone. (Voit ommella maskin myös käsin. Käytä tällöin tikkipistoa.)

1. Valmista kiinnitysnauhat

VINONAUHASTA

Leikkaa vinonauhasta 35 cm mittaisia pätkiä 4 kpl.

Avaa vinonauhan toista päätä ja taita sitä 1 cm sisäänpäin. (A)

Tikkaa eli ompele suoraompeleella nauha läheltä reunaa. (B) Tee sama muille kolmelle nauhalle.

LAKANAKANKAASTA

Revi kankaasta 4 kpl 35 cm x 4 cm kaitaletta.

Käännä kaitaleen molemmista reunoista 1 cm keskelle. Silitä. Taita kaitale vielä kaksinkerroin ja silitä uudelleen.

Avaa nauhan toista päätä ja taita sitä 1 cm sisäänpäin. (A)

Tikkaa eli ompele suoraompeleella nauha läheltä reunaa. (B) Tee sama muille kolmelle nauhalle.

TRIKOOSTA

Voit käyttää esimerkiksi vanhaa t-paitaa.

Leikkaa silmukkaketjun suuntaisesti 4 kpl 2 cm leveitä kaitaleita, pituus 30 cm. Leikkaa päärmeet ja käännökset pois. (C)

Venytä kaitaletta, jolloin se venyy ja rullautuu.

2. Valmista kasvomaski

Leikkaa kankaasta 2 kappaletta kooltaan

20 cm x 17 cm S (lapset)

24cm x 19 cm M (naiset)

26 cm x 21 cm L (miehet)

(saumanvarat sisältyvät mittohin)

Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain. Neulaa kiinnitysnauhat paikalleen kappaleiden väliin lyhyille sivuille 1 cm päähän kulmasta. Kaikki nauhat asetetaan tulevan kääntöaukon kohdalle toiselle pitkälle sivulle.

Ompele suoraompeleella 1 cm päästä reunasta. Aloita pitkän sivun keskeltä läheltä nauhoja ja ompele kappaleen ympäri. Muista jättää kääntöaukko. Päättele ommel alussa ja lopussa peruuttamalla. Leikkaa kulmat varovasti pois 2 mm päästä ompeleesta. Käännä työ ja silitä.

Laskosta maskin lyhyet reunat kolmelle laskokselle niin että työn korkeus puolittuu. Taita laskokset samaan suuntaan, kiinnitä nuppineuloin ja silitä.

Tikkaa eli ompele suoraommel vielä maskin ympäri läheltä reunaa. Tikkaaminen kiinnittää laskokset paikalleen sekä sulkee kääntöaukon.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut