Ex-oikeusministeri Tuija Brax vastaa valmiuslain saamaan arvosteluun: "Siihen on sekoitettu se, ettei heti ole osattu valita oikeata työkalua" - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Ex-oikeusministeri Tuija Brax vastaa valmiuslain saamaan arvosteluun: "Siihen on sekoitettu se, ettei heti ole osattu valita oikeata työkalua"

Valmiuslain lisäksi muutimme myös perustuslakia, jotta poikkeusoloissa tavallisen lain saa eduskunnasta läpi hyvin nopeasti, muistuttaa Tuija Brax (vihr.). Hän johti valmiuslain uudistamista oikeusministerinä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on todennut koronakriisin osoittaneen, että valmiuslaki on joidenkin toimenpiteiden osalta jäykkä.

Entinen oikeusministeri Tuija Brax sanoo, että valmiuslainsäädännössä pitää aina huomioida, että maailma muuttuu nopeasti ja tulee uusia uhkia.­

8.4.2020 6:00

Perusoikeuksien rajoittaminen nykyisellä tavalla pandemian takia tuli mahdolliseksi vasta maaliskuussa 2012. Silloin nykyinen valmiuslaki tuli voimaan.

Kun hallitus antoi silloisen oikeusministerin Tuija Braxin (vihr.) johdolla valmistellun lakiesityksen, Kiinassa oli jo koettu sars-epidemia ja Suomessa oli varauduttu lintuinfluenssaan rajoittamalla siipikarjan ulkona pitämistä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?