Ravintola-alan yrittäjiltä avoin kirje porilaisministeri Krista Kiurulle: ”Miksi meitä rääkätään?”

Ravintola-alan toimijat julkaisivat perjantaina avoimen kirjeen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle. Mukana myös 250 ravintolan suuryritys NoHo Partnersin toimitusjohtaja.

Etusivun ilmoitus Satakunnan Kansassa 9. lokakuuta.

9.10.2020 6:00 | Päivitetty 9.10.2020 9:30

Suomalainen ravintola-ala on nostanut raivokkaan ja suorasukaisen kapinalipun ravintola- ja matkailualan rajoituksia vastaan.

Kaksitoista ravintola-alan toimijaa on julkaissut tänään Satakunnan Kansan etusivulla koko sivun ilmoituksena avoimen kirjeen, joka on osoitettu porilaiselle perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd,) otsikolla ”Krista Kiuru, miksi meitä rääkätään”.

Allekirjoittajista pääosa on porilaisia ravintola-alan yrittäjiä. Mukana on kuitenkin myös ensimmäisenä allekirjoittajana NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.

NoHo Partners on suomalainen ravintolakonserni, joka toimii yhteensä noin 250 ruoka- ja seurusteluravintolan, yökerhon ja viihdekeskuksen taustavoimana.

Toimijat puhuvat kirjeessä historiallisesta kriisistä, jossa noin 140 000 henkilön työ on vaarassa. Syynä kriisiin ovat valmistellut rajoitukset ravintola- ja matkailualalle.

Yrittäjät eivät ole avoimen kirjeen mukaan päässeet vuoropuheluun eikä niitä ole kuultu.

Yrittäjien mukaan ravintolat eivät ole sen riskialttiimpia paikkoja koronan leviämisen näkökulmasta kuin muutkaan paikat, joissa ihmiset kohtaavat.

– Olisi reilua, että ravintola- ja matkailualan yritykset saisivat itse huolehtia toimintansa turvallisuudesta ja vastuullisuudesta –  kuten muutkin toimialat, kirjeessä todetaan.

Yrittäjät vetoavat Krista Kiuruun, jotta hänen johtamansa ministeriö luopuisi yrittäjien mukaan ylimitoitetuista elinkeinonrajoituksista, hylkäisi holhouksen tien ja sen sijaan tukisi toimialan yrittäjiä.

– Nyt valot sammutetaan täysin ja ministeri, sormi katkaisijalla on teidän, yrittäjät toteavat.

Ravintola-alan toimijat kokevat avoimen kirjeensä mukaan, että he eivät ole päässeet vuoropuheluun eikä niitä ole kuultu rajoitusten valmistelussa.

Satakunnan Kansa tavoitti NoHo Partnersin Aku Vikströmin sähköpostitse torstai-iltana.

Avoin kirje Krista Kiurulle vaikuttaa hätähuudolta. Onko alkamassa ravintola- ja matkailualan yrittäjien kapina uusia rajoituksia vastaan?

– Emme kapinoi, vaan käymme selviytymistaistelua. Koimme, että oli käytettävä herättävämpää kieltä, koska yrityksistä huolimatta avoimeen keskusteluun ei ole löytynyt halua. Hätähuuto on todellinen ja kuvaa tunnelmia rehellisesti. Valmistellut uudet rajoitukset ovat alalle täystyrmäys. Ne työntävät yritykset kuilun partaalta kuilun pohjalle.

Kirjeessä todetaan, ettei yrityksiä ole kuunneltu. Miten alaa pitäisi kuunnella?

– Rajoitukset on tähän asti valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) suljetuin ovin. Mielestämme paras asiantuntemus toimivimmista ratkaisuista on alan yrityksillä. Olisi kaikkien etu, että meitä kuultaisiin rajoituksia suunniteltaessa.

– Esimerkiksi edunvalvojamme Matkailu- ja ravintolapalvelut (MaRa) on esittänyt monia hyviä toimia, kuten arvonlisäveron määräaikaista alentamista. Lisäksi on esitetty kovimpien rajoitusten rajaamista yökerhoihin ja alueellista joustavuutta. Tähän mennessä näihin ei ole ollut halua tarttua.

Miten rajoituspäätökset on koettu? Onko yrityksillä ollut mahdollisuus varautua toimenpiteisiin?

– Ne koetaan hyvin impulsiivisina. Päätöksenteko asiassa on ollut poukkoilevaa, ennakoimatonta ja epäjohdonmukaista. Me jännitämme STM:n uusia linjauksia ja rajoituksia tiedotustilaisuuksia katsoessamme siinä missä kaikki kansalaiset.

– Aikaa mukautua uusiin rajoituksiin on kohtuuttoman vähän, pahimmillaan vain päiviä, parhaimmillaankin viikkoja. Vielä alkuviikosta meilläkin sadat työntekijät perheineen jännittivät, onko heillä viikonloppuna työvuoroja. Valitettavan monelle vastaus on, että ei ole.

Miksi kirje osoitettiin Krista Kiurulle, miksi ei koko hallitukselle?

– Kannamme huolta nimenomaan rajoitusten STM-vetoisuudesta. Näkökulmastamme tämä henkilöityy vastuuministeriin Krista Kiuruun. Hänet me haluamme herättää.

Huomioiko hallitus riittävässä määrin epidemian alueellisia eroja?

– Liiketoimintaa on rajoitettu ja rajoitetaan kohtuuttomasti myös alueilla, joiden koronatilanne ei ole antanut siihen aihetta. On selvää, että joitain toimia on tehtävä valtakunnallisesti. Mutta mielestäni olisi syytä siirtää vastuuta niin paljon kuin mahdollista paikalliselle tasolle. Näin voisimme säästää monta työpaikkaa, kun ravintoloita ja kauppoja ei tarvitsisi turhaan pitää kiinni alueilla, joilla koronavirusta ei juuri ole.

Kirjeessä on mukana toistakymmentä porilaista ravintolayrittäjää. Onko jokin syy, miksi ”ravintolakapina” alkoi juuri Porista?

– Allekirjoittajina on yrityksiä ja yrittäjiä ympäri Suomen, mutta halusimme puhutella ministeri Kiurua erityisesti hänen omassa vaalipiirissään.

Artikkelia korjattu 9.10. kello 8,23. Ravintola-alan yritykset korjattu artikkelin alussa muotoon ”ravintola-alan toimijaa”.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut