Ravintoloille 120 miljoonan euron tukipaketti - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Ravintoloille 120 miljoonan euron tukipaketti – työllistämiseen tukea 1 000 euroa työntekijää kohden, myynnin laskusta hyvitystä

Hallitus kertoi keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa ravintoloiden tukemisesta koronakriisin aikana. Paikalla tilaisuudessa oli muun muassa työministeri Tuula Haatainen.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi keskiviikkona ravintoloiden tukemisesta. ­

6.5.2020 18:41 | Päivitetty 6.5.2020 18:42

Hallitus kertoi keskiviikkona koronaviruksen takia ravintoloiden toimintaan kohdistuvien rajoitusten taloudellisesta hyvittämisestä.

Tukipaketti on kaksiosainen. Paketin avulla pyritään tukemaan ravintoloita työllistämisessä ja hyvittämään kustannuksia. Mallin suuruus on noin 120 miljoonaa euroa.

Tukipakettia esitelleessä tiedotustilaisuudessa olivat paikalla työministeri TuulaHaatainen (sd.) ja työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Antti Neimala.

Aiemmin keskiviikkona valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoi Twitterissä, että ravintolatuki on saatu valmiiksi.

Ravitsemusliikkeiden ovet suljettiin koronaviruksen vuoksi 3. huhtikuuta. Hallitus kertoi aiemmin tällä viikolla, että ravitsemusliikkeiden asteittainen avaaminen voidaan aloittaa tietyin edellytyksen 1. kesäkuuta.

Ravintoloiden tukipaketti

Uudelleentyöllistämisen tuki:

Tuetaan yritysten kykyä työllistää työntekijöitä toiminnan käynnistyessä uudelleen.

Tuen määrä on 1 000 euroa työntekijää kohden. Edellytyksenä on, että yrityksen maksama palkka työntekijälle rajoituksen päättymisen jälkeen kolmen kuukauden ajalta on yhteensä vähintään 2 500 euroa.

Tukea voidaan myöntää yritykselle enimmillään 800 henkilöstä.

Yrityksen saamat mahdolliset muut tuet voivat vaikuttaa lopulliseen tuen määrään.

Tuki myönnetään hakemuksesta. Tuen myöntää ely-keskusten sekä te-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus keha-keskus.

Hyvitys toiminnan rajoittamisesta

Hyvitetään kohtuullisesti rajoituslain vaikutuksia ravitsemisyrityksen mahdollisuuksiin hoitaa juoksevia kustannuksia.

Hyvityksen määrään vaikuttaa se, kuinka paljon yrityksen myynti on huhtikuussa laskenut verrattuna tammi-helmikuun keskimääräiseen myyntiin.

Vain muutoksen mukainen osuus joustamattomista juoksevista kustannuksista hyvitetään. Kohtuullisena hyvityksenä pidetään 15 prosenttia.

Hyvitys voi enimmillään olla 500 000 euroa.

Jos tammi-helmikuun keskimyynti on yli miljoona euroa, hyvityksen määrä on miljoonan ylittävältä osalta viisi prosenttia.

Hyvityksen määrästä vähennetään yrityksen mahdolliset saamat muut, koronavirukseen liittyvät tuet.

Tuki suoritetaan yrityksille pääosin ilman hakemusta. Osalle yrityksiä, kuten muita tukia hakeneille yrityksille, hyvitys myönnetään hakemuksesta.

Näin tiedotustilaisuus eteni:

Kello 18.20: Haataisen mukaan tukipaketin rakentamisessa ei ole tullut esiin poliittisia ristiriitoja. Tiedotustilaisuus päättyy.

Kello 18.19: Kun ravintolat avataan, kaikki eivät Haataisen mukaan uskalla tulla asiakkaiksi, joten tuella yritetään kannustaa työllistämiseen näistä vaikeuksista huolimatta.

Kello 18.17: Haataiselta kysytään tuen kokonaismäärästä. Ministerin mukaan työllistämistoimiin varatun tuen määrä on 40 miljoonaa euroa ja kompensaatioon 83 miljoonaa euroa.

Kello 18.15: Haataiselta kysytään tukien aikataulusta. Hänen mukaansa kompensaatiomaksu tulee maksuun niin pian kuin mahdollista.

Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Antti Neimala täydentää, että kun lakiesitys on hyväksytty ja saatettu voimaan, pystytään aloittamaan toiminta ja saadaan verohallinnolta tiedot, jotka tarvitaan tuen maksatukseen. Varmastikin parin viikon sisällä lakiesityksen hyväksymisestä maksatukset voidaan aloittaa.

Kello 18.13: Ravintola-alan tukipaketin tavoitteena on kohtuullisesti hyvittää rajoitustoimia ja toisaalta myös kannustaa yrityksiä työllistämään.

Kello 18.10: Ravintola-alan yrityksille maksettavasta tuesta vähennetään muut mahdolliset tuet, kuten Business Finlandin myöntämiä tukia.

Kello 18.09: Hyvitys maksetaan vain niille, jotka ovat maksaneet veronsa. Suhteessa suuret toimijat voivat saada hyvitystä vähemmän kuin pienet toimijat.

Kello 18.08: Ravintolatuen toinen muoto on hyvitys, joka annettaisiin hakemuksetta arvonlisäverotietojen perusteella. Hyvityksen määrään vaikuttaa se, kuinka paljon yrityksen myynti on vähentynyt koronaviruksen vuoksi. Hyvityksen kattona voisi olla 500 000 euroa.

Kello 18.06: Tuki työllistämiseen myönnetään hakemuksesta. Liikettä ei tarvitsisi avata heti vaan silloin, kun se on kannattavaa. Enimmillään tukea voidaan antaa 800 henkilöstä. Tuen kokonaiskustannusvaikutus on noin 40 miljoonaa euroa.

Kello 18.04: Esitettävä malli on kaksi osainen. Mallilla halutaan Haataisen mukaan tukea ravintola-alaa työllistämisessä. Kun rajoituksia aletaan hiljalleen purkaa, ravintola-alan yrityksiä halutaan tukea työllistämisessä. Tuki on tietyin edellytyksin. tuhat euroa työntekijää kohden.

Kello 18.03: Työ- ja elinkeinoministeriö on työstänyt ravintoloille osoitettavaa tukimallia yhdessä valtiovarainministeriön kanssa, Haatainen toteaa. Hän toteaa mallin rakentamisen olleen haasteellista.

– Tällaista mallia ei Suomessa ole ennen tehty.

Kello 18.01: Tiedotustilaisuus alkaa. Tilaisuuden avaa työministeri Tuula Haatainen (sd).

Ravintolat suljettiin

Ravintoloiden, kahviloiden ja anniskeluliikkeiden ovet suljettiin väliaikaisesti perjantaina 3. huhtikuuta kello 24.

Ruuan ulosmyynti on yhä sallittua. Yritysten tulee kuitenkin huolehtia siitä, ettei ulosmyynti aiheuta tartuntavaaraa aiheuttavia kontakteja.

Sulku ei koske henkilöstöravintoloita, kuten päiväkotien ja sairaaloiden ruokalat, jotka eivät ole auki yleisölle.

Hallitus kertoi maanantaina, että ravitsemusliikkeiden asteittainen avaaminen voidaan aloittaa tietyin edellytyksen 1. kesäkuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?