Tanska suunnittelee koronarajoitusten purkamista kenties jo pääsiäisen jälkeen – "Hullun toiveikas idea" - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Tanska suunnittelee koronarajoitusten purkamista kenties jo pääsiäisen jälkeen – "Hullun toiveikas idea"

Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin mukaan rajoitteiden purkamista voidaan harkita, jos tartuntamäärät pysyvät vakaina seuraavien kahden viikon ajan.

Työntekijä puhdisti ja desinfioi metroaseman nostoautomaattia Kööpenhaminassa tiistaina.

1.4.2020 17:21 | Päivitetty 1.4.2020 17:22

Suomi on yhä vasta koronaepidemian alkuvaiheessa, kun Tanska haaveilee jo paluusta normaaliin arkeen.

Tanska valmistelee suunnitelmaa rajoitteiden purkamiseksi jopa jo pääsiäisen jälkeen. Asiasta kertoi Tanskan pääministeri Mette Frederiksen maanantaina tiedotustilaisuudessa.

– Jos numerot pysyvät vakaina ja kohtuullisina seuraavien kahden viikon ajan, hallitus alkaa asteittain, hiljaa ja hallitusti avata yhteiskuntaamme jälleen, pääsiäisen jälkeen, Frederiksen sanoi tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan.

Aietta perustellaan sillä, että Tanskan koronatoimet näyttävät purevan ja tartuntamäärät hidastuvan. Viime viikolla sairaalahoitoon joutuneiden ihmisten määrä kasvoi vähän hitaammin kuin edellisellä viikolla.

– Tilanne on varovaisen optimistinen, kertoo Suomen Tanskan-suurlähettiläs Vesa Vasara.

Tanska otti tiukat koronarajoitukset käyttöön jo varhaisessa vaiheessa. Maa sulki rajansa ensimmäisten Euroopan maiden joukossa. Lisäksi esimerkiksi koulut ja päiväkodit suljettiin noin viikkoa aikaisemmin kuin Suomessa.

Vasaran mukaan Tanskassa yritetään muun maailman tapaan laskea sairastumiskäyrää niin, että terveydenhuoltojärjestelmä ei romahda ja vaikeimmin sairaat pystytään hoitamaan.

– Hallitus ja viranomaiset ovat hyvin, hyvin varovaisia lausunnoissaan siksi, ettei nyt lähdetä laukalle ja pilata työtä, mikä on tehty tähän asti, Vasara sanoo.

Tanska

Tanskassa oli keskiviikkoon mennessä vahvistettu vajaat 3 100 koronavirustapausta. Kuolleita oli 104.

Tanska sulki rajansa ensimmäisten Euroopan maiden joukossa jo 14. maaliskuuta. Suomen rajat suljettiin 19.3.

Tanskassa on kielletty yli 10 hengen kokoontumiset ja koulut, yliopistot ja päiväkodit on suljettu. Myös ravintolat, kahvilat, kuntosalit ja kampaamot ovat kiinni.

Kiellot ovat tällä hetkellä voimassa 13. huhtikuuta saakka.

Tanska toimi nopeasti

Epidemia levisi Tanskaan vähän aikaisemmin kuin Suomeen. Johns Hopkins -yliopiston lukujen mukaan koronavirustartuntojen määrä ylitti Tanskassa sadan 10. maaliskuuta. Tuolloin tapausten määrä lähti melko voimakkaaseen kasvuun, ja vahvistettujen tartuntojen määrä nousi samana päivänä yli 260:een. Suomessa vastaavana ajankohtana tapauksia oli vahvistettu 40.

Suomen Tanskan kulttuuri-instituutin johtaja Esa Alanne sanoo ymmärtävänsä, että Tanskan talous kaipaisi sitä, että yhteiskuntaa pystyttäisiin avaamaan. Silti hän suhtautuu epäileväisesti lupauksiin rajoitusten keventämisestä jo pääsiäisen jälkeen.

– Hullun toiveikas idea se on, jos ajatellaan, mitä Suomi tekee, ja moni Euroopan maa on ilmoittanut, että (rajoitteet) jatkuvat vähintään toukokuun alkuun, Alanne sanoo.

Hän uskoo, että jos ihmiset malttavat yhä pitää etäisyyttä, Tanskassa ollaan menossa oikeaan suuntaan. Suurlähettiläs Vesa Vasara sanoo, että Tanskan kadut ovat hiljentyneet ja pääosin ihmiset vaikuttavat noudattavan uusia sääntöjä.

Alanne kuitenkin kertoo, että henkilökohtainen tila on Tanskassa paljon pienempi kuin Suomessa. Etäisyyden pitäminen voi joutua koetukselle myöhemmin tässä kuussa.

– Tanskassa on suuri traditio pitää esimerkiksi pääsiäislounas, missä juodaan pääsiäisolutta ja muutama snapsi. Siinä voi etäisyyden pitäminen olla hankalaa, Alanne sanoo.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kertoi hallituksen valmistelevan suunnitelmia koronarajoitteiden purkamiseksi maanantaina tiedostustilaisuudessa Kööpenhaminassa.

Uhreja myös rajoitteiden takia

Pääministeri Frederiksen esitti maanantaina, että koulut ja työpaikat voitaisiin avata ensimmäisenä. Sen sijaan esimerkiksi rajat pysyisivät kiinni pitempään. Kouluihin ja työpaikoille olisi tarkoitus palata vaiheittain, jotta paluu ei aiheuttaisi ruuhkaa liikenteeseen ja julkisille paikoille.

Tanskan THL:n virkamies kommentoi Vasaran mukaan, että olisi loogista aloittaa rajoitteiden keventäminen siten, että riskiryhmiä ja vanhuksia suojeltaisiin ja heihin kohdistuvia rajoitteita helpotettaisiin vasta viimeisenä.

Tanskan hallituksen on tarkoitus kertoa suunnitelmista rajoitteiden poistamiseksi vielä tällä viikolla.

– Vielä ei ole ihan konkreettista suunnitelmaa. Pääministeri viesti, että tämä ei nyt tarkoita sitä, että heti otettaisiin toimet takaisin, Vasara sanoo.

Samaan aikaan kun Tanskassa mietitään rajoitteiden purkamista, käydään yhä keskustelua myös tiettyjen toimien kiristämisestä.

Tällä viikolla käsiteltävänä on lakiesitys, joka antaisi hallitukselle mahdollisuuden rajoittaa myös alle kymmenen hengen kokoontumisia. Vasaran mukaan lakiesitystä kaavaillaan hallituksen "takataskuun" siltä varalta, että esimerkiksi ohjeita ja määräyksiä ei noudateta.

Tanskan asettamat rajoitteet ovat huomattavasti kovempia kuin naapurimaassa Ruotsissa, jossa liike-elämä toimii yhä laajalti. Menee kuitenkin vielä aikaa ennen kuin eri maiden strategioita on mahdollista vertailla keskenään.

– Pitkäaikaisesta sulkemisesta maksetaan taloudellinen ja sosiaalinen hinta. Voi olla, että tulee toisesta päästä jopa ihmisuhreja. Täälläkin esimerkiksi kotiväkivalta on jonkin verran lisääntynyt, Vasara kertoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos