Satakunnan koronatilanne on edelleen rauhallinen - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Satakunnassa on tällä viikolla hoidettu sairaalassa neljää koronapotilasta, kaksi on yhä hoidossa – viikon aikana on todettu kuusi tartuntaa, joista neljä ulkomailta

Kuvituskuva.­

23.10.2020 20:06 | Päivitetty 23.10.2020 21:15

Satakunnan koronatilanne on edelleen rauhallinen ja epidemia maakunnassa perustasolla, kerrotaan Satasairaalan tiedotteessa.

Satakunnassa on tähän mennessä todettu yhteensä 119 tartuntaa. Tällä viikolla sairaalassa on hoidettu yhteensä neljää koronapotilasta. Heistä kaksi on edelleen hoidossa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden oli Satakunnassa perjantaina 6,9. Luku on valtakunnan toiseksi alhaisin. Koko Suomessa ilmaantuvuusluku oli 48,2. Satakunnan naapurimaakunnissa epidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa, ja Vaasassa se on leviämisvaiheessa.

On edelleen todennäköistä, että epidemia leviää jatkossa myös Satakunnassa, jos varotoimia ei noudateta. Sairaalan tiedotteessa kannustetaan noudattamaan edelleen hyvää käsihygieniaa ja turvavälejä. Lievästikin oireisten on syytä hakeutua viiveettä testiin ja pysyä kotona. Oireisena ei pidä mennä töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin.

Näytteitä on otettu Satakunnassakin runsaasti, viime viikon aikana 2 899. Positiivisten näytteiden osuus oli 0,3 prosenttia.

Tartunnanlähteet ovat hyvin selvillä

Tartunnanlähteet on selvitetty ripeästi sairaanhoitopiirin ja kuntien yhteistyönä. Kun näyte on tutkittu julkisella puolella, potilaisiin on useimmiten oltu yhteydessä tunnin sisällä vastauksen valmistumisesta. Myös yksityispuolen kanssa on tehty hyvää yhteistyössä, kun viesti positiivisesta tuloksesta on saatu.

Satasairaalan tiedotteessa kerrotaan, että tartunnan lähde on pystytty selvittämään varsin kattavasti. Aina ei tartuttaneeseen henkilöön asti, mutta lähtömaahan tai tilanteeseen.

Viime perjantain jälkeen ilmi tulleista kuudesta tartunnasta neljä on peräisin ulkomailta ja yksi perhepiiristä, perheen ensimmäinen tartunta oli saatu Varsinais-Suomesta. Yhden tartunnan lähde ei ole varma, mutta todennäköisesti myös tämä tartunta on peräisin Varsinais-Suomesta.

Satasairaalaan tulevilta toivotaan jatkossa maskin käyttöä

Satasairaala suosittelee ensi viikosta lähtien kasvomaskin käyttöä sairaalaan suunnitellusti tuleville yli 15-vuotiaille potilaille tai heidän saattajilleen. Suositus on annettu suojaamaan sairaalan potilaita ja henkilökuntaa.

Sairaalasta toivotaan, että jokainen käyttää käsihuuhdetta aina tullessaan sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen ja uudelleen poistuessaan. Kasvomaskia suositellaan yli 15-vuotiaille, jotka tulevat sairaalaan potilaaksi tai saattajaksi sovitulle poliklinikkakäynnille, tutkimukseen tai toimenpiteeseen.

Maskin toivotaan peittävän suun ja nenän. Jos omaa maskia ei ole, kertakäyttöisen suojuksen saa ilmoittautuessaan yksikköön.

Suositus ei koske sairaalassa sisällä olevia potilaita, sillä heidän tilanteensa on tutkittu ja turvavälit pystytään osastoilla säilyttämään. Jos potilas liikkuu sairaalassa itsenäisesti, myös hänelle suositellaan maskin käyttöä.

Alueelliset suositukset ennallaan

Muut alueelliset suositukset ovat ennallaan. Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä suosittelee edelleen , ettei Satakunnassa järjestettäisi yli 50 henkilön yksityistilaisuuksia. Lisäksi suositellaan, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksiin osallistuisi henkilöitä, jotka tulevat kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilta alueilta.

Satakunnan maskisuosituksessa otetaan kantaa tilanteeseen epidemiologisen tilanteen pohjalta. Maskin käyttöä suositellaan tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida pitää. Erityisen tärkeää se on paikoissa, joissa koolla on paljon ihmisiä ja yhteen kokoontuu väkeä myös lähialueen ulkopuolelta.

Käyttämällä maskeja, huolehtimalla turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta jokainen voi vaikuttaa epidemian kulkuun. Varotoimia noudattaen voi myös osallistua esimerkiksi kulttuuritilaisuuksiin ja urheilutapahtumiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?