Lapin hiihtokeskusyrittäjät: Päätökset sulkemisesta tehtiin ennen kuin altistukset olivat tiedossa - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Lapin hiihtokeskusyrittäjät: Päätökset sulkemisesta tehtiin ennen kuin altistukset olivat tiedossa – Lapland hotels, Ylläs, Levi, Pyhä ja Ruka sulkevat viimeistään viikon kuluttua

Rukan ja Pyhän yrittäjä: Tietojemme mukaan meillä ei tartuntoja. Lapland hotelsin ja Ylläksen yrittäjä: En tiedä, missä keskuksissa altistuksia, sulkemispäätös tehtiin ennen tietoa hiihtokeskustartunnoista. Ylen haastattelema lääkäri pitää todennäköisenä tartuntoja Levin alueella.

Lapin isot hiihtokeskukset sulkevat kautensa koronatilanteen vuoksi viimeistään viikon kuluttua. Kuvituskuva.

20.3.2020 17:03

Edes Lapin suurten hiihtokeskusten johdossa ei vaikuta olevan tietoa siitä, missä keskuksissa koronavirusaltistukset ovat tapahtuneet.

Suomessa on todettu kaksi uuden koronaviruksen tartuntaketjua, joissa altistukset johtavat Lapin hiihtokeskuksiin. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) iltapäivällä.

Hän ei kertonut tarkemmin, missä altistukset ovat tapahtuneet.

Ylen haastattelema Lapin sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Markku Broas arvioi, että molemmat tiedossa olevat tartunnat ovat tulleet "Levin alueelta". Asiaa ei hänen mukaansa kuitenkaan voi tietää varmasti.

– En pysty vahvistamaan terveydenhuoltoalan ammattilaisten lausuntoja. Itse kuulin asiasta nyt, toteaa Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Keskukset neuvottelivat keskenään

Joukko Lapin merkittäviä matkailukeskuksia ilmoitti kohteidensa ennenaikaisesta sulkemisesta koronatilanteen vuoksi. Yrittäjien mukaan sama päivä hiihtokeskustartunnoista tiedottamisen kanssa on sattumaa.

– Koronatapaukset (Lapin) hiihtokeskuksissa eivät olleet meidän tiedossamme päätöksiä tehdessämme. Päätöksemme perustui yksinomaan vastuullisuuteen vallitsevassa tilanteessa, Palosaari sanoo.

Myöskään muiden suurten keskusten sulkemispäätöksiä tehtiin ennen hallituksen ilmoittamia tartuntoja ja altistuksia.

– Päätöstä tehdessä ei ollut tietoa tartunnoista, sen voin puhtain sydämin sanoa, kommentoi Rukakeskuksen ja Pyhätunturin yrittäjä Ville Aho.

Hän sanoo, ettei myöskään tiedä, missä Lapin hiihtokeskuksissa altistukset ovat tapahtuneet. Samaa vakuuttaa Lapland Hotels -ketjun, Lapland Safarisin sekä Lapland Ski Resortin omistavan North European Invest Oy:n yrittäjä Pertti Yliniemi.

– Päätös kaikkien hotellien sulkemisesta tehtiin aamulla kello 9. Tieto (hiihtokeskusaltistuksista) tuli vasta iltapäivällä.

North European Invest ilmoitti sulkevansa kaikki hotellinsa ja ravintolansa Lapissa ja Etelä-Suomessa heti tänään.

Yhtiön hiihtokeskukset Ylläksellä, Oloksella, Pallaksella, Luostolla ja Ounasvaaralla sekä ohjelmapalvelut suljetaan viimeistään 28.3., monet käytännössä jo aiemmin.

Uusi tieto ei vaikuttane sulkemisaikatauluihin

Yliniemen mukaan yhtiön neuvotteli päätöksensä jälkeen tilanteesta myös muiden suurten hiihtokeskusten kanssa. Ruka ja Pyhä sekä Levi sulkeutuvat niin ikään viikon kuluttua.

Kaikki yhtiöt lähettivät päätöksistään tiedotteet iltapäivällä.

Hallituksen julkistama tieto hiihtokeskuksiin liittyvistä tartuntaketjuista ei yrittäjien mukaan vaikuta sulkemisaikatauluun.

– Se on tiukka jo nykyisellään, Aho huomauttaa.

Palosaari puolestaan sanoo, että tilanteeseen reagoidaan tarvittaessa.

– Tällä hetkellä haluamme palvella hiihtokeskuksessa olevat asiakkaamme mahdollisimman hyvin ja siksi ajamme toimintamme alas hallitusti ensi viikon aikana.

Hän painottaa, että myös asiakkaiden on tunnettava oma vastuunsa ja noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistusta.

Muokattu klo 16:46: Lisätty epäily siitä, että tartunnat olisivat tapahtuneet Levillä sekä tähän liittyen Levi Ski Resortsin kommentti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos