Auttoiko opetusministeri Anderssonin vetoomus? Koululuokkiin palaa Porissa maanantaina maltillinen määrä 1.–3.-luokkalaisia

Kirjoittajan mukaan valmiudet etäkouluun ovat monessa satakuntalaisessa kunnassa hyvät. Kuvituskuva.

22.3.2020 20:44 | Päivitetty 22.3.2020 21:20

Hallitus hölläsi viime viikolla yllättäen linjaustaan koululaisten lähiopetuksesta.

Vielä perjantaina 1.-3.-luokan lähiopetukseen kouluissa saivat koronavirusepidemian vuoksi osallistua vain ne lapset, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeillä aloilla.

Maanantaista lähtien kaikki peruskoulun 1.–3.-luokkien oppilaat ovat lähiopetuksen piirissä vanhempien niin halutessa.

Opetusministeri Li Andersson kuitenkin vetosi Suomen vanhempiin, jotta mahdollisimman moni lapsi jatkaisi etäopetuksessa.

– Nyt on tärkeintä vähentää omat ja lapsesi lähikontaktit minimiin. Mikäli lapsesi on varhaiskasvatuksessa tai 1-3 vuosiluokilla, älä vie häntä lähiopetukseen, ellei ole pakko. Tämä on tehokkain tapa hidastaa taudin leviämistä, kirjoitti Andersson Twitteriin.

Alkuaan lähiopetus rajattiin keskiviikkona niihin oppilaisiin, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä toimialoilla.

Porissa kävi viime viikon lopulla koulussa lähiopiskelussa sivistystoimialajohtaja Esa Kohtamäen mukaan 91 koululaista sekä pien- ja erityisryhmissä 67.

Loput opiskelivat etänä. Porissa on ikäluokissa keskimäärin 800 lasta, eli 1.–3.-luokkia käy yhteensä noin 2400 lasta.

Sunnuntaina puolipäivään mennessä Porin kouluihin oli Ilmoitettu 59 uutta lasta lasta ja 17 uutta lasta iltapäivätoimintaan.

Maanantaina on kouluissa lähiopetuksessa yhteensä 217 koululaista ja iltiksessä 69.

Kohtamäen mukaan porilaiset opettajat ja koululaiset ovat siirtyneet uuteen etäopetuksen maailmaan esimerkillisesti, vaikka siirtymäaikaa oli poikkeustilanteesta johtuen todella vähän.

Tilannetta on helpottanut se, että Porissa jokaiselle koululaiselle on kolmen viime vuoden ajan jaettu neljännestä luokasta alkaen henkilökohtainen Chromebook-tietokone.

Nuoremmille koululaisille tehtäviä on jaettu esimerkiksi verkon Wilma-sovelluksen kautta tai monisteita kopioimalla. Kohtamäen käsitys on, ettei yksikään oppilas palaa lähiopetukseen pariin siksi, että kodista puuttuu verkkoyhteydet.

Opettajakunnassa tieto lähiopetusta saavien määrän noususta on otettu ristiriitaisesti vastaan. Yleisenä huolena on tilanne, jossa opettaja joutuu venymään samaan aikaan kahteen suuntaan, etäopetukseen ja lähiopetukseen.

– Se on hankalaa ja monimutkaista. Me yhdistelemme ryhmiä niin, ettei sellaista pääse tapahtumaan. Meillä on myös kouluja, joissa luokalla on vain yksi lähiopiskelussa oleva oppilas. Neuvottelemme hänen vanhempien kanssa, josko hän menisi nyt toiseen kouluun.

Kohtamäki ei mene kommentoimaan uusien ilmoittautuneiden määrää. Osalla nuoren koululaisen työssäkäyvistä vanhemmista ei ole muuta mahdollisuutta, kun yli 70-vuotiaiden mummojenkin velvoitetaan välttämään kontaktia ja lastenhoitoa.

– Ehkä moni vanhempi on ottanut ministeri Anderssonin vetoomuksen vakavasti. Ministerin mukaan kotona pysyminen on tehokkain tapa hidastaa taudin leviämistä.

Kaikille oppilaille tarjotaan edelleen mahdollisuus jokaisena koulupäivänä kouluruokailuun oman koulun ruokalassa.

Viikonlopun aikana kouluruokailuun on ilmoittautunut 126 uutta koululaista. Koulujen ruokaloissa on jatkossakin väljää, sillä ruokailevia koululaisia on Porissa 343.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut