THL:n Salminen: Ruotsin koronavirustilanne voi aiheuttaa Suomelle rajojen avautuessa terveysriskin – turisteja voitaisiin myös testata - Koronavirus - Satakunnan Kansa

THL:n Salminen: Ruotsin koronavirus­tilanne voi aiheuttaa Suomelle rajojen avautuessa terveysriskin – turisteja voitaisiin myös testata

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika salminen (oik.) on tullut tänä keväänä tutuksi suomalaisille. Tässä helmikuussa pidetyssä tiedotustilaisuudessa esiintyi Salmisen lisäksi THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

22.5.2020 19:27

Koronaviruksen laajempi leviäminen ja viruksen aktiivinen tilanne Ruotsissa saattaa aiheuttaa Suomelle terveysriskin, kun suljetut rajat joskus avataan, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveys­turvallisuus­osaston johtaja Mika Salminen.

Hän lisää, että terveysriski on olemassa vain, jos rajojen avaamisen hetkellä maiden välisessä viruksen ilmaantuvuudessa on suuri ero.

– Sillä ei ole merkitystä, paljonko tapahtumia on historiallisesti ollut, vaan sillä, mikä on aktiivinen tilanne, hän sanoo.

Salminen kertoi terveysriskistä ensimmäisen kerran Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n haastattelussa.

Haastattelusta kertoi aiemmin muiden muassa Iltalehti.

Tanska ja Norja pienempiä riskejä

Salmisen mukaan ruotsalaisten tulon salliminen olisi Suomelle suurempi riski kuin esimerkiksi tanskalaisten ja norjalaisten päästäminen maahan, sillä Ruotsin tilanne on ainakin tällä hetkellä muita pohjoismaita pahempi.

Salminen perustelee ruotsalaisten aiheuttamaa riskiä sillä, että koronavirusilmaantuvuus on Ruotsissa Suomea korkeampi.

Ruotsissa on alueellisia eroja kuten Suomessakin.

– Jos Ruotsista tulee Suomeen turisteja, on suurempi riski että he ovat kantajia kuin suomalaiset. Samoin Ruotsiin turistina matkustaminen tuo suomalaisille isomman riskin kuin kotimaassa oleminen. Tälle ei mitään voi, niin se vain on, Salminen sanoo.

Salminen painottaa, että mahdolliset liikkumisen rajoittamiset ovat poliittisia päätöksiä.

– Toistaiseksi hallitustasolla on tietääkseni sovittu vain työmatkaliikenteestä ja sen reunaehdoista. Turismista vasta keskustellaan.

Turismin osalta voitaisiin neuvotella yhteisiä sopimuksia EU-tasolla tai vähintään maiden välillä. Salminen nimeää neljä keinoa, joilla voitaisiin vähentää turismin mukanaan tuomia tartuntariskejä.

Ensinnäkin sairaana matkustamista tulee rajoittaa. Toiseksi reissuun lähteville voitaisiin tehdä ennakkotestauksia.

– Sellaista ei ole vielä kunnolla harkittu. Testaus olisi tässä mallissa lähtömaassa. Ongelma olisi saada tulos riittävän nopeasti.

Ennakkotestaus olisi mielekästä vain jos maiden välillä on iso ero tartuntojen ilmaantuvuudessa.

– Lisäksi pitää huolehtia, että turistit tietävät, miten toimia sairastuessaan. Maiden väliset toimintatavat on oltava yhtenäisiä myös sen osalta, miten toisen maan kansalaista käsitellään, jos hän sairastuu matkalla.

Neljäs keino olisi se, että takaisin maahan palaaville voitaisiin esimerkiksi suosittaa kahden viikon karanteenia. Salmisen mukaan siinä olisi kuitenkin omat ongelmansa.

Perjantaihin mennessä Suomessa on vahvistettu yhteensä 6 537 tartuntaa ja Ruotsissa 32 809.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: