Koronaviruksen testausohje tiukentui - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Koronaviruksen testausohje tiukentui Suomessa: Nyt testataan kaikki vakavaa hengitystieinfektiota potevat

Pohjois-Italian Firenzessä sairaalaan saapuvat potilaat otetaan vastaan teltassa, jossa heille tehdään hoidon tarpeen arviointi. Sairaalan pääsisäänkäynti on varattu ambulanssilla tuotaville Covid-19-tautiin sairastuneille potilaille.

2.3.2020 11:43

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on muuttanut terveydenhuollolle annettua ohjeistusta koronaviruksesta. Kaikki sairaalahoitoa vaativaa hengitystieinfektiota potevat täytyy nyt testata myös koronaviruksen varalta, vaikka he eivät olisi olleet epidemia-alueella tai kosketuksissa sieltä palanneiden kanssa.

Ohjeistusta on muutettu siksi, että tartuntariski Euroopassa on kasvanut. Monessa maassa on todettu Italian matkailuun liittyviä tartuntoja.

Virus on levinnyt Euroopan maista ärhäkimmin juuri Italiassa. Maassa oli todettu maanantaihin mennessä jo 1 128 vahvistettua tartuntaa.

Tartunnan saaneista noin puolella on vain lieviä oireita tai ei ollenkaan oireita, kertoo The Guardian. Tutkijat ovatkin alkaneet epäillä, että virus on levinnyt Italiassa jo viikkoja ennen kuin ensimmäiset tartunnat havaittiin.

Toistaiseksi on epäselvää, voivatko oireettomat viruksen kantajat tartuttaa muita.

Tampereen kaupungin epidemiologi, tartuntatautivastuulääkäri Sirpa Räsänen toteaa, että ristiriitaista tietoa tulee ja faktatietoa on toistaiseksi vähän.

– Hyvin luottavaisin mielin voimme kuitenkin lähteä siitä, että jos ihminen on oireeton ja pitää huolen käsi- ja yskimishygieniastaan, hän ei tartuta muita, Räsänen toteaa.

Suomessa on tähän mennessä todettu kuusi koronavirustartuntaa. Yksi tartunnan saaneista on kouluikäinen lapsi. Helsinkiläisen Viikin normaalikoulun luokkia ja opettajia on tämän vuoksi määrätty karanteeniin kahdeksi viikoksi.

THL muutti ohjeistusta

THL on muuttanut terveydenhuollolle annettua ohjeistusta koronaviruksesta.

Epidemia-alueilla oleskelleiden oireisten potilaiden lisäksi terveydenhuollossa on syytä kiinnittää huomiota potilaisiin, joilla on vakava sairaalahoitoa vaativa hengitysinfektio, jonka aiheuttaja ei ole selvillä.

Ohjeistusta on muutettu siksi, että tartuntariski Euroopassa on suurentunut. Useassa maassa on todettu Italian matkailuun liittyviä tartuntoja.

On todennäköistä, että viruksen leviäminen Italiassa on aikaisemmin arvioitua laajempaa ja pidempikestoista.

Tapauksia on erityisesti Veneton, Lombardian, Piemonten ja Emilia-Romagnan alueella, mutta enenevässä määrin myös muualla Italiassa.

Lapset eivät tartuta?

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi sunnuntaina tiedotustilaisuudessa, että oletuksen mukaan lapset eivät levitä tartuntaa yhtä herkästi kuin aikuiset. Miten luotettavaa tämä tieto on?

– Kiinassa ja muilla epidemia-alueilla sairastuneita ja oireisia lapsia raportoidaan todella vähän. Jos oireettomat lapset tartuttaisivat muita, tartuntaketjuja ja lasten selittämättömiä tartuntoja olisi nähtävillä. Niitä ei edelleenkään löydy, vaikka tapauksia on aika paljon, Räsänen toteaa.

Jos sairastumisia havaitaan useissa kouluissa ja työpaikoilla eri puolilla maata, miten pitkään karanteeneja on mahdollista asettaa?

– Alkuvaiheessa, kun tartuntoja ja tartuntaketjuja on vähän, tapaukset pyritään rajaamaan ja koteloimaan mahdollisimman tarkasti. Näin estetään uusien tartuntojen syntyminen ja voitetaan aikaa, Räsänen toteaa.

Jos tauti leviää kunnolla väestöön, tartuntoja ei enää pystytä hillitsemään eikä eristämisestä ole hyötyä.

– Yhteiskuntaa ei voi sulkea eikä estää ihmisten liikkumista, sehän olisi kestämätön tilanne, Räsänen toteaa.

Pohjois-Italiassa useita kaupunkeja on eristetty ja suljettu kouluja ja yliopistoja.

Suomessa tartuntatautilaki antaa mahdollisuuden koulujen ja päiväkotien sulkemiseen, mutta kaupunkien eristäminen on epätodennäköistä. Se edellyttäisi poikkeustilan julistamista ja valmiuslain käyttöönottoa.

Toimintaohjeista päätetään valtakunnan tasolla sosiaali- ja terveysministeriön sekä THL:n johdolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: