THL haluaa lisätä koronatestausta - Koronavirus - Satakunnan Kansa

THL haluaa lisätä koronatestausta – näytteenottopisteiden ruuhkiin avuksi nopeakäyttöiset ja potilaille miellyttävämmät nielunäytetestit

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee lisäämään koronatestauksessa suuontelon takaosasta otettavia nielunäytteitä, koska ne ovat nenänielutikkunäytettä nopeampia käyttää. Myös kotitestien käyttöä selvitetään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitää tarpeellisena lisätä koronaviruksen testauskapasiteettia. Kuva Mehiläisen drive in -koronavirustestauspisteeltä Tampereelta.

14.8.2020 19:02 | Päivitetty 14.8.2020 19:17

Koronaviruksen testauskapasiteettia on lisättävä, sanoo Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos THL.

THL toivoo, että laboratoriot harkitsisivat uusien, nopeiden antigeenitestien käyttöönottamista. Lisäksi THL suosittelee nenänielutikkunäytettä nopeampien nielunäytteiden lisäämistä.

Testauskapasiteetin lisääminen nopeuttaisi tartunnan saaneiden tunnistamista ja heidän ohjaamistaan eristykseen tai hoitoon.

Tähän saakka koronavirustartunnan diagnosoimiseen on käytetty pääasiassa nukleiinihappotestejä. Ne kertovat, jos hengitysteiden eritenäytteestä löytyy koronaviruksen perimää.

Nyt markkinoille on kuitenkin tullut koronavirusdiagnostiikkaan tarkoitettuja antigeenitestejä, jotka perustuvat yleensä viruksen pintaproteiinin osoittamiseen.

– Toivomme, että laboratoriot harkitsevat antigeenitestien käyttöönottoa, koska ne ovat nopeita ja helppokäyttöisiä. Testauslaitteita on mahdollista sijoittaa myös muualle kuin keskuslaboratorioihin, sanoo erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:stä.

Antigeenitestit soveltuvat parhaiten oireista kärsivien henkilöiden testaamiseen.

"Jouduttaa testausta"

Tavallisimmin koronatesti otetaan ylemmistä hengitysteistä. Näin tehdään erityisesti lievissä tautitapauksissa.

Näytteenottoon on käytetty yleisimmin nenän kautta nieluun vietävää nenänielutikkua. Näyte on voitu ottaa myös suun kautta nielunäytteenä suuontelon takaosasta.

Vaikeammissa tapauksissa näyte saatetaan ottaa myös alemmista hengitysteistä.

THL kehottaa lisäämään suun kautta tehtävien nielunäytteiden ottamista.

– Nielunäytteenottoa suuontelon takaosasta kannattaisi lisätä, sillä se jouduttaa testausta. Tarvitsemme testikapasiteettia lisää, ja tämä olisi yksi keino helpottaa tilannetta, Ikonen sanoo.

– Myös kotona itse otettavan näytteen toimivuutta selvitetään aktiivisesti. Näin voitaisiin edelleen vähentää näytteenottopisteiden ruuhkautumista.

Testattavalle nielunäyte on huomattavasti mukavampi kuin nenänielutikkutesti.

Turvavälit ja käsihygienia tärkeitä

THL:n mukaankoronaviruksen diagnosoimiseen tarkoitetut antigeenitestit ovat tyypillisesti herkkyydeltään heikompia kuin nukleiinitestit.

Tämä tarkoittaa sitä, että testi antaa enemmän vääriä negatiivisia tuloksia, jolloin kaikkia tartunnan saaneita ei tunnisteta. Antigeenitestien soveltuvuudesta oireettomien testaamisen ei ole juuri kertynyt tutkimusnäyttöä.

Koronatartuntojen määrä on lähtenyt kasvuun Suomessa.

THL antoi torstaina suosituksen kasvomaskien käytöstä niissä sairaanhoitopiireissä, jossa on ilmennyt koronatartuntoja. Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä, tai matkalla koronavirustestiin tai testitulosta odottaessa, jos on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella.

Samoin riskialueilta Suomeen palattaessa on suositeltavaa käyttää kasvomaskia.

Edelleen tärkeää on noudattaa 1-2 metrin turvavälejä, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan ja välttää kasvojen koskettelua.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: