Ensimmäinen lentokoneellinen suojamaskeja Kiinasta ei täytä sairaaloiden laatuvaatimuksia – "Suojausvälinemarkkina on hyvin kaoottinen"

Huoltovarmuuskeskuksen tilaamat tuontisuojavälineet eivät laboratoriotestien mukaan täytä sairaalavaatimuksia. Niitä käytetään hoivakodeissa ja vanhusten kotipalvelussa. Ensi viikolla Kiinasta on tulossa neljä lentokoneellista lisää. Kotimainen tuotanto tulee olemaan sairaalatasoa.

Ranskakin on tilannut runsaasti suojamaskeja Kiinasta. Laatu vaihtelee.

8.4.2020 17:35

Kiinasta saapunut lentokoneellinen suojavälineitä ei ollut sitä tasoa, mitä välineet myynyt yritys lupasi. Nämä kaksi miljoonaa suojamaskia oli tarkoitus jakaa sairaaloihin, mutta VTT:n testien mukaan ne eivät ole laadultaan riittäviä.

Kiinalaiset suojavälineet jaetaan vanhuspalveluihin, jossa ne auttavat suojaamaan ikäihmisiä päivittäisessä hoivatyössä.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Tomi Louneman mukaan kaupanteko suojavarusteista on nyt erittäin vaikeaa.

– Tällä hetkellä suojausvälinemarkkina on hyvin kaoottinen. Markkinoilla on monenlaisia kaupantekijöitä ja hinnat nousevat koko ajan, hän sanoo.

Louneman mukaan ei ole mahdollista tehdä laboratoriotason testejä Kiinassa ennen erän lastaamista Suomeen.

– Jokainen lasti testataan VTT:llä, kun tavara tulee.

Neljä lentokonetta lisää

Louneman mukaan ensi viikolla on tulossa Kiinasta neljä laajarunkokoneellista lisää suojavarusteita.

Niitä tarvitaan, sillä menekki on sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan jopa puoli miljoonaa kappaletta päivässä.

– Varusteita tilataan eri toimittajilta. Seuraava lasti ei tule tältä samalta yritykseltä, Varhila muistuttaa.

Suojavälinehankintoihin on tässä vaiheessa varattu 600 miljoonaa euroa, mutta määrää voidaan kasvattaa lisätalousarviossa.

Ulkoministeriö tukee hankintoihin liittyvissä byrokratian ja diplomatian prosesseissa.

– Välitämme tilannekuvatietoa edustustoista, tuleeko esimerkiksi uusia vientimääräyksiä, kertoo alivaltiosihteeri Nina Vaskunlahti.

Presidentti Niinistö vaatii yhteistyötä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pyytää julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä suojavälinehankinnassa.

– Nyt pitää yhdistää voimat ja lopettaa keskinäinen syyllistäminen. Ensiksi tulee löytää kaikkien toimijoiden yhteinen käsitys siitä, mitä ja paljonko suojavälineitä tarvitaan. Tavaran hankinnassa tarvitaan kaikki osaaminen ja suhteet – myös yksityisen sektorin Kiina-tuntemus on tarpeen – jotta onnistutaan, Niinistö kirjoitti keskiviikkona.

Hänen mukaansa Kiinan suojavälineiden kauppa näyttää toimivan pelkästään markkinaehtoisesti, joten yksityisen sektorin osaamista ei ole syytä ylenkatsoa.

Kotimainen suojavälinetuotanto laadukasta

Useat yritykset aloittavat kotimaisen suojavälinetuotannon. Tuotantoa on työ- ja elinkeinoministeriön johdolla suunniteltu 28.3. lähtien.

– Kotimainen tuotanto tulee perustumaan laadukkaaseen raaka-aineeseen joko Suomesta tai Euroopasta, kertoo TEMin alivaltiosihteeri Petri Peltonen.

Varhilan mukaan VTT ja Työterveyslaitos varmistavat jo ennen tuotantolinjan käynnistystä, että sieltä tulevat suojavälineet ovat sairaalatasoa.

Tuotanto saataisiin näillä näkymin korkealle tasolle toukokuun puolivälissä. Kolme yritystä aloittaa tuotannon aiemmin, kaksi yritystä on hankkimassa tuotantokoneita ulkomailta todelliseen massatuotantoon.

Jopa suomalaisia hengityskoneita tulossa

Peltosen mukaan suomalaiset yritykset aloittavat tai jatkavat koronaviruksen vastaisen ponnistelun vaatimaa tuotantoa.

– Tuotannosta on sovittava kaupallisin ehdoin kaikissa olosuhteissa. On arvokasta, että elinkeinoelämä näkee tämän haasteen, sanoo Peltonen.

Suomi alkaa tuottaa suojamaskien lisäksi visiireitä, suojavaatteita, diagnostiikka- kuten koronavirustestivälineitä ja hengityskoneita.

Suojalasien ja visiirien tuotantoa on jo reilusti omasta takaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut