Koronakeväänä hoivakotitartunnoilta vältyttiin monessa maakunnassa – THL päivitti täsmäohjeensa viimeksi vajaa viikko sitten

HUS:n alueella on todettu valtaosa Suomen koronavirustartunnoista. Ilmaantuvuusluku on kuitenkin suurin Vaasan sairaanhoitopiirissä.

18.10.2020 21:23 | Päivitetty 18.10.2020 21:24

Vaasalaisen Kårkullan hoivakodin asukkaista kahdeksan yhdeksästä on saanut koronavirustartunnan, uutisoi Ilkka-Pohjalainen sunnuntaina.

Myös hoivakodin yhdeksällä työntekijällä on todettu tartunta.

Kårkulla on iäkkäiden kehitysvammaisten hoivakoti.

Vaasan kaupunki tiedotti ensimmäisistä tartunnoista hoivakodissa jo tiistaina. Koko yksikkö asetettiin silloin karanteeniin.

Yksi asukkaista oli sunnuntaina sairaalahoidossa.

Koronan leviämistä hoivakoteihin on pelätty Suomessa koko viruksen olemassaolon ajan. Huoli on koskenut etenkin riskiryhmään kuuluvien ikäihmisten asumisyksiköitä.

Eikä huoli ole vailla perusteita

Keväällä Kiuruvedellä Pohjois-Savossa lähes puolet 30-paikkaisen hoivakodin asukkaista menehtyi koronaan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueen hoivakodeissa todettiin maaliskuun lopun ja heinäkuun lopun välisenä aikana yhteensä 123 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, uutisoi Iltalehti elokuussa.

Kuolleisuusluvut on kerätty kuolinpaikan mukaan.

Koronatartuntoja HUS:n alueen hoivakodeissa raportoitiin yhteensä 250 viikosta 15 heinäkuun loppuun mennessä.

Pääkaupunkiseudun tilanne erosi suurimmasta osasta muuta maata.

Monissa sairaanhoitopiireissä eli ainakin Ahvenanmaalla, Itä-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Lapissa, Vaasassa, Keski-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa ei Iltalehden mukaan todettu yhtään koronatartuntaa vanhusten asumispalveluyksiköissä kevään ja kesän aikana.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ei halunnut eritellä hoivakodeissa todettuja tartuntoja. Sairaanhoitopiirin alueella elokuuhun mennessä todettu 13 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Kaikkien sairaanhoitopiirien johtoa ei kyselyyn tavoitettu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisee erillisiä ohjeita koronavirustartuntojen torjuntaan pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköissä.

THL on päivittänyt nämä ohjeensa viimeksi 13. lokakuuta.

Vaasan kaupungilla ei ole Ilkka-Pohjalaisen mukaan ollut tarkastuskäynneillään huomautettavaa Kårkullan hoivakodista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut