Suojavälineiden riittävyydestä ja hankinnasta tuli iso riita – tämä sotkusta tiedetään tällä hetkellä

Suomeen tuli suojamaskeja, joiden laatu petti. Suojavälineiden hankintaan liittyvässä sotkussa ovat mukana kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhä puolisoineen, ulosottovelkainen liikemies Onni Sarmaste ja Huoltovarmuuskeskus. Kenen tilille miljoonat päätyivät ja miten? Osapuolten näkemykset ovat täysin ristiriidassa keskenään.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö

9.4.2020 9:34 | Päivitetty 9.4.2020 9:41

Huoltovarmuuskeskuksen tilaamista suojamaskeista on kehkeytynyt kummallinen sotku, jossa ovat osallisina Huoltovarmuuskeskus (HVK) , Virossa kauneusalan yrittäjänä työskentelevä Tiina Jylhä sekä ulosottovelkainen liikemies Onni Sarmaste.

Asiasta ovat kirjoittaneet Suomen Kuvalehti ja Helsingin Sanomat.

Suomen Kuvalehden jutusta käy ilmi, että Jylhän ja Sarmasteen näkemykset tilanteesta ovat täysin vastakkaiset. Huoltovarmuuskeskus ei ole kommentoinut asiaa.

Miten tähän päädyttiin?

Huoltovarmuuskeskus tilasi Suomeen kaksi miljoonaa kasvosuojainta ja 230 000 hengityssuojainta.

Tilaus saapui Suomeen tiistaina Kiinasta.

Nopeasti kävi ilmi, etteivät maskit ole laadultaan riittäviä. Maskeja ei voi käyttää sairaalatyössä, mutta niiden laatu riittää kotihoitoon sekä hoivakotien käyttöön.

Nyt maskikaupoista on kehkeytynyt epämääräinen vyyhti, jossa osapuolet puhuvat ristikkäin.

Suomen Kuvalehdessä kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhä toteaa, että Suomi on tehnyt viiden miljoonan euron arvoisen tilauksen hänen yritykseltään Look Medical Carelta.

Jylhä kertoo hieroneensa kauppoja valtion kanssa maaliskuun lopulla.

SK:ssa Tiina Jylhä kertoo ottaneensa Onni Sarmasteen mukaan provisiopalkalla mukaan neuvotteluihin.

Tilanne päätyi kuitenkin Jylhän mukaan siihen, että Sarmaste huijasi kaupassa ilmoittamalla oman tilinumeronsa Huoltovarmuuskeskukselle miljoonien eurojen suuruista ennakkomaksua varten.

Tiistaina Suomeen saapui lento, jonka mukana tuli miljoonia hengityssuojaimia sekä reilut 200 000 suojamaskia.

Helsingin Sanomien haastattelussa Jylhä kuitenkin väittää, ettei hänellä ole mitään tekemistä tuoreimman Suomeen saapuneen toimituslennon kanssa. Jylhän järjestämän tilauslennon olisi pitänyt tulla Suomeen 4.–5. huhtikuuta.

HS:ssä Jylhä väittää, että tiistaina Suomeen tullut tilauslento oli Onni Sarmasteen järjestämä.

Samassa haastattelussa Jylhä ihmettelee sitä, ettei Sarmasteella pitänyt olla kaupassa mitään roolia, mutta "siitä tulikin hyvin iso rooli kaikin puolin".

Jylhä myös väittää samassa sitaatissa, ettei hän tunne kyseistä henkilöä. Jylhä kuvaa haastattelussa tilannetta "tosi kummalliseksi".

Jylhä kertoo palkanneensa lakimies Kari Uotin tekemään asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Näin väittää Onni Sarmaste

Onni Sarmasteen tarina ei tue Jylhän kertomaa.

Sarmaste väittää SK:lle, että Huoltovarmuuskeskus oli ostanut kiinalaisia suojavälineitä nimenomaan hänen yritykseltään.

Sarmaste väittää myös sitä, että Jylhä ja hänen kumppaninsa Tapani Valkonen olisivat aikoneet aiheettomasti laskuttaa Suomen Huoltovarmuuskeskukselta viisi miljoonaa euroa.

Sarmaste väittää myös, että Jylhä olisi palkannut liivijengi Helvetin Enkelit perimään häneltä viittä miljoonaa euroa. Tämän Jylhä on kiistänyt.

Sarmaste kertoo tehneensä tutkintapyynnön Jylhästä ja Valkosesta sen jälkeen, kun hänen ikkunastaan olisi paiskattu iso kivi sisään.

Ulosottomerkintöjä ja tuomioita

Pikavippejä tarjonneella liikemies Sarmastella on kymmensivuinen ulosottorekisteri, jossa on merkintöjä muun muassa vakuutus-, pysäköintivirhe- ja sakkomaksuista.

Tiina Jylhä on tuomittu vuosina 2007 ja 2008 törkeästä velallisen epärehellisyydestä, kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä veropetoksesta.

Jylhän kumppani Tapani Valkonen on Iltalehden mukaan parhaillaan syytteessä törkeästä dopingrikoksesta, lääkerikoksesta ja rahanpesusta.

HVK ei kommentoi

Suomen Huoltovarmuuskeskus ei torstaina aamupäivään mennessä olllut kommentoinut tilannetta medialle. Myöskään sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ei ollut kommentoinut asiaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoivat keskiviikkona pidetyssä tiedostustilaisuudessa suojavarusteiden heikosta laadusta.

Louneman mukaan kaupanteko suojavarusteista on juuri nyt erittäin vaikeaa, sillä markkinat ovat kaaoksessa ja siellä on monenlaisia kaupantekijöitä. Samalla hinnat nousevat koko ajan.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Suomeen olisi tulossa Kiinasta ensi viikolla neljä laajarunkokoneellista lisää suojavarusteita.

Suomessa toimivat yritykset tekevät työtä sen eteen, että suojamaskien tuotantoa voidaan aloittaa kotimaassa.

Pula suojatarvikkeista on herättänyt kiistelyä eri tahoilla. Presidentti Sauli Niinistö kehotti lopettamaan keskinäisen syyttelyn ja etsimään yhteistä käsitystä siitä, mitä ja miten paljon suojavälineitä tarvitaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut