Satakunnassa 16 uutta koronatapausta kahden viikon aikana – Maakuntaan suositellaan rajoituksia yksityistilaisuuksiin - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Satakunnassa 16 uutta koronatapausta kahden viikon aikana – Maakuntaan suositellaan rajoituksia yksityistilaisuuksiin

Kuvituskuva.­

16.10.2020 19:41 | Päivitetty 16.10.2020 20:16

Pori

Satakunnassa kahden viikon ajanjaksolla esiin tulleiden koronavirustapausten tartuntalähteet on pystytty pääosin selvittämään.

Kun ilmoitettujen tapausten määrä oli 95 ennen lokakuun ensimmäistä viikonloppua (3.–4.10.), ja se on nyt 111, lisäystä on 16 tapausta noin 14 vuorokauden ajanjaksolla.

– Kahden viime viikon tartunnanlähteet on pystytty selvittämään yli 90-prosenttisesti, ei välttämättä henkilötunnustasolle, mutta selkeään altistustapahtumaan, SataDiagin infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo perjantai-illan tiedotteessaan.

Tartunnat ovat olleet peräisin Vaasasta, Turusta, pääkaupunkiseudulta, Tampereelta ja ulkomailta. Vain yhden tapauksen tartunnanlähde on jäänyt avoimeksi ja on todennäköisesti peräisin Satakunnasta.

Viime viikolla Porissa yksityistilaisuudessa ilmi tulleesta joukkoaltistumisesta ei ole tullut ainakaan toistaiseksi esiin jatkotartuntoja, vaikka altistuneita oli noin 60 henkeä. He ovat kaikki olleet karanteenissa.

Porin joukkoaltistuminen koronalle sai SK:n tietojen mukaan alkunsa perhejuhlista – 60 altistunutta on tavoitettu kahta ulkopaikkakuntalaista lukuun ottamatta

Alueellinen suositus: Ei yli 50 henkilön yksityistilaisuuksia

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä arvioi epidemiatilannetta perjantaina. Kokouksessa todettiin epidemian olevan kaikilla kriteereillä edelleen perustasolla Satakunnassa.

Työryhmä päätti uutena asiana suositella, että yli 50 henkilön yksityistilaisuuksia ei Satakunnassa järjestettäisi.

Lisäksi se suosittelee, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksiin ei tulisi osallistua henkilöitä, jotka tulevat koronaepidemian kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilta alueilta. Satakunnan naapurimaakunnissa epidemia on kiihtymisvaiheessa, ja Vaasassa se on leviämisvaiheessa.

– On todennäköistä, että epidemia leviää jatkossa myös Satakunnassa, jos varotoimia ei noudateta. Olennaista on, että hyvää käsihygieniaa ja turvavälejä noudatetaan ja lievästikin oireiset hakeutuisivat viiveettä testiin ja pysyvät kotona eivätkä oireisena mene töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin, tiedotteessa muistutetaan.

Kahden viikon ilmaantuvuus on Satakunnassa nyt 7,4 tautitapausta 100 000 asukasta kohti. Koko Suomessa vastaava luku on noin 50,8 tapausta 100 000:ssa.

Koronatilanne

Satasairaala kerää sivuilleen voimassa olevat alueelliset koronasuositukset.

Epidemiologinen tilanne näkyy THL:n koronakartassa.

Satakunnassa maskin käyttöä suositellaan aina tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida pitää. Erityisen tärkeää se on paikoissa, joissa koolla on paljon ihmisiä ja yhteen kokoontuu väkeä myös lähialueen ulkopuolelta.

– Käyttämällä maskeja, huolehtimalla turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta voimme kaikki vaikuttaa epidemian kulkuun ja auttaa pitämään yhteiskuntaa auki ja varotoimia noudattaen myös osallistua esimerkiksi kulttuuritilaisuuksiin ja urheilutapahtumiin, tiedotteessa muistutetaan.

Satasairaala tiedottaa alueellisesta koronatilanteesta ja suosituksista tästä lähtien viikoittain perjantaisin. THL:n koronakartta kertoo päivittäin epidemiologisen tilanteen.

Mahdollisista joukkoaltistuksista Satasairaala lupaa kuitenkin tiedottaa yhteistyössä kuntien kanssa aina mahdollisimman ripeästi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?