Vastauksia koronaan liittyviin kysymyksiin - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Lukijat kysyivät, me etsimme vastauksia – Tästä löydät kaivattuja tietoja koronaan liittyen

12.3.2020 18:25 | Päivitetty 15.3.2020 13:25

Pyysimme lukijoitamme esittämään meille heitä arveluttavia korona-virukseen liittyviä kysymyksiä. Me etsimme vastauksia kysymyksiin. Tämä uutinen päivittyy aina, kun löydämme uusia vastauksia lukijoiden esittämiin kysymyksiin.

Kysymykset on jaoteltu aihealueittain.

Korona Satakunnassa

Jos epäilee sairastavansa koronaa, neuvotaan soittamaan perusturvan ajanvarausnumeroon. Sinne ei kuitenkaan pääse läpi ja soittopyyntöön vastataan usein vasta päivien päästä. Satasairaalan päivystyksen numero aukeaa iltapäivisin kello 15. Pitääkö siis odottaa pahimmassa tapauksessa tuntikausia, ennen kuin pääsee testiin?

Päivystyksessä on ollut ruuhkaa. Vastauspisteitä on päivystysaikaan olemassa kaikkiaan viisi ja ne pyritään miehittämään erikoisjärjestelyin. Jatkossa niitä saattaa tulla myös enemmän, riippuen tilanteen kehittymisestä. Virka-aikana yhteyttä voi ottaa omaan terveyskeskukseen ja päivystysaikana Satasairaalan päivystykseen, puhelin 02 627 6868.

Vastauksen lähde: Porin perusturvan terveys- ja sairaalapalveluiden johtaja Anna-Liisa Koivisto

Miksei Porissa ole peruskouluissa tiedotettu huoltajille mitään koronaan liittyen?

Porin alueen koulujen rehtoreille on väitetty tiedot viranomaisohjeistuksista. Koulujen rehtorit ovat koulukohtaisesti välittäneet tietoa vanhemmille parhaaksi katsomallaan tavalla. Useimmiten perusopetuksen koronavirusta koskeva tiedotus on nähtävillä Wilmassa.

Vastauksen lähde: Porin sivistystoimi.

Saako vanhusten palvelutaloissa vierailla?

Porin perusturva pyytää välttämään vierailuja yksiköissä, jotta se voisi varmistaa perusturvan asiakkaiden ja asumisyksiköiden asukkaiden sekä henkilökunnan suojaamisen koronatartunnalta,

Yksiköissä on asiakkaina ja asukkaina iäkkäitä ja muuten infektioille herkkiä henkilöitä. Vierailun sijaan suosittelemme soittamaan läheisille.

Vastauksen lähde: Porin perusturva.

Asun maakunnassa pienellä paikkakunnalla ja meiltä on 17 kilometriä matkaa lähikeskustaan. Perheeseemme kuuluu kolme alaikäistä lasta ja kaksi aikuista. Jos me aikuiset sairastuisimme tai joutuisimme kotikaranteeniin koronan vuoksi emmekä pystyisi hoitamaan kotiaskareita, niin miten meille saataisiin toimitettua esimerkiksi ruokaa? Kauppakassien kotiinkuljetusta ei ole paikallisessa marketissa ja anopillakaan ei ole autoa, hän asuu muutaman kilometrin päässä. Miten lasten ja aikuisten ruokahuolto hoidettaisiin esimerkiksi tällaisessa tilanteessa?

Ruokahuollon järjestää tarvittaessa kunta lain mukaan. Kunnan tehtävä on myös järjestää majoitus karanteeniin joutuvalle, jos hän ei voi olla kotikaranteenissa.

Vastauksen lähde: Infektioyksikön osastonylilääkäri Tuomas Nieminen

Korona ja terveys

Huolettaa koronavirus ja raskaus. Itse olen nyt viikolla 9 raskaana. Pelottaa miten raskauden käy jos koronatartunta iskee?

Raskaana olevat naiset ovat muuta väestöä alttiimpia virusten aiheuttamille hengitystieinfektioille, mukaan lukien COVID-19-infektio.

Tähän mennessä raportoitujen tapausten joukossa ei kuitenkaan ole ollut runsaasti synnytysiässä olevia naisia. Raskaana olevilla ei ole toistaiseksi raportoitu myöskään vakavia taudinkuvia.

Tartunnan mahdollisista vaikutuksista raskauteen on vielä vähän tietoa. Myös tutkimusaineistot ovat olleet hyvin pieniä. Julkaistuissa raporteissa infektion sairastaminen loppuraskauden aikana ei ole johtanut vakaviin seurauksiin.

Uusi koronavirus, COVID-19 tarttuu pisara- ja kosketustartuntana. Koronavirus ei tiettävästi ole tarttunut veriteitse äidistä sikiöön.

Vastauksen lähde: THL

Onko tautia tavattu vastasyntyneillä/vauvoilla? Jos on, niin kuinka pahana?

