Lääkärilehti: Satasairaala mukana WHO:n koronalääketutkimuksessa - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Lääkärilehti: Satasairaala on yksi kuudesta suomalaissairaalasta WHO:n koronalääketutkimuksessa – ensimmäisille kokeellista lääkettä jo ensi viikolla

Maailman terveysjärjestö WHO:n lääketutkimus on aluillaan myös Suomessa.

Maailmanlaajuisessa lääketutkimuksessa on mukana yli 70 maata, joissa etsitään keinoja COVID-19-infektion päihittämiseen. Kuvituskuva.

16.4.2020 9:34

Lääkärilehti kertoo, että maailman terveysjärjestö WHO:n SOLIDARITY-lääketutkimus on alkamaisillaan Suomessakin. Kyseessä on maailmanlaajuinen, monikansallinen lääketutkimus, jossa pyritään etsimään apua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Lehden haastattelema kansallinen päätutkija, kliinisen epidemiologian dosentti Kari Tikkinen toivoo, että ensimmäiset suomalaispotilaat saisivat lääkettä jo ensi viikolla.

Mukana tutkimuksessa ovat Etelä-Savon keskussairaala, Kanta-Hämeen keskussairaala, Satasairaala, sekä Oulun, Kuopion ja Tampereen yliopistolliset sairaalat.

Lääketutkimukseen voivat osallistua täysi-ikäiset, vahvistetun COVID-19-tartunnan saaneet, jotka ovat sairaalahoidossa ja joilla ei ole vasta-aihetta tutkimuslääkkeille.

Tutkimuksessa vertailuryhmään satunnaistetuille potilaille annetaan paikallista standardihoitoa, ja kokeelliseen tutkimushaaraan satunnaistetuille potilaille annetaan standardihoidon lisäksi joko kokeellista viruslääkettä remdesiviiriä tai hydroksiklorokiiniä.

Tärkein seurattava muuttuja on, kuoleeko potilas. Myös sitä seurataan, joutuuko potilas tuettuun hengitykseen, kuinka kauan potilas on sairaalahoidossa ja millaisia muita haittavaikutuksia hoidosta tulee.

Tikkinen on Lääkärilehden mukaan valmistellut koronatutkimusta reilun kuukauden ajan. SOLIDARITY-lääketutkimukseen on ilmoittautunut mukaan yli 70 maata, ja Tikkinen arvioi, että tutkimukseen saadaan mukaan jopa kymmeniä tuhansia tutkimuspotilaita. Suomessa tutkimuspotilaiden määrä riippuu siitä, miten epidemia etenee.

– Tietenkin toivon, että epidemia kuolisi eikä tutkimusta tarvittaisi. Jos epidemia etenee pahasti, tavoite on reilu 600 potilasta Suomesta, Tikkinen kertoo Lääkärilehden haastattelussa.

Tutkimuksen kesto perustuu Tikkisen mukaan siihen, että COVID-19-infektioon olisi rokote noin vuoden kuluttua.

Oikaisu: Tässä uutisessa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että tutkimukseen mukaan lähteneitä sairaaloita olisi ollut seitsemän. Tosiasiassa osallistumisensa on varmistanut vasta kuusi sairaalaa. Virhe on korjattu uutiseen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: