HUS: Potilasvirrat noudattavat THL:n matalampaa ennustetta - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Hus: Potilasvirrat ”yllättävänkin yhtenevät” THL:n matalamman ennusteen kanssa

Husin mediaanimalli on tähän mennessä vastannut hyvin sekä toteumaa että THL:n suotuisan kehityksen ennustetta.

Husin potilasvirrat noudattavat THL:n matalampaa ennustetta. Kuvassa Meilahden sairaala.­

13.4.2020 21:31

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) kertoo, että potilasvirrat sairaanhoitopiirissä ovat olleet yhtenevät Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen matalamman tason ennusteiden kanssa.

Sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessa, että Husissa on jo lähes kuukauden ajan laadittu päivittäin skenaariot sairaalahoidon ja tehohoidon tarpeelle kahden seuraavan viikon ajalle. Husin mediaanimalli on tähän mennessä vastannut hyvin sekä toteumaa että THL:n suotuisan kehityksen ennustetta.

Juttu jatkuu graafin jälkeen.

THL:n matalampi ja vakavampi ennuste sairaalahoitoa tarvitsevien määristä HUS-alueella. Toteutuneet potilasmäärät noudattavat matalampaa ennustetta. ­

– Husin potilasvirrat ovat olleet yllättävänkin yhtenevät matalamman tason ennusteiden kanssa. Kuitenkin rakennamme valmiuttamme mallien vakavimpien skenaarioiden mukaisesti ja jopa niiden yli. Näin varmistamme, että kaikille potilaille voidaan tarjota paras mahdollinen lääketieteellinen hoito, sanoo toimitusjohtaja Juha Tuominen Husin tiedotteessa.

Mallinnus keskittyy epidemian hoidontarpeen ennustamiseen juuri Husin omalla vastuualueella. Malli pohjautuu pohjoismaiseen vertailuun ja toteutuneisiin trendeihin.

– Husin malli on tehty huolellisesti ja vertailut muihin maihin ovat tärkeitä. Mallinnukset ovat tukeneet Husin suunnitelmia ja niiden mukaisesti olemme lisänneet tehopaikkoja ja henkilökunnan koulutusta. Ennusteet auttavat meitä toimimaan etupainotteisesti suhteessa hoidontarpeeseen, sanoo HUSin tehohoidosta vastaava ylilääkäri Ville Pettilä.

Tällä hetkellä Husissa on tehohoitopaikkoja koronaviruspotilaille 84 kappaletta. Paikkojen määrää voidaan tarvittaessa nostaa 220 paikkaan. Husin sairaaloissa on noin 3 000 vuodeosastopaikkaa. Tähänastisen kehityksen ja tämänhetkisen todennäköisimmän ennusteen mukaan Husin nykyinen vuodeosasto- ja tehohoitokapasiteetti ovat riittäviä.

HUSin todennäköisimmän mallin (P50 model) mukaisesti tehohoidossa (ICU) olisi HUSissa 14 vuorokauden päästä 70 potilasta ja epäsuotuisan arvion mukaan 140. Vuodeosastohoitoa tarvitsee todennäköisimmän mallin mukaan 130 potilasta ja epäsuotuisan mallin mukaan 390 potilasta.­

Suomessa on laboratoriovarmennettuja koronatapauksia 3 064. Näistä 1924 on todettu Uudellamaalla ja näistä valtaosa Helsingissä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?