Lapsilla ja nuorilla tautia on havaittu vähän. Jos on, oireet ovat olleet lieviä. Vain noin 2 %kaikista raportoiduista tapauksista on havaittu alle 19-vuotialla. Erään Ylen mainitseman kiinalaisraportin mukaan vakavia sairastumisia ja kuolemia ei ollut alle 9-vuotiaissa lapsissa. Vielä ei tiedetä, eikö korona tartu lapsiin vai ovatko oireet vain niin lieviä, että ne jäävät huomaamatta.

SARSin ja MERSin aikana raskaana sairastuneet eivät siirtäneet virusta vauvalle. Ylen mukaan lääketieteellisessä Lancet-lehdessä olisi julkaistu tutkimus, jonka mukaan koronaviruskaan siirtyisi äidistä vauvaan

Vastauksen lähde: THL, Yle 28.2.

Onko korona vaarallisempi perussairaalle, esimerkiksi diabeetikolle, vaikka olisi hyvä hoitotasapaino? Entä miten syöpäsairas, onko kohtalokkaampi?

Vakavia hengitystievirusten aiheuttamia tauteja – myös koronavirusinfektiota - todetaan useammin ikääntyneillä henkilöillä ja henkilöillä, joilla on jokin perustauti, kuten diabetes, sydän- tai keuhkosairaus.

Vastauksen lähde: THL

Korona ja matkustaminen

Miten todennäköisesti toukokuulle suunniteltu matka peruuntuu koronan vuoksi?

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n kanssa.

Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Siksi ulkoministeriö ei enää muuta yksittäisiä matkustustiedotteita koronaviruksen vuoksi. Ulkoministeriön mukaan nyt ei ole syytä matkustaa ja se suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta kaikkialla.

Tilanne maailmalla muuttuu nopeasti ja on odotettavissa, että maahantulokieltoja tulee lisää muidenkin maiden osalta. Eräät aiemmin viisumivapaat maat ovat myös asettaneet Suomen kansalaisille viisumipakon. Matkailijoiden tulee seurata kohdemaan viranomaisten ohjeistuksia.

Paikallisviranomaisten tiedotuksen lisäksi tietoa matkustusrajoituksista päivitetään myös Suomen edustustojen sosiaalisen median kanaville.

Vastauksen lähde: Ulkoministeriö

Yleisiä kysymyksiä koronaviruksesta

Näkyykö koronatestissä tartunta vasta, kun on oireita? Eli varmuuden vuoksi on turha yrittää testiin oireettomana, vaikka olisi ollut Itävallan Alpeilla laskettelemassa?

Oireettomien testauksesta ei juuri ole hyötyä. Vaikka oireettomalla ei olisi tällä hetkellä koronavirustartuntaa, hänelle voi tulla oireita ja hän voi sairastua myöhemmin.

Vastauksen lähde: THL

Kuoleeko virus pakkasessa? Jos siis taudin saanut on koskettanut elintarvikkeita, auttaako pakastaminen?

Journal of Hospital Infection -julkaisun mukaan koronavirukset ylipäätään selviävät hengissä hyvin pitkään erilaisilla pinnoilla:metallilla, puulla, muovilla, lasilla 2-9 päivää jopa. Virus leviää pinnoille koskettelun ja pisaroiden avulla.

Koronavirukset viihtyvät huoneenlämmössä parhaiten. Kun lämpötila nousee yli 30 asteen, virusten voima heikkenee. Pakastamisesta ei tämänhetkisen tiedon mukaan olisi apua, koska viruksia säilytetään yleisesti pakkasessa tutkimuskäyttöä varten.

Vastauksen lähde: Journal of Hospital Infection

Voiko koronavirus tarttua elintarvikkeiden välityksellä, esimerkiksi pakkaamattomien vihannesten ja hedelmien? Poistaako huolellinen huuhtelu mahdollisen taudinaiheuttajan?

Koronaviruksen tarttumista on tutkittu laajasti ympäri maailmaa. Mitään viitteitä siitä, että virus tarttuisi ruuan välityksellä, ei ole saatu. Normaali hygienia ruuanlaiton yhteydessä on riittävää.

Vastauksen lähde: Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsa

Milloin koronavirus poistuu maailmasta? Eli milloin kaikki palaa taas ennalleen?

On arveltu, että korona laantuisi kesän tullen, kuten useimmat influenssavirukset. Helsingin yliopiston kliinisen mikrobiologian erikoislääkärin Olli Vapalahden Ilta-Sanomille antaman haastattelun mukaan koronan kanssa saattaa olla toisin. Kun kellään ei ole immuniteettia, vuodenajalla ei ole merkitystä. Kesän tulo saattaa hidastaa koronaa tosin hieman. Vapalahden mukaan aiemmat koronavirukset ovat ajan kanssa heikentyneet ja jääneet elämään aiheuttamaan pienempiä flunssia ja nuhakuumeita.

Lähde: Ilta-Sanomat 11.3.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut