Katso tästä kaikki mitä koronaviruksesta pitää tietää – Jos epäilet sairastuneesi, toimi näin

Koronavirus leviää Suomessa. Kuvituskuva.

5.3.2020 20:51 | Päivitetty 8.4.2020 12:46

Satakunnan Kansa on kerännyt tähän juttuun olennaista tietoa ja toimintaohjeita koronaviruksesta.

Koko ajan päivittyvää tietoa koronatartuntojen määrästä löydät tästä:

Koronatartunnat ensimmäistä kertaa kunnittain julki – kartasta voi katsoa oman kunnan tilanteen

Mistä apua ja neuvoja, jos epäilen koronatartuntaa?

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on ohjeistanut, että lievät hengitystieinfektion oireet voi sairastaa kotona. Tällaisia oireita ovat yskä, nuha, kurkkukipu, lihassärky ja kuume. Koronavirukseen voi liittyä myös hengenahdistusta ja päänsärkyä. Lääkärin tekemää taudinmääritystä ei välttämättä tarvita, sillä lievä tauti paranee kotihoidossa viikossa tai parissa.

THL ohjeistaa lepäämään ja pysymään kotona, kunnes oireet loppuvat. Sosiaalisia kontakteja on vältettävä. Ihmiskontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä.

Jos epäilee koronatartuntaa, voi tehdä oirearvion internetissä omaolo.fi-sivustolla. Sieltä saa tarvittaessa yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen. Toinen vaihtoehto on ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Ennen päivystykseen hakeutumista sinne on otettava yhteyttä puhelimitse. Näin tauti ei leviä muihin. Ensisijainen ohje on soittaa omaan terveyskeskukseen. Virka-ajan ulkopuolella palvelee Satasairaalan päivystysnumeron 02 627 6868.

Tarkoituksena on varmistaa, että vakavista oireista kärsivät saavat hoitoa. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee. Hätätilanteessa soita numeroon 112.

Kaikki korona-asioissa neuvovat Satakunnan alueen tärkeät numerot on koottu tähän juttuun:

Epäiletkö koronatartuntaa, mutta et tiedä mitä tehdä – tästä löydät kaikki Satakunnan kuntien neuvontanumerot

Koronavirustestejä tehdään ensisijaisesti henkilöille, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita. Matalammalla kynnyksellä testataan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa erityisesti, jos he sairastuvat ulkomaanmatkan tai koronaviruskontaktin jälkeen.

Ajantasaista tietoa on tarjolla myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronavirus-sivuilla.

Miten koronatesti otetaan?

Testi otetaan nenänäytteellä.

Kun potilas testataan Satasairaalassa koronavirusepäilyksen varalta, testi lähtee Tykslabiin Turkuun tutkittavaksi. Testin valmistumisaikataulu riippuu Satasairaalan infektio-osaston ylilääkäri Tuomas Niemisen mukaan siitä, mihin aikaan päivästä testi on saatu otettua.

– Testiajot lähtevät kerran päivässä Tykslabiin. Jos testi on otettu aikaisin aamulla, saamme tulokset samana päivänä. Muuten tulosten valmistuminen menee seuraavaan päivään.

Mikäli koronavirusepäilys osoittautuu positiiviseksi, Satasairaala informoi asiasta mahdollisimman pian, lupaa Nieminen.

Jos sairastun koronaan, mitä tapahtuu?

Jos sairastuu koronavirukseen, on mahdollista sairastaa kotieristyksessä. Jos on hyväkuntoinen, ei tarvitse osastohoitoa.

Jos altistuu tartunnalle, mutta ei ole vielä sairastunut, tartuntatautilääkäri määrää henkilön tartuntatautilain perusteella karanteeniin kahdeksi viikoksi.

Kotona sairastavalla ei saa olla samassa taloudessa monisairaita tai huonokuntoisia henkilöitä, jotka voivat sairastua. Näin on myös karanteenissa.

Kunnan tehtävä on myös järjestää majoitus karanteeniin joutuvalle, jos hän ei voi olla kotikaranteenissa. Karanteeniin joutuville kirjoitetaan sairauslomaa vastaava todistus ja Kela maksaa tartuntatautipäivärahaa karanteeniajalta.

Esimerkiksi Porin kaupunki on ohjeistanut, että mikäli koronavirusepäilyjä esiintyy kaupungin henkilöstöllä, koskee henkilöstöä sama ohje kuin Porin kaupungin asukkaitakin, eli yhteys terveydenhuoltopalveluihin tulee ottaa ensin puhelimitse.

Mikä on koronaviruksen taudinkuva?

Koronaviruksen aiheuttama tauti on useimmissa tapauksissa lievä.

Oireita ovat kuiva yskä, lihassärky, hengenahdistus, päänsärky ja yleinen sairaudentunne aivan kuten influenssassa. Pienellä osalla saattaa olla kurkkukipua ja nuhaa, mutta ne eivät ole hallitsevia oireita. Pahemmin sairastuneilla kuume nousee korkeaksi, mutta myös kuumeeton sairastaminen on mahdollista.

Paraneminen kestää keskimäärin kaksi viikkoa, kuten influenssassa. Vakavammasta tautimuodosta paraneminen kestää pidempään. Koronavirus on tarttunut herkemmin yli 50-vuotiaisiin, joilla taudinkuva on myös ollut muita vaikeampi.

Koronan jälkitaudeista on toistaiseksi vähän tietoa. Ne eivät kuitenkaan näytä olevan sen yleisempiä kuin tavallisessa influenssassa ja vaikuttavat kohdistuvan sairaalahoitoon päätyneisiin potilaisiin.

Mitä teet, jos tarvitset apua?

Koronaepidemian keskellä monet palvelut ovat huonontuneet ja liikkuminen julkisissa paikoissa on aiempaa vaikeampaa ja ehkä pelottavampaakin. Apua voi tarvita monenlaisiin eri ongelmiin.

Satakunnan Kansa on koonnut listan erilaisista avuntarjoajista erityisesti Satakunnan alueella. Ne löytyvät täältä:

Miten tavallinen ihminen voi auttaa ja mistä saa apua? – Kokosimme kattavan listan Satakunnan avuntarjoajista

Koronarajoitteet ovat Suomessa toistaiseksi voimassa toukokuun loppuun asti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut