Apteekkien jonot kasvoivat, puhelinpalvelut ruuhkautuivat ja kipulääkkeiden kysyntä kasvoi – koronavirus ei toistaiseksi ole aiheuttanut ongelmia lääkkeiden saatavuuteen - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Apteekkien jonot kasvoivat, puhelinpalvelut ruuhkautuivat ja kipulääkkeiden kysyntä kasvoi – koronavirus ei toistaiseksi ole aiheuttanut ongelmia lääkkeiden saatavuuteen

Kipulääkkeiden kysyntä on viimeisen parin päivän aikana ollut kaksinkertaista verrattuna vastaaviin maaliskuun arkipäiviin viime vuonna.

Koronaan varautuminen. Apteekeissa on tehostettu siivousta ja niissä kiinnitetään tavallistakin enemmän huomiota käsihygieniaan.

14.3.2020 13:07

Itsehoitolääkkeiden kysyntä on kasvanut voimakkaasti tällä viikolla sen jälkeen, kun suomalaiset ryhtyivät sankoin joukoin varautumaan koronaviruksen leviämiseen, kerrotaan Yliopiston Apteekista.

Käytännössä se näkyy apteekkien arjessa pidentyneinä jonoina ja verkkokaupan chat-keskusteluiden sekä puhelinpalveluiden ruuhkautumisina. Yliopiston Apteekilla on Suomessa 17 toimipistettä 13 eri paikkakunnalla.

– Emme ole kuitenkaan havainneet mitään paniikkia, sanoo Yliopiston Apteekin kaupallinen johtaja Hanna-Mari Store.

Kipulääkkeiden kysyntä on viimeisen parin päivän aikana ollut kaksinkertaista verrattuna vastaaviin maaliskuun arkipäiviin viime vuonna. Apteekkiketju ei kerro tarkkoja myyntimääriä.

– Asiakkaat varautuvat kivun ja kuumeen hoitoon täydentämällä varastojaan, kertoo viestintäjohtaja Jenni Tyrni.

Tyrnin mukaan huoli koronaviruksesta näkyy myös Yliopiston Apteekin nettikaupassa. Siellä itsehoito- ja kipulääkkeiden myynti on yli kymmenkertaistunut.

– Verkkokaupan asiakasmäärä on kasvanut erittäin voimakkaasti. Voi olla, että moni asiakas, joka ei ole verkkotilaamista aiemmin kokeillut, on ostanut netistä nyt.

Reseptilääkkeiden kysynnässä koronaan varautuminen ei juuri näy.

”En näe huolenaihetta”

Käsidesi on Yliopiston Apteekeista tällä hetkellä loppu, mutta lisää on tulossa tulevalla viikolla. Sen kysyntä on ollut moninkertaista tavanomaiseen kevääseen verrattuna jo useamman viikon ajan.

Yle kertoi perjantaina Apteekkariliiton ohjeistaneen, että kipu- ja kuumelääkkeiden asiakaskohtaisia myyntimääriä pitäisi rajoittaa.

Yliopiston Apteekki ei kuulu Apteekkariliittoon, mutta ketju noudattaa tavallisestikin viranomaisten suosituksia kipulääkkeiden myyntimäärissä. Pienempiä kymmenen tabletin kipulääkepakkauksia myydään kerrallaan yhdelle henkilölle kaksi. Isompia lääkepakkauksia myydään kerralla vain yksi.

Apteekeissa on Tyrnin mukaan tehostettu siivousta ja kiinnitetään tavallistakin enemmän huomiota käsihygieniaan.

Storen mukaan lääkkeissä on vielä hyvä saatavuus.

– Jos kävisi niin, että joku lääke hetkellisesti loppuisi, korvaavia vaihtoehtoja on löydettävissä. En näe huolenaihetta lääketoimituksissa.

Tilannetta seurataan

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea laulaa samaa laulua.

Fimean nettisivuilla kerrotaan, että koronavirus ei toistaiseksi ole aiheuttanut suuria ongelmia lääkkeiden saatavuuteen. Fimea perustaa tietonsa lääkeyrityksiltä saamiinsa tietoihin.

Euroopan lääkevirasto (EMA) mukaan lääkkeiden saatavuusongelmia voi ilmetä epidemian jatkuessa.

Apteekkariliitto kertoo nettisivuillaan, että koronaviruksen leviäminen voi vaikuttaa lääkkeiden saatavuuteen kahta väylää:

1. On mahdollista, että pahimmilla epidemia-alueilla lääketehtaita joudutaan sulkea.

2. Matkustus- ja vientirajoitukset saattavat hankaloittaa lääkkeiden kuljettamista Aasiasta Eurooppaan.

Ainakaan vielä koronaviruksen aiheuttamista lääkkeiden saatavuusongelmista ei ole raportoitu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut